Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Με αφορμή το βιβλίο του Ντάνου

Με αφορμή το βιβλίο του Ντάνου

Η μούρλα του προπέρσινου Survivor ήταν για εμένα μια αποκάλυψη. Πίστευα ότι η τηλεόραση είχε χάσει λίγο ή πολύ την δυνατότητα να προκαλεί πολιτισμικές αντιδράσεις και πρακτικές σε τόσο μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Η μόδα εκείνου του Survivor διαπέρασε όμως κάθετα το ηλικιακό μίγμα της ελληνικής κοινωνίας και οδήγησε στα τηλεοπτικά δίχτυα από τα πιτσιρίκια του δημοτικού μέχρι σοβαρούς ανθρώπους που ζούσαν με σχετική αγωνία τις εξελίξεις στο reality και δεν αντιστέκονταν ίσως στον πειρασμό να κάνουν και μια πρόβλεψη για τον τελικό νικητή.

Δύο περίπου χρόνια μετά, το τηλεοπτικό εκείνο προϊόν εξακολουθεί να με ξαφνιάζει. Μέσα από την συζήτηση που προκάλεσε η έκδοση του βιβλίου του τότε νικητή, Κώστα Ντάνου, η αίγλη της τηλεοπτικής επιτυχίας προβάλλεται στο σήμερα.

Και το θέμα είναι τι έχει να πει ένας άνθρωπος που το φωτεινότερο σημείο της ζωής του ήταν η (επιτυχής) συμμετοχή του σε ένα reality με αθλητικές δραστηριότητες; Ίσως βέβαια  πιο σωστό θα είναι να ασχοληθούμε με το γιατί ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης θέλει να μάθει το πώς και το τι συνέβη στην ζωή ενός εφήμερου τηλεοπτικού ήρωα. Θες γιατί αισθάνθηκε τον συγγραφέα σαν έναν απλό καθημερινό άνθρωπο; Θες γιατί συγκινεί διαχρονικά η συνταγή της επιτυχίας; Θες γιατί το αναγνωρίσιμο πρόσωπο είναι πιο εύκολα οικείο; Σε κάθε περίπτωση έχουμε να διδαχθούμε από το φαινόμενο.

Το άλλο ενδιαφέρον σημείο της υπόθεσης κατά την γνώμη μου έχει να κάνει με το ότι μιλάμε για βιβλίο. Άρα για κάτι που είναι πολύ πιο δύσκολα καταναλώσιμο από ό,τι μια τηλεοπτική εκπομπή για αθλοπαιδιές και καυγάδες μεταξύ των συμμετεχόντων. Και πολύς κόσμος φαίνεται πρόθυμος να καταβάλει αυτόν τον κόπο. Το πέρασμα από την καθόλου ανάγνωση στην ανάγνωση ενός βιβλίου, δεν είναι καθόλου αυτονόητο.

Μπορεί αρκετοί να λοιδορούν τον συγγραφέα με αφορμή το απόσπασμα της πρόσφατης δήλωσής του, όπου κάτι αυτονόητο φαινόταν να λέγεται ως μεγάλη σοφία ζωής. Φαντάζομαι άλλες αντίστοιχες ευκαιρίες θα δοθούν στο μέλλον, αφού δεν φαίνεται πιθανό ο ίδιος να εμπλουτίσει άμεσα την σκέψη ή/και το λεξιλόγιό του. Τι θα έχουμε κερδίσει έτσι;

Πρέπει να ακούσουμε τους Ντάνους και κυρίως τους οπαδούς των Ντάνων. Όχι για να τους μιμηθούμε, αλλά για να κατανοήσουμε καλύτερα ποιοι είμαστε και πώς λειτουργούμε ως κοινωνία.

"Το καλό πρέπει να το παίρνουμε όπου το βρίσκουμε."

Κωστής Παλαμάς, 1859-1943, Ποιητής

  • 1740 – Η Μαρία Θηρεσία αναλαμβάνει τον θρόνο της Αυστρίας.
    1827 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
    1922 - Έναρξη διαπραγματεύσεων για την Συνθήκη της Λωζάνης.

© 2002-2019 MEDIA2DAY