Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Αντεντοκούμπο και Εμπουκά

Αντεντοκούμπο και Εμπουκά

Οι άνθρωποι δεν θέλουν να ασχολούνται με ατυχείς ιστορίες για πολύ. Στις περισσότερες περιπτώσεις καταναλώνουν το δράμα γρήγορα και μετά κλείνουν την δίοδο της πληροφορίας. Τα γιατί μιας τραγικής ιστορίας- τα πραγματικά «γιατί»- όχι οι λεπτομέρειες του δράματος, δεν γοητεύουν το κοινό, δεν έχουν επίχρισμα μοναδικότητας. Συνήθως αποτελούν παραδείγματα καταστάσεων που εξελίσσονται ενώ όλοι εμείς οι υπόλοιποι κάνουμε κανονικά τη ζωή μας και το ίδιο θα συμβαίνει και μετά την δημοσιοποίηση του όποιου συμβάντος.      

Αντίθετα, τα λεγόμενα success stories, οι ευτυχείς ιστορίες όπου ο ήρωας τους νικάει είναι κάτι που η κοινή γνώμη δεν χορταίνει. Και δεν το χορταίνει γιατί εκείνος ο ήρωας γίνεται η προσωποποίηση του ονείρου της. Είναι για τους περισσότερους ανθρώπους η «απόδειξη»  ότι και οι ίδιοι μπορεί να βρεθούν κάπου καλύτερα· ότι μπορεί, αν οι συνθήκες είναι κατάλληλες και οι ίδιοι βρεθούν με λίγη τύχη θα την πιάσουν την καλή.

Ο δύσμοιρος που βγήκε στην επιφάνεια είναι θέμα περιωπής. Ο δύσμοιρος που βυθίστηκε είναι «ασ΄τα να πάνε» (στην καλύτερη περίπτωση.

Ο έλληνας σούπερ σταρ του NBA, Γιάννης Αντεντοκούνμπο ανήκει στην πρώτη κατηγορία. Ο  «Εμπουκά» Μαμάν Σούμπεκ, o 34χρονος νιγηριανός που πέθανε μέσα στο Αστυνομικό Τμήμα της Ομόνοιας στην δεύτερη. Ήταν πατέρας δύο παιδιών και υπαίθριος μικροπωλητής. Η μετανάστευση από την Νιγηρία σημάδεψε και τις δύο οικογένειες, οι οποίες είχαν διαφορετική τύχη. Ο Τσαρλς Αντεντοκούμπο εγκαταστάθηκε στα Σεπόλια και από εκεί είδε τα παιδιά του να επιυγχάνουν. Ο «Εμπουκά» δεν είχε αυτήν την πολυτέλεια χρόνου.

Δεν είναι σκοπός μου να κατηγορήσω την Ελληνική Αστυνομία για τον θάνατο- δεν έχω τέτοια στοιχεία για να το κάνω. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που ελπίζω να διαπιστωθεί γρήγορα- όχι όπως στην περίπτωση του Ζακ Κωστόπουλου.

Το σημαντικό είναι να μην ξεχνάμε πόσοι Εμπουκά αντιστοιχούν σε έναν Αντεντοκούμπο και να μην θεωρούμε ότι σε αυτή την αναλογία υπάρχει οτιδήποτε που να μοιάζει με  δικαιοσύνη.

"Το καλό πρέπει να το παίρνουμε όπου το βρίσκουμε."

Κωστής Παλαμάς, 1859-1943, Ποιητής

  • 1740 – Η Μαρία Θηρεσία αναλαμβάνει τον θρόνο της Αυστρίας.
    1827 - Ελληνική Επανάσταση του 1821: Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
    1922 - Έναρξη διαπραγματεύσεων για την Συνθήκη της Λωζάνης.

© 2002-2019 MEDIA2DAY