Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Τα καλά της καταδίκης του Αμβρόσιου

Τα καλά της καταδίκης του Αμβρόσιου

Ο μητροπολίτης Καλαβρύτων καταδικάστηκε σε 7μηνη φυλάκιση με τριετή αναστολή για το κείμενο κατά των ομοφυλόφιλων που είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του, μέσω του οποίου ζητούσε από τους πιστούς- ακολούθους του να φτύνουν τους ομοφυλόφιλους όπου τους βρουν. Ενώ πρωτόδικα ο κρονόληρος ιεράρχης του μίσους είχε αθωωθεί, κατόπιν έφεσης που άσκησαν ο εισαγγελέας Εφετών Πατρών και η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου, τα πράγματα έγιναν όπως φαινόταν λογικό.    

Μού είναι δύσκολο να φανταστώ σε ποιον δεν δίνει ελπίδα για το μέλλον η απόφαση της ελληνικής δικαιοσύνης να καταδικαστεί ο Αμβρόσιος και μάλιστα βάσει του αντιρατσιστικού νόμου. Και αυτό για δύο λόγους:

Πρώτον, ως σύγχρονο κράτος αποδεικνύουμε ότι κανείς δεν είναι στο απυρόβλητο όσο λίγη σχέση και αν (λέει ότι) έχει με τα εγκόσμια. Δεν είναι δυνατόν παράγοντες μιας θρησκευτικής πίστης να οχυρώνονται πίσω από την ερμηνεία των ιερών τους κειμένων και να τους χορηγείται ατιμωρησία, ωσάν να επρόκειτο για μεταφορείς του λόγου του θεού επί γης. Γηραιοί ή όχι, δεν επιβάλλεται να τιμωρηθούν για να τους εκδικηθούμε ως αντιπαθείς. Επιβάλλεται όμως να τιμωρηθούν ως παράδειγμα για την κοινωνία και –ειδικά για αυτούς που τους ακολουθούν λόγω της δημόσιας εικόνας τους.   

Δεύτερον, γιατί με την ενεργή παρουσία του αντιρατσιστικού νόμου θωρακίζεται η ελληνική δημόσια σφαίρα από τις ρητορικές του μίσους. Και με το «θωρακίζεται» δεν εννοώ μόνο ότι οι απανταχού ρατσιστές θα φοβηθούν μην δεχθούν πρόστιμο, αλλά και ότι με τον τρόπο αυτό, με τι απαγορεύσεις αυτές γίνεται σε όλους κατανοητό ένα όριο. Δυστυχώς είναι πολλές οι φορές που η κοινωνική επεξεργασία τέτοιων δυναμικών δεν συμβαίνει από μόνη της, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσει από ένα τέτοιο όριο.

Τέλος, ας μην παραγνωρίζεται η πρακτική σημασία του δεδικασμένου για τις μελλοντικές τέτοιες περιπτώσεις- δεν νομίζω ότι θα αργήσουμε να δούμε την επόμενη.    

"Να ξέρεις να εξουσιάζεις τη διάθεσή σου, γιατί αν δεν υπακούει, τότε διατάζει."

Οράτιος, 65-8 π.Χ., Λατίνος ποιητής

  • 1920 - Ψηφίζεται η 19η Αναθεώρηση του Συντάγματος των Η.Π.Α., η οποία παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
    1960 - Κυκλοφορεί το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι
    1991 - Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «φυλακίζεται» στο σπίτι του από πραξικοπηματίες

© 2002-2019 MEDIA2DAY