Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Τι μου έμαθαν οι Πρέσπες

Τι μου έμαθαν οι Πρέσπες

Όπως όλα τα πράγματα που διχάζουν αυτόν τον τόπο, έτσι και το Μακεδονικό ή η Συμφωνία των Πρεσπών, νομίζω ότι μας άφησε λίγο σοφότερους. Ή για να είμαι ακριβής μας άφησε με την δυνατότητα να είμαστε λίγο σοφότεροι. Όλες αυτές τις ημέρες, έκανα μια σειρά από σκέψεις. Μοιράζομαι τις πρώτες από αυτές:  

1.  Ήταν η συμφωνία μια καλή συμφωνία; Νομίζω πως ναι. Αξιοποίησε αυτά που μπορούσαν να αξιοποιηθούν, στο πλαίσιο του εφικτού. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί ή ότι θα παράξει τα αποτελέσματα που ευχήθηκαν οι υπογράψαντες σε εργαστηριακό περιβάλλον να παραχθούν. Οι διεθνείς συμφωνιες για το πώς να φέρεται ένα κράτος στο εσωτερικό τους και στις διπλωματικές του σχέσεις μικρή σημασία έχουν. Αυτά θα καθοριστούν από τις σκοπιμότητες που θα ανακύψουν στην πορεία του χρόνου και στο πώς θα χρειαστούν οι κυβερνώντες ένθεν και ένθεν να «αναθεωρήσουν». Εν ολίγοις, συμφωνίες σαν και αυτή τις δοκιμάζει ο χρόνος και όχι η καλή διάθεση.

2. Εμείς ως έθνος βάλαμε στην αντιπαράθεση όσο πάθος περισσότερο μπορούσαμε. Οι μεν επιχειρηματολόγησαν με όλη την ισχύ και την ευστροφία που χαρακτηρίζει την-ούτως ή άλλως πολυπληθέστερη- αριστερή διανόηση. Έφεραν παραδείγματα από την βαλκανική ιστορία, χρησιμοποίησαν την ηθική αρχή της αυτοδιάθεσης των λαών και της υποχρέωσης να μην «τραμπουκίζουμε» ένα πιο αδύναμο κράτος, ενώ βρήκαν ευκαιρία να επιτεθούν και στην εξαπλούμενη λογική της ακροδεξιάς. Οι δε έβγαλαν- οι περισσότεροι αυθεντικά- αυτό που θεωρούν ότι είναι εθνικο φρόνημα. Είναι ασφαλώς και θέμα παιδείας, αλλά θεωρώ ότι οι περισσότεροι από όσους βρέθηκαν στους δρόμους πραγματικά πιστεύουν ότι η Μακεδονία κινδυνεύει, ότι  «ξεπουλάμε την πατρίδα μας» και ότι πρέπει να κάνουν ό,τι μπορούν για να τη σώσουν.

3. Φυσικά η αντιπαράθεση δεν κρατήθηκε πάντα σε ένα επίπεδο και ακούστηκαν τα μύρια όσα πολύ ανησυχητικά για τις συναινέσεις που (δεν) είμαστε ικανοί να παράξουμε σε σοβαρά ζητήματα. Οι κατηγορίες για «προδότες» και «φασίστες» εκτοξεύθηκαν με ανησυχητική ευκολία. Και λέω «ανησυχητική» όχι γιατί είναι πρωτόγνωρη αυτή η διχαστική φρασεολογία στην ελληνική δημόσια σφαίρα (αλίμονο!), αλλά γιατί εκπέμπει δυσάρεστα μηνύματα για την ικανότητα και των δύο πλευρών να αντιμετωπίζουν τα πράγματα όχι με όρους πολεμικής αντιπαράθεσης και με αφορισμούς, αλλά με στοιχειώδη ψυχραιμία και ευθυκρισία- Εδώ, για να είμαι ειλικρινής, είχα περισσότερες προσδοκίες από τους υπέρμαχους της συμφωνίας.   

4. Η ειλικρίνεια με την οποία και οι δύο πλευρές (οι υπέρμαχοι της συμφωνίας και οι μακεδονομάχοι) υπερασπίστηκαν τη θέση τους όμως, σκιάζεται από μια συνθήκη που όσο και αν προσπαθώ δεν μπορώ να μην λαμβάνω υπόψη: Ακόμη και αυτοί που λένε ότι «επιτέλους λύθηκε μια εκκρεμότητα 30 ετών», θα πρέπει να αναγνωρίσουν ότι τίποτα από όλα αυτά δεν θα γινόταν, αν δεν ήταν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα στην ατζέντα της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής. Αν οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να ξεμπερδεύουν τώρα με το θέμα, ακόμη και οι επισπεύδοντες την συμφωνία θα προτιμούσαν να αφήσουν άλλα 30 χρόνια να περάσουν. Αυτό μού φαίνεται αναξιοπρεπές για την ένταση του διαλόγου που κάναμε και κάνουμε.

5. Το σουξέ που γνωρίζει το remix του θρησκευτικο-ελληνικού «μην παραχαράσσετε την ιστορία- η Μακεδονία είναι μία» δείχνει ότι τουλάχιστον το χιούμορ, έστω και το τρολο-χιούμορ, είναι πιο πιθανό να μας ενώσει από οτιδήποτε άλλο.

"Να ξέρεις να εξουσιάζεις τη διάθεσή σου, γιατί αν δεν υπακούει, τότε διατάζει."

Οράτιος, 65-8 π.Χ., Λατίνος ποιητής

  • 1920 - Ψηφίζεται η 19η Αναθεώρηση του Συντάγματος των Η.Π.Α., η οποία παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
    1960 - Κυκλοφορεί το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι
    1991 - Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «φυλακίζεται» στο σπίτι του από πραξικοπηματίες

© 2002-2019 MEDIA2DAY