Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

(Και στο Μακεδονικό) Η σκέψη μετράει!

(Και στο Μακεδονικό) Η σκέψη μετράει!

Είναι προφανές ότι το Μακεδονικό ή η Συμφωνία των Πρεσπών αν προτιμάτε, βρίσκεται ήδη και θα βρεθεί στο επίκεντρο της κομματικής και της εκλογικής αντιπαράθεσης. Με αυτήν την παραδοχή, πρέπει ο καθένας από εμάς πως ό,τι ακούγεται και ό,τι θα ακουστεί στην πολιτική σκηνή θα έχει επικοινωνιακή σκοπιμότητα και δεν θα αποτελεί απλώς μια καλοπροαίρετη συνεισφορά στον κόσμο των ιδεών.

Σκεφτόμουν την αιτία της αντιπαράθεσης με τους (εκάστοτε) γείτονες και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι στη βάση της είναι η ανάγκη που έχουν τα κράτη για να δημιουργήσουν και να προστατεύσουν αυτό που λέγεται «εθνική συνείδηση»- αυτό που δίδαξαν τα σχολεία τους στους μαθητές, την επίσημη θέση τους για την δική τους ιστορία, εν πάση περιπτώσει. Επειδή κατά κανόνα δεν θα πρόκειται για «διεθνική ιστορία», αλλά για την προβολή συγκεκριμένων διηγήσεων και τις ιστορικές ρίζες των εθνικών συμβόλων, υπάρχει μια σημαντική δυσκολία να κατανοηθεί ως εξίσου αληθινή η ιστορία άλλων λαών- ειδικά των γειτονικών που- πιθανότατα- θα διεκδικούν τον ίδιο ιστορικό χώρο, ειδικά αν είναι ένδοξος.              

Αντιγράφω το post της ιστορικού Αιμιλίας Σαλβάνου:   

«Εκεί που σκαλώνει η συζήτηση για την Μακεδονία, τουλάχιστον στο δημόσιο λόγο, είναι ότι σε μεγάλο βαθμό είναι προσανατολισμένη στο παρελθόν. Σε ποιόν ανήκει η ιστορία; Ποιος δικαιούται να μιλάει για το τι έγινε 100, 200, 2000 χρόνια πριν; Αν κατανοήσει κανείς την κατασκευαστική της δικής του εθνικής ταυτότητας, τότε είναι πολύ πιο εύκολο να αναγνωρίσει το ίδιο δικαίωμα και στους δίπλα. Και τότε, ακόμη και όταν μιλάμε για το παρελθόν, δεν θα το κάνουμε για να αναπαράγουμε κύκλους αίματος, αλλά θα έχουμε τη ματιά μας στραμμένη στο μέλλον - στο πώς θέλουμε να ζήσουμε από δω και στο εξής, Αυτό θα μπορούσε και να είναι εθνικό θέμα. Το πώς θα ονομάζεται ένας άλλος λαός πάλι, δύσκολα...».

Πώς φτιάχνεται η εθνική συνείδηση; Πώς έχουμε φτάσει να πιστεύουμε όσα πιστεύουμε; Το πώς είμαστε φτιαγμένοι ως άνθρωποι βοηθά να προσδιορίσουμε καλύτερα και τον τρόπο με τον οποίο φερόμαστε και λειτουργούμε- και σε καθημερινό/προσωπικό επίπεδο, όχι μόνο σε επίπεδο «ελληνικότητας» ή αγάπης για την πατρίδα.

Είναι βέβαιο ότι μια τέτοια αναζήτηση θα καταλήξει στο ότι «δεν δικαιούμαστε να προβάλουμε απαιτήσεις στο πως θα λέγεται ένας άλλος λαός;». Όχι είναι η απάντηση. Όμως θα έχει υπάρξει ένας διάλογος με τον εαυτό μας, μια αυτοεξερεύνηση που θα εγγυάται ότι η όποια άποψη θα είναι δική μας και όχι εκβιασμένη από τις φωνασκίες των εραστών της εξουσίας.

"Να ξέρεις να εξουσιάζεις τη διάθεσή σου, γιατί αν δεν υπακούει, τότε διατάζει."

Οράτιος, 65-8 π.Χ., Λατίνος ποιητής

  • 1920 - Ψηφίζεται η 19η Αναθεώρηση του Συντάγματος των Η.Π.Α., η οποία παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
    1960 - Κυκλοφορεί το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι
    1991 - Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «φυλακίζεται» στο σπίτι του από πραξικοπηματίες

© 2002-2019 MEDIA2DAY