Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Νομιμότητα, ηθική και Μέρκελ

Νομιμότητα, ηθική και Μέρκελ

Στα πολιτικά πράγματα υπάρχει η διάσταση της νομιμότητας (συνταγματικής και άλλης), αλλά και η ηθική διάσταση, αφού ό,τι είναι νόμιμο δεν είναι τελικά και ηθικό ή μάλλον «ηθικώς αποδεκτό»- τουλάχιστον για την κοινή γνώμη και όχι για τα δικαστήρια. Αυτό δείχνει να το κατανοεί ο Πρωθυπουργός, όταν δηλώνει ότι θα μπορούσε να κυβερνήσει με ψήφο ανοχής, αλλά δεν θα το κάνει, καθώς «θα υπήρχε πολιτικό ζήτημα».

Είναι πιθανόν (δεν είμαι και σίγουρος) να είναι τυπικά δικαίωμα της κυβέρνησης να απαγορεύσει τις συγκεντρώσεις κόσμου με διάφορες αφορμές, όπως αυτή της άφιξης Μέρκελ. Δεν είναι όμως πολιτικά και ηθικά σωστό. Σε ποια νομιμοποιητική βάση απαγορεύονται οι συναθροίσεις; Κατανοώ την πολιτική σκοπιμότητα σε επίπεδο κράτους, αλλά το δίκαιο που είναι σε αυτή τη στάση;

Και μάλιστα όταν έχεις- ως κομματική δομή- περάσει τις προηγούμενες επισκέψεις της Μέρκελ στα… κάγκελα, ουρλιάζοντας κατά της «αποικιοκρατίας», της άκαρδης Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν ξέρω εγώ τι άλλο.

Δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει η Κυβέρνηση Τσίπρα να τεθεί αντιμέτωπη με τα όσα έλεγε όταν ήταν στην αντιπολίτευση («Go back μαντάμ Μέρκελ κλπ κλπ»). Αυτό είναι το παιχνίδι της εξουσίας- τουλάχιστον του δικομματισμού- και έτσι παίζεται. Η αντιπολίτευση δεν έχει ούτε τις ίδιες θεσμικές υποχρεώσεις ούτε τους ίδιους περιορισμούς με την Κυβέρνηση. Κυνισμός; Σίγουρα, αλλά προχωράω για να συνεννοηθούμε.                  

Γιατί εδώ δεν μιλάμε για το τι κάνεις εσύ ως ΣΥΡΙΖΑ, ως Τσίπρας, ως κυβέρνηση αλλά για το τι κάνει ή το τι θέλει να κάνει ο λαός, ο κόσμος. Εν προκειμένω μπορεί να θέλει να διαμαρτυρηθεί για την στάση της Γερμανίας σε όλη την ελληνική κρίση και να ζητήσει μια άλλη ενωμένη Ευρώπη. Λοιπόν; Δεν έχει το δικαίωμα; Και ποιος του το στερεί; Εκείνος που υποδαύλιζε οξύτερες αντιδράσεις από μια συγκέντρωση διαμαρτυρίας; Δεν το λες και σωστό.

Αναρωτιέμαι στον δρόμο για τις κάλπες πόσοι θα σκεφτούν για τον ΣΥΡΙΖΑ την πορεία του και για πόσους η πορεία αυτή θα παίξει ρόλο στην απόφασή τους; Νομίζω για λίγους. Οι υπόλοιποι θα σκεφτούν πιο ρεαλιστικά, κοιτάζοντας ποιες επιλογές έχουν σήμερα απέναντί τους. Δεν ξέρω αν είναι αυτό που λέμε «κοντή μνήμη των ψηφοφόρων», ή απλώς η τάση των ανθρώπων να προσπαθούν να επιβιώσουν με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες.

Όταν η συνέπεια στη νοοτροπία- ας αφήσουμε τα λόγια- γίνει προαπαιτούμενο εκλογικής επιλογής θα έχουμε κάνει ένα βήμα περισσότερο προς τον πολιτικό εκπολιτισμό. Μέχρι τότε… viva επικοινωνία!

"Η ανεκτικότητα είτε είναι καλή για όλους είτε δεν είναι καλή για κανέναν."

Έντμουντ Μπερκ, 1729-1797, Βρετανός πολιτικός & φιλόσοφος

  • 240 π.X. - O Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.
    1913 - Κηρύχθηκε ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος.
    2000 - Η Ελλάδα υπογράφει την ένταξη της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

© 2002-2019 MEDIA2DAY