Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Το ποντίκι που βρυχάται

Το ποντίκι που βρυχάται

Στρατηγικός αναλυτής περί των ελληνοτουρκικών δεν είμαι, ούτε έχω εμπειρία στο διπλωματικό ή το στρατιωτικό ρεπορτάζ. Ίσως για αυτό να αδυνατώ να καταλάβω την πρόσφατη δήλωση του Έλληνα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ- ξέρετε εκείνη που έλεγε ότι αν πατήσουν Τούρκοι σε ελληνική βραχονησίδα «θα την ιδοπεδώσουμε».

Ίσως και να φταίει η εθνική προπαγάνδα δεκαετιών, αλλά στο δικό μου το μυαλό εμείς ως Έλληνες δεν είμαστε οι προκλητικοί και αυτοί που κάνουν τις πολεμόχαρες δηλώσεις. Και αυτό όχι γιατί είμαστε φύσει ειρηνόφιλοι ή γιατί δεν υπάρχει κοινό που θα ευχαριστιόταν να δει τους ελληνικούς θεσμούς να… τρίζουν τα δόντια στον ανατολικό γείτονα (αλίμονο!), αλλά γιατί αυτό μας συμφέρει προκειμένου να προβάλουμε την πρωτοκαθεδρία του διεθνούς δικαίου.

Ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου αποτελεί πάγια θέση της ελληνικής διπλωματίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. Οπότε τώρα ποια είναι η χρησιμότητα μιας τέτοιας δήλωσης, όπως αυτή του Α/ΓΕΕΘΑ; Προς τι οι παληκαρισμοί; Ήταν άραγε μια προσωπική απόφαση του άνδρα; Μια παρόρμηση που υπαγορεύτηκε από την τρωθείσα εκ των αλλεπάλληλων τουρκικών προκλήσεων στρατιωτική του τιμή; Δεν μπορώ να το αποκλείσω. Στην περίπτωση όμως αυτή χρειάζεται μια διορθωτική παρέμβαση από το υπουργείο Άμυνας, μια «διευκρίνιση» ίσως.

Η τουρκική διπλωματία έχει πάντα τον νου της και στα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της χώρας. Σε μεγάλο βαθμό και οι δικοί της λεονταρισμοί υπαγορεύονται από αυτόν- άλλο αν φαίνεται ότι κατά κανόνα μπορεί να τους υλοποιήσει σε αντίθεση με εμάς στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται να έχουμε πιο μακριά σκιά από ό,τι μπόι.

Είναι μια ατυχής δήλωση. Όχι γιατί δεν δικαιούμαστε ως έθνος να υψώνουμε τους τόνους- το λέω για να προλάβω τους εθνοπατριώτες που απο λάθος διαβάζουν αυτό εδώ το κειμενάκι, αλλά γιατί δεν μας συμφέρει.   

"Η ανεκτικότητα είτε είναι καλή για όλους είτε δεν είναι καλή για κανέναν."

Έντμουντ Μπερκ, 1729-1797, Βρετανός πολιτικός & φιλόσοφος

  • 240 π.X. - O Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.
    1913 - Κηρύχθηκε ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος.
    2000 - Η Ελλάδα υπογράφει την ένταξη της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

© 2002-2019 MEDIA2DAY