Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Η "τιμωρία" στις φυλακές θίγει τα ανθρώπινα δικαιώματα

Η

Η χαρά του κόσμου που έμαθε ότι στις φυλακές ο ένας από τους δράστες του βιασμού και της δολοφονίας της κοπέλας από την Ρόδο ξυλοκοπήθηκε, είναι ανησυχητική.

Το φαινόμενο δεν είναι νέο. Θυμάμαι την υπόθεση του παιδεραστή Δουρή και το λυντσάρισμά του μέσα στη φυλακή και την ικανοποίηση που είχε προκαλέσει στην κοινή γνώμη. Η πράξη αντιστοιχούσε στην ανακάλυψη ότι εντός των φυλακών υπήρχε ένας άγραφος κώδικας τιμής και ορθότητας υποτίθεται αδέσμευτος από τις «φιοριτούρες» των νομικών και των δικαστών. Ο κώδικας αυτός εμφανίζεται σε διάφορες περιπτώσεις ως «η ουσιαστική δικαιοσύνη» (τώρα και σε video!) σε αντιπαραβολή με την δικαιοσύνη των ισχυρών; Των «βολεμένων»; Όσων παρασχολούνται με τα ανθρώπινα δικαιώματα; Ποιος ξέρει; Μπορεί και όλα αυτά τα επικίνδυνα μαζί.

Πρόκειται πρακτικά για ένα περιστατικό «αυτοδικίας». Μπορεί να την διενεργούν άλλοι, αλλά η νομιμοποίησή της είναι συλλογική. Συνιστά μια νομιμοποίηση «εθιμικώ δικαίω» που λέει και η Νομική. «Έτσι το έχουμε εμείς στην πατρίδα μας: Αυτά που εκτιμώνται σαν ειδεχθή εγκλήματα τιμωρούνται ήδη από την προφυλάκιση. Τι νομίζατε; Ότι είμαστε τίποτα τζιτζιφιόγκοι με κράτος δικαίου;»

Πέρα από το πολιτισμικό ζήτημα, η πρακτική αυτή δημιουργεί και ζήτημα λειτουργίας της έννομης τάξης. Μπορούν οι φυλακές της χώρας να υποστηρίξουν τις αποφάσεις της ελληνικής δικαιοσύνης ή όχι; Η προφυλάκιση είναι προφυλάκιση εν αναμονή της δίκης ή καταδίκη σε θάνατο/βαριές σωματικές βλάβες και μάλιστα χωρίς να τιμωρείται κανείς;

Οι αποφάσεις της δικαιοσύνης είναι θεμέλιο της δημοκρατίας. Η αμφισβήτηση της ισχύος τους κάθε όποτε δοθεί μεγάλη δημοσιότητα σε ένα έγκλημα και η κοινή γνώμη αγριέψει, είναι γροθιά στα ανθρώπινα δικαιώματα. Στα δικαιώματα εκείνου που ακόμη και αν η υπόθεσή του έχει τελεσιδικήσει και ο ίδιος έχει καταδικαστεί, δικαιούται να εκτίσει την ποινή του χωρίς να ανησυχεί για την σωματική του ακεραιότητα ή για την αξιοπρέπειά του.

Η επίθεση στον 19χρονο Αλβανό δεν κλείνει κανένα κύκλο βίας. Αντίθετα, προσθέτει έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα βίαιων γεγονότων που δείχνουν την ανησυχητική εξοικείωσή μας με τη βία και με την βία ως τρόπο να "λύνονται" τα πράγματα.  

Ανησυχώ όταν σκέφτομαι τι θα ψήφιζαν οι Έλληνες αν ερχόταν σε δημοψήφισμα η επαναφορά της θανατικής ποινής. Εσείς;                        

"Η ανεκτικότητα είτε είναι καλή για όλους είτε δεν είναι καλή για κανέναν."

Έντμουντ Μπερκ, 1729-1797, Βρετανός πολιτικός & φιλόσοφος

  • 240 π.X. - O Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.
    1913 - Κηρύχθηκε ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος.
    2000 - Η Ελλάδα υπογράφει την ένταξη της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

© 2002-2019 MEDIA2DAY