Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Αντισημιτισμός α λα ευρωπαϊκά

Αντισημιτισμός α λα ευρωπαϊκά

Τις βάσεις της ευρωπαϊκής δημοκρατίας δοκιμάζουν τα αποτελέσματα ερευνών όπως αυτή του αμερικανικού δικτύου CNN, σύμφωνα με την οποία περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ευρωπαίους πιστεύουν ότι οι Εβραίοι έχουν υπερβολική επιρροή στις επιχειρήσεις και την οικονομία. Το 30% μάλιστα των ερωτηθέντων ανέφερε πως οι Εβραίοι σήμερα χρησιμοποιούν την τραγωδία του Ολοκαυτώματος για να βελτιώσουν την επαγγελματική τους θέση, ενώ επηρεάζουν υπερβολικά την πολιτική και τα ΜΜΕ.

 Η απόδοση εθνοτικών χαρακτηριστικών σε ομάδες πληθυσμού είναι κάτι σύνηθες- όλοι λίγο έως πολύ το κάνουμε, εκφράζοντας γνώμη για τους «ψυχρούς Γερμανούς», τους «μεσογειακούς» και «ίδιους με εμάς» Ιταλούς, τους «χαζούς Αμερικάνους» κ.ο.κ. Είναι απόψεις διαδεδομένες στην κοινή γνώμη που όμως δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική ακόμη και εκείνων που τις εκφράζουν. Αλλά οι έρευνες της κοινής γνώμης δεν είναι «σοβαρή κριτική». Αποτυπώνουν αυτό που υπάρχει στον κοινωνικό ιστό. Ιδού λοιπόν, στον ίδιο γεωγραφικό χώρο που 80 χρόνια πριν εκατομμύρια Εβραίοι βρήκαν φρικιαστικό θάνατο κατηγορούμενοι για το υποτιθέμενο «εθνοτικό τους χαρακτηριστικό», η άποψη αυτή φαίνεται εδραιωμένη.           

Και ενώ τα στερεότυπα του αντισημιτισμού δείχνουν τα αντανακλαστικά τους, όποτε «χρειαστεί»  δεν συμβαίνει το ίδιο με την συλλογική μνήμη για το Ολοκαύτωμα.  Το 30% όσων ρωτήθηκαν δήλωσαν ότι έχουν ελάχιστη ή καθόλου γνώση για το Ολοκαύτωμα. Η ευρωπαϊκή ιστορική μνήμη πάσχει από αμνησία. Ίσως πρέπει να διερευνηθεί η ποιότητα της ιστορίας που διδάσκονται τα παιδιά στα σχολεία και ο εθνοκεντρικός προσανατολισμός της. Ίσως πάλι η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και αλλού να κάνει πιο σχετικές αυτές τις γραμμές που παλιά ήταν «κόκκινες».

Όσοι έχετε κάποτε αναρωτηθεί πως έγινε και στον Μεσοπόλεμο η Ευρώπη φιλοξένησε τόσα πολλά φασιστικά και ναζιστικά καθεστώτα, καλό είναι να έχετε υπόψη πως αυτό δεν έγινε από τη μια στιγμή στην άλλη. Έγινε σταδιακά και μέσα από τέτοιες σχετικοποιήσεις. Μέσα από αλλοιώσεις της μνήμης και σε συνθήκες οικονομικής κρίσης. Μετά Χριστόν προφήτης είναι εύκολο να είσαι, βέβαια. Τώρα ερμηνεύουμε την τάδε ή τη δείνα εξέλιξη, την τάδε ή τη δείνα δήλωση ξέροντας τι ακολούθησε. Τότε τα πράγματα φαίνονταν φυσιολογικά και οι άνθρωποι διάβαζαν πολλά και διάφορα στις εφημερίδες, χωρίς να βλέπουν εκεί σημάδια μιας επερχόμενης καταστροφής.

Είμαστε υποχρεωμένοι να είμαστε πιο ψυλλισμένοι.  

 

SPONSORED LINKS

"Ας αφήσουμε τις όμορφες γυναίκες για τους άντρες που δεν έχουν φαντασία."

Μαρσέλ Προυστ

  • 1940 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Επιχείρηση Δυναμό, η εκκένωση της Δουνκέρκης από τα αγγλο-γαλλικά στρατεύματα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY