Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Τέτοιο μάθημα καλύτερα να λείπει

Τέτοιο μάθημα καλύτερα να λείπει

Έλεγα προ ημερών για τον χαμηλής έντασης ρατσισμό που είναι διάσπαρτος στην κοινωνία. Για εκείνα τα σημεία όπου μπορεί να επωάζεται το αυγό του φιδιού, χωρίς να κάνει και πολλή φασαρία.

Ένα περιστατικό που έφτασε στο αυτί μου από έναν φίλο και συνδικαλιστή εκπαιδευτικό αφορά ένα περιστατικό που συνέβη σε ιστορικό ιδιωτικό σχολείο της Αθήνας κατά τον  εορτασμό της 17ης Νοεμβρίου. Άγνωστο με πρωτοβουλία ποιου, στο πλαίσιο της σχολικός γιορτής αποφασίστηκε να τραγουδηθεί το «Μα εγώ είμαι Έλληνας» του Νότη Σφακιανάκη.

Πρόκειται για μια ανοησία ολκής, η οποία αναπαράγει τον δημοφιλή και λαϊκιστικής παραγωγής μύθο του Έλληνα που όλοι τον βαράνε (γιατί τον ζηλεύουν μάλλον), θέλονυ να τον εξανδραποδίσουν και να του πάρουν τη χώρα του:

Χρόνια με χτυπάτε
Χρόνια στέκομαι
Χρόνια με πουλάτε κι τ' ανέχομαι
Χρόνια ο σκοπός σας, ν' αφανιστώ

Ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτές τις κινήσεις αφανισμού του ελληνισμού; Μα φυσικά «εκείνοι», οι «άλλοι» («αυτοί», ντε!) που πολύ βολικά δεν προσδιορίζονται, ώστε να αποτελούν μονίμως μια απειλή. Ως γνωστόν, όσο πιο απροσδιόριστη και γενική είναι μια απειλή τόσο πιο δύσκολο είναι να την αντιμετωπίσεις και άρα τόσο καλύτερα κάνει τη δουλειά της. Με τον ίδιο τρόπο λειτουργούν οι «ξένοι» ή λειτούργησαν στο παρελθόν οι «εβραίοι» για τους ναζί.

Και συνεχίζει ο ηρωικός τροβαδούρος:  

Υπήρξα άρχοντας στον κόσμο επάνω
Είμαι αυτός που σου ‘χει μάθει,
Το αλφαβητάριο, μη κάνεις λάθη
Εγώ σε γέννησα, σ' έχω αναθρέψει
Κι ότι δικό σου, μου το ‘χεις κλέψει
Μα εγώ είμαι Έλληνας, πάντα αντάρτης
Άνθρωπος δίκαιος και δημοκράτης

Αν και απορώ πραγματικά για την αισθητική επιλογή και αναρωτιέμαι ποιος σύλλογος καθηγητών θα συναινούσε σε τέτοια ελληνοκαγκουριά, δεν είναι η ανοησία και το ανιστόρητο των στίχων στα οποία θέλω να σταθώ. Δεν είναι καν η προφανής αναντιστοιχία τους με το Πολυτεχνείο.  

Ο Νότης Σφακιανάκης εδώ και μερικά χρόνια έχει κάνει σαφή την συμπάθειά του στην Χρυσή Αυγή, έχοντας παράλληλα αναπτύξει έναν ακροδεξιό και μισανθρωπικό λόγο που δεν αφήνει περιθώρια παρερμηνείας της πολιτικής του νοοτροπίας. Εμπλέκει δε την πολιτική του άποψη στην καλλιτεχνική του παραγωγή, καλοπιάνοντας με συνολικότερα   πολιτισμικά μηνύματα τον φασισμό και τον εθνικισμό και όσους τους θεωρούν «λύσεις».

Άσε λοιπόν ποιο τραγούδι του λαϊκού αοιδού τραγούδησαν τα παιδιά στην γιορτή του Πολυτεχνείου (άκουσον άκουσον!)- ας είχαν τραγουδήσει και τον «αητό που πεθαίνει στον αέρα», λίγη σημασία θα είχε. Το σημαντικό είναι ότι «φέρνεις» σε ένα σχολικό περιβάλλον τον αποδεδειγμένο φορέα μιας ρητορικής μίσους και εξοικειώνεις μέσα από εθνικά μηνύματα το σχολείο με αυτή τη ρητορική. Λεόντειο το φάουλ.

SPONSORED LINKS

"Ας αφήσουμε τις όμορφες γυναίκες για τους άντρες που δεν έχουν φαντασία."

Μαρσέλ Προυστ

  • 1940 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Επιχείρηση Δυναμό, η εκκένωση της Δουνκέρκης από τα αγγλο-γαλλικά στρατεύματα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY