Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

(το) Τερμάτισες

(το) Τερμάτισες

Ο κλασικός μαραθώνιος έχει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που κάνουν θεμιτή τη σύνδεση της σημερινής Ελλάδας με την αρχαία: Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός, η άσκηση για την άσκηση και όχι για το θέαμα, η ιστορική αναφορά που συνδέει το γεγονός με το παρελθόν,  η προβολή της χώρας στο εξωτερικό και η έλευση τουριστών-συμμετεχόντων.

Από το πανηγύρι δεν έλειψε κανείς. Ούτε οι fit πολιτικοί, ούτε οι αστέρες της ποπ, ούτε οι καλτ φιγούρες που δίνουν το… ελληνικό χρώμα όπου γάμος και χαρά. Ο κύριος της φωτογραφίας- κι άλλοι σαν και αυτόν σκέφτηκαν να πάρουν μέρος σε κάποια από τις διαδρομές ντυμένοι με τις φορεσιές των προγόνων τους.

Φορώντας τον… ελληνισμό τους, οι απανταχού μερακλήδες είπαν να το ζήσουν κανονικά, όσο πιο κλασικά γίνεται και- ευκαιρίας δοθείσης- να δείξουν και σε όλον τον κόσμο πόσο φοβεροί Έλληνες νιώθουν. Θυμήθηκα εκείνους τους άλλους επικούς «αρχαίους Έλληνες» που προ διετίας είχαν πάει σε μια εκδήλωση στην Ολυμπία και παρουσίαζαν τα δόρατα σαν άγημα… εποχής.

Δυσκολεύομαι να τα δω όλα αυτά σαν κάτι άλλο από διασκεδαστικές στιγμές μιας στρεβλής εθνικής συνείδησης που βρίσκει καταφύγιο για τα δεινά της σε ένα ένδοξο παρελθόν που καθόλου βέβαιος δεν είμαι ότι είναι δικό τους. Το πολύ καλό κείμενο του Νίκου Σταματίνη για τον Τάκη Τσουκαλά με έβαλε σε σκέψεις. Πόσο εύκολο είναι να υπερισχύσει η εικόνα του δημόσιου χαβαλέ και όχι αυτή που εκπέμπει επικίνδυνα μηνύματα;

Πόσο εύκολο είναι να γελάμε με τις αποκριάτικες στολές των μαραθωνοδρόμων και να μην προσέχουμε πόσο διάχυτη είναι η κουλτούρα του «οι Έλληνες είναι/ήταν οι καλύτεροι όλων»;  Ε, και; Θα πει κάποιος. Τι να κάνουμε; Να απαγορεύσουμε στον Τσουκαλά να κάνει εκπομπές ή να μην τους αφήνουμε να φοράνε τις χλαμύδες τους, όποτε κεφάρουν; Σίγουρα όχι. Περί ορέξεως κολοκυθόπιτα και ποιοι είμαστε εμείς που θα πούμε σε οποιονδήποτε τι θα φορέσει;

Ίσως σκέφτομαι ιδιοτελώς (γιατί δεν θέλω να χάσω και τον χαβαλέ μου), αλλά νομίζω ότι χρειάζεται μια εγρήγορση- ένα αντανακλαστικό ή μια υπενθύμιση ότι εκεί που κάποιοι γελάμε, κάποιοι άλλοι γεμίζουν την δημόσια σφαίρα με το αφελές, αλλά επιζήμιο μήνυμά τους.

SPONSORED LINKS

"Αυτός που περιμένει πολύ, δεν πρέπει να περιμένει πολλά."

Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές

  • 1948 - Γεννιέται ο Κλάους Μάιν, Γερμανός τραγουδιστής, μέλος των Scorpions.

    1965 - Πεθαίνει ο Σόνι Μπόι Ουίλιαμσον, Αμερικανός μπλουζ μουσικός, συνθέτης και τραγουδιστής.

© 2002-2019 MEDIA2DAY