Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

Τι γυρεύει η αλεπού στο παζάρι;

Στην σωστή κατεύθυνση του διαχωρισμού κράτους- εκκλησίας κινείται η πρόταση Τσίπρα για «θρησκευτική ουδετερότητα» του κράτους. «Παρηγοριά στον άρρωστο» θα πουν ορισμένοι ανυπόμονοι και αγανακτούντες με τον οπισθοδρομικό της ελληνικής περίπτωσης, αλλά δεν θα συμφωνήσω.

Μια τέτοια εξέλιξη θα είναι το πρώτο βήμα για τον τερματισμό του οπισθοδρομικού και εν μέρει αντίθετου στο πνεύμα του Συντάγματος, καθεστώτος λειτουργίας της ελληνικής εκκλησίας. Και τα πρώτα βήματα, είναι βήματα.     

Κατά τα άλλα, η κίνηση Τσίπρα μου φαίνεται κίνηση υψηλού ρίσκου. Πότε μπορεί να θυμηθεί κάποιος κυβέρνησης να δυσαρεστεί την εκκλησία και να μην βγαίνει χαμένη; Μα γιατί να την δυσαρεστήσει; θα αναρωτηθεί ο αναγνώστης. Οι ανακοινώσεις Τσίπρα- Ιερώνυμου για συμφωνία επί αλλαγών στο ζήτημα της πληρωμής των κληρικών από το ελληνικό δημόσιο αφήνουν στο μέλλον ανοικτό τον πλήρη διαχωρισμό, και έχουν τη σύμφωνη γνώμη της εκκλησίας. Προς το παρόν σωστό. Ας περιμένουμε και θα δούμε.      

Όμως ακόμη και αν όντως τα πράγματα εξελιχθούν θετικά, τι θα κερδίσει ο Πρωθυπουργός; Ποιους θα ικανοποιήσει μια τέτοια εξέλιξη; Το 4% των κανονικών- των παλιών- Συριζαίων; Πάντως σίγουρα δεν το κάνει για να χαροποιήσει την παραδοσιακή τάξη των «νοικοκυραίων». Αυτούς μάλλον τους εκφράζει καλύτερα η ρητορική του κ. Βορίδη, ο οποίος εξέφρασε δημόσια την ανησυχία ότι η θρησκευτική ουδετερότητα θα μας εμποδίζει να γιορτάζουμε τα Χριστούγεννα και να στολίζουμε με φάτνες την πόλη.    

Όσο για την άλλη αναφορά του κ. Βορίδη στις εικόνες του Χριστού, οι οποίες θα αφαιρεθούν από σχολεία και δικαστήρια, ένα έχω να πω: Αμήν και πότε.   

Όντας απρόθυμος να αναγνωρίσω στην κυβέρνηση αγνό ιδεολογικό κίνητρο αναζητώ το κίνητρο στην τέχνη της επικοινωνίας. Και εκεί όμως το μόνο που μπορώ να φανταστώ ότι η κίνηση εντάσσεται σε μια στρατηγική ενοποίησης του αντιδεξιού χώρου, κάτω από την ομπρέλα του «προοδευτισμού». Άραγε πόσο εκτιμούν στο Μαξίμου ότι ενδιαφέρεται η ελληνική κοινή γνώμη για να χαρακτηριστεί «προοδευτική» ή «συντηρητική»;

SPONSORED LINKS

"Ο κόσμος δεν είναι ένα θλιβερό μέρος, είναι απλά μεγάλο."

Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, 1930-, Γάλλος σκηνοθέτης

  • 1819 - Ο Αλή Πασάς αναγκάζει τους κατοίκους της Πάργας να εκπαυριστούν στην Κέρκυρα και σε άλλα Επτάνησα.
    1839 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
    1882 - Πεθαίνει ο Κάρολος Δαρβίνος, άγγλος φυσιοδίφης, θεμελιωτής της Θεωρίας της Εξέλιξης.

© 2002-2019 MEDIA2DAY