Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Με ζώνες απαγορεύσεων γίνεται προκοπή;

Με ζώνες απαγορεύσεων γίνεται προκοπή;

Πάνε καμιά δεκαριά χρόνια από τότε που Ελλάδα «εφάρμοσε» την κοινοτική οδηγία για το τσιγάρο, με την εγγύηση μάλιστα του Πρωθυπουργού τότε, Γιώργου Παπανδρέου. Ακόμη και αν ως λαός εφαρμόσαμε την απαγόρευση του καπνίσματος «α λα ελληνικά», δηλαδή «σχεδόν», αυτή ξεκίνησε μια συζήτηση για το τσιγάρο που οδήγησε αρκετό κόσμο στο να συνειδητοποιήσει τις κακές επιπτώσεις και να πάρει την απόφαση να το κόψει ή να το ελαττώσει. Στοιχεία που διάβαζα πριν από μήνες έλεγαν ότι έχουν μειωθεί κατά 10-12% οι Έλληνες καπνιστές, έναντι της προηγούμενης δεκαετίας. Αυτό μου φαίνεται καλό. Εμένα όμως, και αυτό είναι σύμπτωση.  

Το ερώτημα είναι αν χρειαζόταν μια απαγόρευση για να ξεκινήσει αυτή η μείωση του αριθμού. Φοβάμαι πως ναι, παρότι κάθε άλλο παρά οπαδός των άνωθεν απαγορεύσεων είμαι. Όμως οι πολιτικές ξεκινούν από «πάνω» και, όταν υποστηρίζονται, επιτυγχάνουν αποτελέσματα. Όπως για παράδειγμα έγινε μια εποχή με τις ζώνες στα αυτοκίνητα. Και εκεί υπήρξαν υπερβολές, όπως η υποχρέωση των πελατών ταξί να φοράνε ζώνες, οι οποίες όμως αφομοιώθηκαν από τον χρόνο και τελικά έμεινε η βελτιωμένη κουλτούρα οδικής ασφάλειας.

Αυτά επί της διαδικασίας. Επί της αρχής βέβαια το πράγμα είναι διαφορετικό, καθώς είναι αμφισβητούμενο το πόσο ηθικό είναι να ποινικοποιείται μια συμπεριφορά μέσω μιας απόφασης που λαμβάνεται σε μια σύσκεψη στελεχών ενός υπουργείου ή μιας επιτροπής. Και μην έχουμε στο μυαλό μας το κάπνισμα που είναι «εύκολος αντίπαλος» καθώς το κακό που κάνει πανθομολογείται, Αύριο- μεθαύριο μπορεί να είναι το αλάτι, το πολύ (;) λάδι ή δεν ξέρω εγώ τι άλλο.       

Διαφορετική είναι επίσης νομίζω και η απόφαση ου δημάρχου της Αστυπάλαιας να «απαγορεύσει» το κάπνισμα σε όλο το νησί- βάζω το «απαγορεύσει» σε εισαγωγικά καθώς αυτό που εξήγγειλε δεν είναι αστυνομικά μέτρα, αλλά παρεμβάσεις του προσωπικού της αρχής που θα κάνουν τους καπνιστές να το σβήνουν, φαντάζομαι πρήζοντάς τους, το οποίο θα έχει μια μικρή πλάκα: Φανταστείτε να τους κυνηγούν από πίσω σαν ιεχωβάδες δείχνοντας τους τις απεχθείς εικόνες με τις παθήσεις που παθαίνουν οι καπνιστές ή- ακόμη καλύτερα- υποβάλλοντάς τους σε επαναλαμβανόμενη γκρίνια σαν πιτσιρίκια: Σβήσ’ το, σβήσ’ το, σβήσ’ το, σβήσ’ το…

 Η δημιουργία ολόκληρων ζωνών όπου η συνήθεια ορισμένων από αυτούς δεν θα είναι αποδεκτή δεν μου φαίνεται σωστό μέτρο- εκτός και αν έχουν συμφωνήσει όλοι όσοι μένουν στο νησί, οπότε μπροστά σε τέτοιες κοινοβιακές πρακτικές πάω πάσο. Το μαρκετινίστικο κόλπο ότι θα κάνω την Αστυπάλαια τόπο ευζωΐας είναι ευφάνταστο αλλά δεν λαμβάνει υπόψη όσους μένουν εκεί και- γιατί όχι;- όσους θα ήθελαν να επιστρέψουν ή να πάνε ως τουρίστες, χωρίς να σταματήσουν το κάπνισμα.

Το δημοτικό συμβούλιο ενός μέρους μπορεί να κάνει πολλά πράγματα για τους δημότες και τους επισκέπτες του, αλλά όχι να αποφασίζει τι είναι υγιεινό και τι δεν είναι υγιεινό για αυτούς, χωρίς να τους λαμβάνει υπόψη.

"Η ανεκτικότητα είτε είναι καλή για όλους είτε δεν είναι καλή για κανέναν."

Έντμουντ Μπερκ, 1729-1797, Βρετανός πολιτικός & φιλόσοφος

  • 240 π.X. - O Ερατοσθένης υπολογίζει την περίμετρο της Γης.
    1913 - Κηρύχθηκε ο Β' Βαλκανικός Πόλεμος.
    2000 - Η Ελλάδα υπογράφει την ένταξη της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση.

© 2002-2019 MEDIA2DAY