Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Καταναλώνοντας σώματα

Καταναλώνοντας σώματα

Πικραμένος με την εικόνα του κοριτσιού του ριάλιτι next top model να κλαίει, ανέβασα στο FB ένα πολύ ωραίο κείμενο της Χρύσας Λύκου, στο οποίο επετίθετο στο πρότυπο του Lifestyle και της κατανάλωσης σωμάτων.

Ένιωσα και εγώ θυμό για το πώς αξιολογούνταν με τη βούλησή του ένας νέος άνθρωπος απλώς σαν σώμα με την αμφίβολη ελπίδα και μόνο της επαγγελματικής αποκατάστασης και της σταδιοδρομίας. Και λέω αμφίβολη μια και η ελληνική τηλεοπτική πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς και στο κέντρο του σύμπαντος. Τα όσα καλούνται να περάσουν στις οντισιόν οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες στον κλάδο αυτό, στο συγκεκριμένο ριάλιτι τα περνούν μπροστά στην κάμερα προς τέρψη των τηλεθεατών, οι οποίοι παράλληλα μυούνται στα υψηλά πρότυπα ομορφιάς της σόου μπιζ.

Όμως μια φίλη επεσήμανε κάτι που μου φάνηκε εύστοχο και που με έκανε να σκεφτώ μήπως η συμπεριφορά των κριτών προς την υποψήφια έχει μεγαλύτερο κοινωνικό όφελος από ό,τι κόστος: Μήπως η δημόσια αποκήρυξη του «πλαστικού» είναι ένα καλό δίδαγμα για όλους αυτούς που νιώθουν την ανάγκη να επέμβουν στην εμφάνισή τους κυνηγώντας την χίμαιρα της εξωτερικής τελειότητας; Μήπως τέτοια περιστατικά μπορούν να λειτουργήσουν σαν μήνυμα ότι το πλαστικό δεν περνάει- άσχετα αν η πρόθεση της «κριτή» δεν ήταν διόλου αυτή;   

Το ερώτημα είναι ενδιαφέρον, αλλά αντιμετωπίζει το θέμα αφ’ υψηλού, θεωρώντας εκ προοιμίου ότι κάθε επιδίωξη βελτίωσης της εξωτερικής εμφάνισης ως ένδειξη ρηχότητας του πνεύματος και πλάνη. Άραγε οι δίαιτες για απώλεια βάρους, η περιποίηση των νυχιών και τόσα, η επιλογή του κατάλληλου ρούχου δεν έχουν τον ίδιο χαρακτήρα; Δεν είναι υποκριτικό να θεωρούμε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει μόνο όταν παρεμβαίνει νυστέρι ή ενέσεις ή δεν ξέρω τι άλλο; Αφού ως κοινωνία το έχουμε πολύ δεσμευτικά στο μυαλό μας το πρότυπο της ομορφιάς και αποτελεί βασικό κλάδο κατανάλωσης, ποιον κοροϊδεύουμε;

Η εξοικείωση με την ατέλεια και ειδικά με την επιγενόμενη ατέλεια, αυτήν δηλαδή που έρχεται όσο γερνάς, απαιτεί χαρακτήρα και συναισθηματική ισορροπία.

Εγώ θα έλεγα ότι ενώ ο καθένας μας δίνει τον αγώνα να αποδεχθεί τις ατέλειές του (εκ γενετής ή αποκτημένες), καλό θα ήταν να λείπουν οι δημόσιοι καθορισμοί των προτύπων ομορφιάς, ιδιαίτερα αν αυτοί περιλαμβάνουν και περιστατικά φραστικής βίας.

"Η Τέχνη είναι το πιο ωραίο από όλα τα ψέματα."

Claude Debussy, 1862-1918, Γάλλος μουσικός

  • 1912 - Οι κάτοικοι της Ικαρίας εκδιώκουν τις τουρκικές Αρχές και ανακηρύσσουν την Ικαριακήν Πολιτείαν, μέχρι τις 4 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, οπότε άγημα του Ελληνικού Στόλου αποβιβάζεται στη νήσο και την απελευθερώνει οριστικά.
    1913 - Συνέρχεται στο Βουκουρέστι συνδιάσκεψη των εμπολέμων, για τη σύναψη ειρήνης, στην οποία παρίσταται ο Πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος.
    1945 - Ο Ιερός Λόχος εγκαταλείπει την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, για να επιστρέψει στην Ελλάδα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY