Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Η καλύτερη «κλασική παιδεία» είναι το παιχνίδι

Η καλύτερη «κλασική παιδεία» είναι το παιχνίδι

Να τη πάλι η συζήτηση- διαμαρτυρία για ένα μάθημα που αφαιρείται από την σχολική ύλη ως έωλο και άχρηστο. Εν προκειμένω μιλάμε για τα λατινικά- ένα μάθημα που κατά την ταπεινή μου γνώμη δεν προσέφερε ποτέ και τίποτα σε κανέναν- εκτός ίσως από ένα στοιχειώδες υπόβαθρο για τους επιτυχόντες σε σχολές κλασσικής φιλολογίας, οι οποίοι το διδάσκονταν για να μπορέσουν να το διδάξουν σε άλλους υποψήφιους πανελληνίων εξετάσεων. Πρόκειται για μια διδακτική ενότητα που αυτό-αναπαρήγαγε την χρησιμότητά της.

Προφανώς και δεν περιμένει κανείς από μια γλώσσα να έχει την ίδια τύπου χρησιμότητα με τα μαθηματικά, επί παραδείγματι. Η τριβή με μια γλώσσα ακονίζει το πνεύμα και με την έννοια αυτή αποτελεί στοιχείο παιδείας. Όμως αυτό δεν συμβαίνει στην περίπτωση των λατινικών η ύλη των οποίων δεν εισάγει τον μαθητή σε τίποτα άλλο παρά σε κάποια συντακτικά και γραμματικά φαινόμενα.

Και εδώ φτάνουμε σε μια θέση που είναι πολύ ουσιαστική σε τέτοιου τύπου συζητήσεις: Όλα εξαρτώνται από το πώς κάνεις το μάθημα και όχι από τον τίτλο του. Επί παραδείγματι για τα λατινικά: Η λατινική γραμματεία είναι γεμάτη από διαμάντια της ρητορικής και της ποίησης. Μέσα από τη γνωριμία με αυτά- όχι στο πρωτότυπο- οι μαθητές θα μπορέσουν να προσεγγίσουν τον ρωμαϊκό πολιτισμό, έναν από τους πυλώνες του σύγχρονης ευρωπαϊκής πολιτισμικής κληρονομιάς.

Διάβαζα την ανακοίνωση της φιλοσοφικής σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Ένα εκ των βασικών επιχειρημάτων της κατά τη κατάργησης είναι ότι θα μειωθούν οι ώρες των φιλολογικών μαθημάτων και θα αλλάξει ο χαρακτήρας του σχολείου. Όμως αυτά τα επιχειρήματα δεν έχουν κοινωνική γείωση και δύσκολα βρίσκουν κοινό εξωσυντεχνιακό. Είναι κίνδυνος να αλλάξει ο χαρακτήρας του ελληνικού σχολείου; Εγώ λέω όχι, αρκεί να δούμε σε ποια κατεύθυνση. Αν η αλλαγή είναι στην κατεύθυνση της παιδείας έναντι της «εκπαίδευσης» εγώ λέω ναι. Ακόμη όμως και αν δεν κληθούμε να αποφασίσουμε τώρα απέναντι σε αυτό το δίλημμα- που θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου για να μην έχουμε το ένα πόδι στη μία βάρκα και το άλλο στην άλλη- το ελληνικό σχολείο πρέπει να μειώσει την ύλη του και να δώσει στα παιδιά περισσότερο χρόνο για παιχνίδι, περισσότερο ελεύθερο χρόνο.

Παιδιά που εργάζονται 12 και 14 ώρες καθημερινά σε φροντιστήρια, σχολείο, μελέτη, ξένες γλώσσες, δραστηριότητες διαλεγμένες από τους γονείς, που θα βρουν τον χρόνο για την προσωπική τους συγκρότηση; Που θα βρουν τον χρόνο για να δημιουργήσουν μια ακέραιη προσωπικότητα τρέχοντας σαν αποκεφαλισμένα κοτόπουλα;

Σε μια τέτοια κατάσταση πρέπει να δούμε τι πραγματικά χρειάζεται να υπάρχει σε ένα σχολικό πρόγραμμα σπουδών. Είναι πολύ πιθανό η «Κοινωνιολογία» που προτείνεται σήμερα να γίνει τα αυριανά «λατινικά» που και πάλι θα έχουν φωνές υπέρ της όταν κάποιος έχει την ιδέα να την καταργήσει. Το «πώς» θα γίνονται η διδασκαλία και το ποιον στόχο θα έχουν θα κρίνει αν αξίζει τον πολύτιμο χρόνο που (δεν) έχουν τα παιδιά.

 

SPONSORED LINKS

"Κατά κάποιο περίεργο τρόπο, το να διαβάζεις ένα βιβλίο ποτέ δεν σε κάνει να αισθάνεσαι ότι στέκεσαι ακίνητος."

Jef Mallett, Αμερικανός συγγραφέας κόμικς

  • 1866 - Ο Γεώργιος Σκούφος αναλαμβάνει δήμαρχος Αθηναίων.
    1915 - Χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά χημικά όπλα στη μάχη της Υπρ.
    1931 - Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη.

© 2002-2019 MEDIA2DAY