Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Γιατί το κράτος μου μιλάει έτσι;

Γιατί το κράτος μου μιλάει έτσι;

Στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, λέει, οι γλώσσες ήταν τρεις: Μία η επίσημη, στην οποία γράφονταν τα φιρμάνια (οι νόμοι και τα επίσημα έγγραφα του κράτους), άλλη εκείνη που μιλούσαν οι μορφωμένοι και οι αστικές τάξεις, και μία τρίτη, αυτή που μοιάζει πιο πολύ με τα σημερινά τούρκικα, που μιλούσε το πόπολο, ο απλός κοσμάκης, ο λαουτζίκος.

Τι σήμαινε αυτό; Σήμαινε ότι ο μέσος πολίτης δεν είχε κανέναν τρόπο να διαβάσει τι σκ*τά έλεγαν τα επίσημα έγγραφα και οι νόμοι του κράτους.

(Και όποιος έκανε εδώ συνειρμό με ιστορικά κατάλοιπα και σημερινούς νόμους που δεν εφαρμόζονται σε κάποια πολύ συγκεκριμένη χώρα, είναι πολύ φίλος μου).

Κάπως έτσι ένιωσα σήμερα, διαβάζοντας την επίσημη ανακοίνωση της ΑΑΔΕ για το ολοκαίνουριο (με γεια μας) μητρώο των σπιτιών που νοικιάζονται στο Airbnb. Τι έλεγε η ανακοίνωση; Βασικά, πως όποιος νοικιάζει το σπίτι του στο Airbnb πρέπει να μπει σε ένα καινούριο site που έφτιαξαν, να γραφτεί, και να δηλώσει όλες τις ενοικιάσεις που έχει κάνει από την 1η Ιανουαρίου του ’18 μέχρι σήμερα.

Το έλεγε, όμως, με τέτοιον τρόπο που έπρεπε να την διαβάσεις πολύ προσεκτικά, απόλυτα συγκεντρωμένος, κανα-δυο φορές, κρατώντας σημειώσεις για να το καταλάβεις. Όχι, δείτε και πείτε μου (από τα εισαγωγικά και κάτω, όχι την μετάφραση που κάναν’ τα παιδιά του in2life).

Και αναρωτιέμαι: Γιατί το κράτος ΜΟΥ νιώθει την ανάγκη να μου μιλάει σε μια γλώσσα διαφορετική από αυτή που μιλάω εγώ;

Και μη μου πείτε για τις διαφορές γραπτού και προφορικού λόγου, γιατί οι νομοθεσίες στα αγγλικά ας πούμε δεν είναι γραμμένες έτσι. Καθόλου έτσι. Για την ακρίβεια, είναι γραμμένες με τέτοιο τρόπο ώστε ο μέσος κάτοχος Lower να μπορεί να τις διαβάσει.

Θυμήθηκα εκείνο το σποτάκι για την απόπειρα αντιγραφής της ταινίας στο σινεμά, που έχει έναν δικηγόρο να διαβάζει τη νομοθεσία για τα πνευματικά δικαιώματα, και από κάτω υπότιτλους να εξηγούν σε απλά ελληνικά τι λέει.

Αν το κράτος είμαστε εμείς, δεν θα έπρεπε να έχουμε βρει έναν τρόπο να συνεννοούμαστε, διακόσια χρόνια τώρα;


SPONSORED LINKS

"Ο κόσμος δεν είναι ένα θλιβερό μέρος, είναι απλά μεγάλο."

Ζαν-Λυκ Γκοντάρ, 1930-, Γάλλος σκηνοθέτης

  • 1819 - Ο Αλή Πασάς αναγκάζει τους κατοίκους της Πάργας να εκπαυριστούν στην Κέρκυρα και σε άλλα Επτάνησα.
    1839 - Υπογράφεται η Συνθήκη του Λονδίνου, με την οποία αναγνωρίζεται η ανεξαρτησία του Βελγίου και του Λουξεμβούργου από την Ολλανδία.
    1882 - Πεθαίνει ο Κάρολος Δαρβίνος, άγγλος φυσιοδίφης, θεμελιωτής της Θεωρίας της Εξέλιξης.

© 2002-2019 MEDIA2DAY