Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Ξεστραβώσου, κράτος

Ξεστραβώσου, κράτος

Το "κάνε με εμένα Πρωθυπουργό/ υπουργό/προπονητή/ και θα δεις" είναι πολύ αγαπημένο μας σπορ. Αν και θεωρώ αφελή σε σοβαρή συζήτηση τα «εθνικά χαρακτηριστικά» του στυλ οι γερμανοί είναι μεθοδικοί, οι άγγλοι κρυόκωλοι και λοιπά, πολλές φορές αποτελούν χρήσιμη προσέγγιση όταν κανείς ενδιαφέρεται να κάνει αυτοκριτική.  

Ακούγοντας τις καθημερινές εξαγγελίες της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του θέματος των πυρκαγιών, αναρωτήθηκα για δύο πράγματα: Πρώτον, αν οι κυβερνητικοί θα καταφέρουν να μετατρέψουν αυτό που φάνηκε να είναι επικοινωνιακό Βατερλώ σε πλεονέκτημά τους. Αν κάνουν ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης να πει (από μέσα του βέβαια) «φτάνει πια με τις φωτιές, όλο για τις φωτιές λένε» πιστεύω θα τα έχουν καταφέρει. Τέλος πάντων αυτό θα το δούμε. Μεσολαβούν και τα «μπάνια του λαού» και αυτό ίσως βοηθήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Το άλλο για το οποίο αναρωτιέμαι είναι τι θα έκανα εγώ στη θέση τους από εδώ και πέρα. Πώς θα οργάνωνα ένα σχέδιο για να περιορίσω τις πιθανότητες να συμβεί άλλη τέτοια τραγωδία ή και μικρότερη. Πώς θα κατέστρωνα σχέδια αντιμετώπισης ενός απρόβλεπτου αντιπάλου όπως οι φυσικές καταστροφές;

Εγώ θα ξεκινούσα από την ιστορία. Ποιες ήταν οι φυσικές καταστροφές που έπληξαν την χώρα από τότε που οι οικιστικές συνθήκες είναι κοντά στις σημερινές- ας πούμε όλο τον 20ο αιώνα; Όχι όμως ό,τι θυμάται ο καθένας. Πάρε μια ομάδα Ιστορικών βάλτους ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα και ζήτησέ τους μια μελέτη για τις συνθήκες κάθε καταστροφής: Ποια τα χαρακτηριστικά της περιοχής που συνέβη; Ποιες οι φυσικές συνθήκες; Πώς ήταν κατανεμημένες οι υλικές και ανθρώπινες απώλειες; Επί παραδείγματι, πλήγηκαν περισσότερο χαμηλότερα εισοδήματα; Αν ναι, γιατί;   

Μετά ανάθεσε σε πολεοδόμους και τοπογράφους να βρουν στον χάρτη τις περιοχές και να μελετήσουν τις λάθος κινήσεις ή εν πάση περιπτώσει το τι θα μπορούσε να είχε γίνει διαφορετικά. Μετά θέσε υπόψιν των αρμοδίων όλα αυτά τα case studies που θα έχουν εξαχθεί από την ελληνική περίπτωση και θα αφορούν δυσκολίες και ιδιαιτερότητες της χώρας. Βρες μετά σε πόσα σημεία της σημερινής Ελλάδας υπάρχουν περιοχές ή γενικώς συνθήκες που να θυμίζουν εκείνες κάποιας από τις καταστροφές και φτιάξε συγκεκριμένο σχέδιο για κάθε μία από αυτές- όχι γενικούς κανόνες.  

Η κάθε δημοτική αρχή που αναλαμβάνει να ενημερώνεται για το συγκεκριμένο σχέδιο αν γίνει σεισμός και έχουμε εγκλωβισμούς ανθρώπων σε ερείπια, αν γίνουν πλημμύρες από τον τάδε ποταμό που συνήθως ξεχειλίζει σε εκείνο και σε εκείνο το σημείο ή αν πιάσει φωτιά και φυσάει βοριάς- γιατί στην δείνα περιοχή οι βοριάδες είναι, ας πούμε, συνηθισμένοι. Συγκεκριμένο σχέδιο για συγκεκριμένες συνθήκες σε συγκεκριμένες περιοχές.

 Έτσι θα έχεις τουλάχιστον αξιοποιήσει τη γνώση που πρέπει να έχεις. Γιατί την έχεις πληρώσει ήδη αυτή τη γνώση με ανθρώπινες ζωές. Ξεστραβώσου λοιπόν, κράτος. Ή εν πάση περιπτώσει, κάνε με πρωθυπουργό για μια μέρα…

SPONSORED LINKS

"Η εξίσωση της θρησκείας με την πίστη είναι μάλλον πρόσφατη."

Arnold J. Toynbee, 1889-1975, Βρετανός ιστορικός

  • 963 - Πέθανε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ρωμανός Β'.
    1884 - Γεννήθηκε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός.
    1945 - Στα τέλη του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, απελευθερώνονται τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία και ζητούν να ενωθούν με την Ελλάδα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY