Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Εξουσία+Επικοινωνία= L.F.E.

Εξουσία+Επικοινωνία= L.F.E.

Είναι οι παραιτήσεις η απάντηση σε όλα; Κατά τη γνώμη μου όχι απαραίτητα. Δεν θα μπορούσα αν το αποκλείσω ή να το επιβεβαιώσω. Από μόνες τους δεν θα μπορούσαν να λύσουν κάτι, πολύ περισσότερο αν αποφασιστούν έτσι στο πόδι. Εννοώ ότι έχει νόημα να σταματήσει κάποιος να υπηρετεί το δημόσιο αφού διαπιστωθεί ο τρόπος με τον οποίο λειτούργησε ή δεν λειτούργησε το σύστημα και αφού είμαστε σίγουροι για το ποιες αρμοδιότητες έχει ο κάθε ένας. Τότε, εφόσον βρεθεί το τι θα έπρεπε να έχει γίνει και ποιος θα έπρεπε να το είχε κάνει έχει νόημα η αποπομπή ή η παραίτηση του στελέχους.

Έτσι η παρέμβαση θα έχει τη σωστή σημασία: Να θεραπεύσει ελαττώματα του μηχανισμού και όχι να «εκδικηθεί» (ανούσιο) ή πολύ περισσότερο να εντυπωσιάσει επικοινωνιακά (ανήθικο). Με όρους επικοινωνίας βεβαίως αυτό δεν είναι αρεστό. Η κοινή γνώμη θέλει αίμα στα γρήγορα. Ο τηλεθεατής θέλει να κλείσει στο μυαλό του γρήγορα τους λογαριασμούς που άνοιξε παρακολουθώντας την τραγωδία. Θέλει «κάτι» να γίνει. Αν γίνεται αυτό το κάτι να είναι και θεαματικό (μπουλντόζες, παραιτήσεις, φυλακές) ακόμη καλύτερα. Αν όχι, το «είναι όλοι ίδιοι» και «όλοι καλύπτουν τους δικούς τους» είναι πιο εύκολο- χωρίς να σημαίνει ότι δεν ισχύει κιόλας.     

Θα ρωτήσει κανείς: έχει όλο αυτό η κυβέρνηση στο μυαλό της και για αυτό δεν προχωρά σε αποπομπές; Πολύ αμφιβάλλω. Όπως είπα και προχθές, στη χώρα των μη παραιτήσεων μια παραίτηση με ανάληψη ευθύνης κοντά στο γεγονός είναι πολιτικό φάουλ: Τώρα που η κοινή γνώμη έχει ακόμη τις κεραίες της τεντωμένες για το τι έγινε και τι θα γίνει, θα της εντυπωθεί η υπαιτιότητα του (τυχόν) παραιτηθέντος.

Μία από τις βαθιές ανηθικότητες της εξουσίας είναι ακριβώς η τέτοιου τύπου επικοινωνιακή διαχείριση, που- τις καλύτερες προθέσεις να έχεις- καταλαβαίνεις σχετικά γρήγορα ότι πρέπει να την εφαρμόσεις όσο μπορείς καλύτερα, αν θέλεις να παίζεις αυτό το παιχνίδι. Είναι μια ανηθικότητα στην οποία όσοι επιδίδονται αντιλαμβάνονται φαντάζομαι ότι «παίζουν» σκάκι με ανθρώπινες ψυχές. Φαντάζομαι επίσης ότι στη συνείδησή τους δικαιολογούνται λέγοντας ότι «ο σκοπός αγιάζει τα μέσα».

Κάθε φορά που σκέφτομαι έτσι, συλλογίζομαι τις εκλογές και τη ματιά όσων δεν ψηφίζουν. Τουλάχιστον αρνούνται να νομιμοποιήσουν την εξουσία που, κάποια στιγμή, στο μέλλον θα τους βλέπει σαν καταναλωτές της «αλήθειας» που παράγουν για να στηρίξουν τον εαυτό τους. Αυτή η απόσταση από τις πρακτικές της εξουσίας, όπως αυτή είναι για εμένα η καλύτερη απάντηση στο «αντί για να ψηφίσουμε τι προτείνεις;».

SPONSORED LINKS

"Ας αφήσουμε τις όμορφες γυναίκες για τους άντρες που δεν έχουν φαντασία."

Μαρσέλ Προυστ

  • 1940 - Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Αρχίζει η Επιχείρηση Δυναμό, η εκκένωση της Δουνκέρκης από τα αγγλο-γαλλικά στρατεύματα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY