Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Ο "εμπρηστής" είναι η νοοτροπία μας

Ο

Προσπάθησα όσο μπορούσα από χθες να μην δω τηλεόραση. Ο τηλεοπτικός χρόνος που θα αρκούσε για να ενημερωθεί ο κόσμος αντιστοιχεί σε λίγα λεπτά, ενώ οι μαραθώνιες αναμεταδόσεις των τραγικών συμβάντων τραβούν επί ώρες. Ο θρήνος και ο αποτροπιασμός πουλάνε και αυτές οι καταστροφές αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια live τραγωδία, την οποία τα μάτια των τηλεθεατών είναι πρόθυμα να καταναλώσουν σε μεγάλες ποσότητες. Ζουν τη συμμετοχή τους στο δράμα μέσω της τηλεθέασης. Όσο πιο τραγική η αναμετάδοση, τόσο πιο βιωματική.

Απόρροια της συνεχούς προβολής, είναι οι προσπάθειες για πολιτική εκμετάλλευση που είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν- ήδη έχουν ψιλοαρχίσει. Τις είδαμε και στην Μάνδρα με τις πλημμύρες και θα τις δούμε και εδώ. Δεν μιλάω για τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών- μια υποχρέωση των θεσμών, ώστε να αποτραπεί στο μέλλον κάτι παρόμοιο- αλλά για το επικοινωνιακό παιχνίδι της αλληλοκατηγορίας που στο φόντο έχει, αντί για το δημόσιο συμφέρον, τα ψηφαλάκια.

Δυστυχώς η απόδοση ευθυνών είναι μια απαιτητική διαδικασία που δεν έχουμε μάθει να κάνουμε ως χώρα όπως πρέπει: Σε βάθος, με ετοιμότητα να αμφισβητήσουμε «βεβαιότητες» και με διάθεση να ξεβολευτούμε. Οι καταπατητές και εμπρηστές, οι καβαφικοί «βάρβαροι» στην περίπτωσή μας, είναι κάτι που πρέπει να ξεπεράσουμε. Γιατί, ακόμη και αν είναι αυτοί πίσω από διάφορες πυρκαγιές- κάτι για το οποίο αμφιβάλλω- δεν είναι ο εχθρός μας. Εχθρός μας είναι η νοοτροπία μας: η έλλειψη οικιστικού σχεδιασμού, η αγνόηση όρων δόμησης, η αβλεψία στο τσιγάρο που πετάμε, η προθυμία να τα ρίξουμε στον εγκληματία εμπρηστή.               

Η τραγωδία που ζει η χώρα τις τελευταίες ώρες είναι μια πολύ καλή αφορμή να εμπλέξουμε επιστήμονες της οικολογίας σε αυτό που λέγεται διαχείριση και διαφύλαξη του φυσικού μα πλούτου. Η θεώρησή τους ως «ψώνιων» που υπερβάλουν και τσιρίζουν άσκοπα, έχει στερήσει από τη μάχη κατά των φυσικών καταστροφών εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό. Περιβαλλοντολόγοι και δασονόμοι αγνοούνται- αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης περιβαλλοντικής πολιτικής.

Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε με το περιβάλλον της χώρας. Τότε οι κατηγορίες που θα εκτοξεύουμε θα έχουν νόημα και θα λειτουργούν θεραπευτικά. Δεν θα πετάνε την μπάλα στην εξέδρα.

SPONSORED LINKS

"Ένα από τα τελευταία προνόμια των αντρών είναι που δεν χρειάζεται να είναι ωραίοι για να γοητεύσουν."

Βολίνσκι, 1934-2015, Γάλλος σκιτσογράφος

  • Ημέρα γιορτής στο ρωμαϊκό ημερολόγιο της Επόνα θεότητας προστάτιδας των αλόγων και γενικότερα των υποζυγίων, η οποία ενσωματώθηκε στην επίσημη θρησκεία της Αρχαίας Ρώμης αποκαλούμενη Epona Augusta και Epona Regina
    218 π.Χ. - Μάχη του ποταμού Τρεβία, η πρώτη μεγάλη μάχη του Β' Καρχηδονιακού Πολέμου μεταξύ των Καρχηδονιακών δυνάμεων του Αννίβα και της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας
    1918 - Εκστρατεία της Κριμαίας: Απόβαση της 156η γαλλικής μεραρχίας στην Οδησσό

© 2002-2018 MEDIA2DAY