Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Ο "εμπρηστής" είναι η νοοτροπία μας

Ο

Προσπάθησα όσο μπορούσα από χθες να μην δω τηλεόραση. Ο τηλεοπτικός χρόνος που θα αρκούσε για να ενημερωθεί ο κόσμος αντιστοιχεί σε λίγα λεπτά, ενώ οι μαραθώνιες αναμεταδόσεις των τραγικών συμβάντων τραβούν επί ώρες. Ο θρήνος και ο αποτροπιασμός πουλάνε και αυτές οι καταστροφές αποτελούν μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για μια live τραγωδία, την οποία τα μάτια των τηλεθεατών είναι πρόθυμα να καταναλώσουν σε μεγάλες ποσότητες. Ζουν τη συμμετοχή τους στο δράμα μέσω της τηλεθέασης. Όσο πιο τραγική η αναμετάδοση, τόσο πιο βιωματική.

Απόρροια της συνεχούς προβολής, είναι οι προσπάθειες για πολιτική εκμετάλλευση που είμαι σίγουρος ότι θα έρθουν- ήδη έχουν ψιλοαρχίσει. Τις είδαμε και στην Μάνδρα με τις πλημμύρες και θα τις δούμε και εδώ. Δεν μιλάω για τις διαδικασίες απόδοσης ευθυνών- μια υποχρέωση των θεσμών, ώστε να αποτραπεί στο μέλλον κάτι παρόμοιο- αλλά για το επικοινωνιακό παιχνίδι της αλληλοκατηγορίας που στο φόντο έχει, αντί για το δημόσιο συμφέρον, τα ψηφαλάκια.

Δυστυχώς η απόδοση ευθυνών είναι μια απαιτητική διαδικασία που δεν έχουμε μάθει να κάνουμε ως χώρα όπως πρέπει: Σε βάθος, με ετοιμότητα να αμφισβητήσουμε «βεβαιότητες» και με διάθεση να ξεβολευτούμε. Οι καταπατητές και εμπρηστές, οι καβαφικοί «βάρβαροι» στην περίπτωσή μας, είναι κάτι που πρέπει να ξεπεράσουμε. Γιατί, ακόμη και αν είναι αυτοί πίσω από διάφορες πυρκαγιές- κάτι για το οποίο αμφιβάλλω- δεν είναι ο εχθρός μας. Εχθρός μας είναι η νοοτροπία μας: η έλλειψη οικιστικού σχεδιασμού, η αγνόηση όρων δόμησης, η αβλεψία στο τσιγάρο που πετάμε, η προθυμία να τα ρίξουμε στον εγκληματία εμπρηστή.               

Η τραγωδία που ζει η χώρα τις τελευταίες ώρες είναι μια πολύ καλή αφορμή να εμπλέξουμε επιστήμονες της οικολογίας σε αυτό που λέγεται διαχείριση και διαφύλαξη του φυσικού μα πλούτου. Η θεώρησή τους ως «ψώνιων» που υπερβάλουν και τσιρίζουν άσκοπα, έχει στερήσει από τη μάχη κατά των φυσικών καταστροφών εξειδικευμένο επιστημονικό δυναμικό. Περιβαλλοντολόγοι και δασονόμοι αγνοούνται- αποτέλεσμα της παντελούς έλλειψης περιβαλλοντικής πολιτικής.

Ας αποφασίσουμε τι θέλουμε να κάνουμε με το περιβάλλον της χώρας. Τότε οι κατηγορίες που θα εκτοξεύουμε θα έχουν νόημα και θα λειτουργούν θεραπευτικά. Δεν θα πετάνε την μπάλα στην εξέδρα.

SPONSORED LINKS

"Η εξίσωση της θρησκείας με την πίστη είναι μάλλον πρόσφατη."

Arnold J. Toynbee, 1889-1975, Βρετανός ιστορικός

  • 963 - Πέθανε ο Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ρωμανός Β'.
    1884 - Γεννήθηκε ο ποιητής Άγγελος Σικελιανός.
    1945 - Στα τέλη του Β΄ Παγκόσμιου Πόλεμου, απελευθερώνονται τα Δωδεκάνησα από την Ιταλία και ζητούν να ενωθούν με την Ελλάδα.

© 2002-2019 MEDIA2DAY