Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Οι Superman και ο σκεπτικισμός απέναντι στο #metoo

Οι Superman και ο σκεπτικισμός απέναντι στο #metoo

Κατά έναν ειρωνικό τρόπο, ήταν ο ηθοποιός που ενσαρκώνει τον Superman εκείνος που αμφισβήτησε πριν από λίγες ημέρες την απόλυτη ορθότητα των όσων ζητά το κίνημα του #metoo, το οποίο καταγγέλει τις ανά τον κόσμο σεξιστικές επιθέσεις.     

Ο «υπεράνδρας» λοιπόν μίλησε για την χαρά του κυνηγιού μιας γυναίκας- χαρά που, όπως είπε στερούν αυτού τύπου οι πρωτοβουλίες και η πολιτική ορθότητα. Ο φόβος ότι μπορεί να «καταλήξεις στη φυλακή» πιέζοντας μια γυναίκα είναι, κατά τον Henry Cavill, αρκετός ώστε να σε κάνει να μην την επιδιώξεις να κάμψεις τις αντιστάσεις της.

Πολύ γρήγορα ο ηθοποιός βρέθηκε στο στόχαστρο των μίντια για την αμετροεπή δήλωσή του. Ορισμένοι μάλιστα θυμήθηκαν την αντίστοιχη προ καιρού δήλωση της Κατρίν Ντενέβ, η οποία επίσης επεσήμανε οι άνδρες να φοβηθούν και να σταματήσουν φλερτάρουν και να κυνηγούν το άλλο φύλο.  

Ας βάλουμε τα πράγματα σε μια σειρά: Είναι πολύ δύσκολο να τεθούν από πριν τα όρια εκείνα, τα οποία αν κάποιος περάσει θα έχει ασκήσει έμμεσα βία σε ένα άτομο που ήθελε να καταστήσει ερωτικό του σύντροφο. Το τι ερμηνεύεται ως συμπεριφορά «πρόσκλησης» για μια εκδήλωση ενδιαφέροντος και το τι ερμηνεύεται ως πέραν των ορίων επιμονή είναι πράγματα μαχητά. Πράγματα δηλαδή που ένα δικαστήριο θα έπρεπε να ψάξει αποδείξεις για να αποφανθεί.

Όμως πέρα από  όσα θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν σε έναν τέτοιο παραβάτη  ως προσχήματα,  , ας είμαστε ειλικρινείς: Δεν χρειάζεται κανένας δικαστής για να ξέρουμε πότε τα όρια ξεπερνιούνται. Δεν χρειάζεται κανένας δικαστής για να είναι σαφές το πότε ένας άνθρωπος δεν θέλει άλλη πίεση- ακόμη και αν αυτό το σημείο δεν βρίσκεται στο πρώτο «όχι».

Το κράξιμο που τρώει ο κ. Cavill και άλλα τέτοια έχουν μια σαφή χρησιμότητα και αυτή δεν είναι να λειτουργεί σαν κάποιους είδους «δεδικασμένο»: Είναι να χτιστούν κάποιες κοινωνικές νόρμες, να γίνουμε όλοι λίγο πιο ευαίσθητοι σε αυτά τα «όχι» που είναι όχι. Για να αναπροσδιορίσουμε τους ερωτικούς ρόλους συμπεριλαμβάνοντας και την άποψη αυτών που μέχρι τώρα ακούγονται λιγότερο, και όχι μόνο με βάση την ανδρική θέση.

Όσο το επίπεδο ευαισθησίας μας θα ανεβαίνει, τέτοιες εκδηλώσεις βίας θα είναι αυτόματα  αντικοινωνικές συμπεριφορές, και όχι «κατορθώματα» ενός «πραγματικού» αρσενικού.

SPONSORED LINKS

"1792 - Γαλλική Επανάσταση: Η Εθνική Συνέλευση (Convention Nationale), η οποία είχε αναδειχθεί με καθολική ψηφοφορία, κατάργησε την μοναρχία. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ και η οικογένειά του φυλακίστηκαν.
1934 - Γέννηση του Λέοναρντ Κόεν, Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συγγραφέας
1937 - Πρώτη έκδοση του Χόμπιτ από τον Τόλκιν.
1964 - Ανεξαρτησία της Μάλτας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1981 - Το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει πλήρη ανεξαρτησία στο Μπελίζε
1991 - Ανεξαρτησία της Αρμενίας από την ΕΣΣΔ."

Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

  • Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά.

© 2002-2018 MEDIA2DAY