Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Γιατί η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια χαρά

Γιατί η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια χαρά

Την Τετάρτη το μεσημέρι έφτασε στο mail μου ένα κείμενο. Ο αποστολέας- ένας φίλος- ρωτούσε αν θα με ενδιέφερε να το υπογράψω. Ήταν ένα κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών. Ένα κείμενο συγκέντρωσης υπογραφών που στήριζε τη συμφωνία με τους βόρειους γείτονες και κατήγγειλε τη μισαλλοδοξία όσων αρνούνται οποιαδήποτε συνεννόηση για όνομα, εθνικότητα και λοιπά.

Από το 1991-1992 που τσακωνόμουν στο σχολείο με έφηβους μακεδονομάχους, δεν σκέφτηκα ποτέ ότι όλη αυτή η διαμάχη έχει οποιοδήποτε νόημα. Δεν ήμουν ποτέ της άποψης που ήθελε την ελληνικότητα να ταξιδεύει αδιατάρακτη στους αιώνες των αιώνων και να φτάνει από την αρχαία Ελλάδα, μέσω του Βυζαντίου, στο ένδοξο 1821. Αυτά είναι «εργαστηριακά». Στην πραγματικότητα ούτε καθαρές φυλές υπάρχουν, ούτε οι λαοί διαφοροποιούνται από τη γραμμή που λέγεται «σύνορο» και αποφασίζεται τις περισσότερες φορές σε κάποια αίθουσα συσκέψεων.

Κάθε άλλο λοιπόν παρά διαφωνώ με το να κλείσει το θέμα με αμοιβαίες υποχωρήσεις και αμοιβαία οφέλη και για τις δύο πλευρές. Όμως το κείμενο, σε κάποια σημεία του, μου φάνηκε πολύ ΠΑΣΟΚΟ-Σύριζα και δίστασα να υπογράψω. Σας το βάζω εδώ για να δείτε:   

"H ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών της 17ης Ιουλίου 2018, κλείνει μια μεγάλη εκκρεμότητα 25 και πλέον χρόνων στην περιοχή μας. Είναι μια έντιμη Συμφωνία που εξασφαλίζει το μέλλον των λαών των δύο χωρών αλλά και της Βαλκανικής γειτονιάς μας με ειρήνη, αλληλεγγύη και συνανάπτυξη.

Η σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό («Βόρεια Μακεδονία») έναντι όλων και με συνταγματική αναθεώρηση καλύπτει πλήρως τις πάγιες ελληνικές θέσεις και μάλιστα τις διασφαλίζει ακόμη περισσότερο, ενώ αποδεικνύει, έμπρακτα, τη βούληση της γειτονικής χώρας για ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών.

Διαλύεται η «γκρίζα ζώνη» που δημιουργούσε η μακροχρόνια εκκρεμότητα ενός «πρώην κράτους» και προσδιορίζονται με σαφήνεια και με διεθνή σφραγίδα τα όρια –πολιτικά, ιστορικά, πολιτισμικά- ανάμεσα στην ελληνική Μακεδονία και την «Βόρεια Μακεδονία». Είναι ο μοναδικός τρόπος διαγραφής δια παντός των αλυτρωτισμών στα Βαλκάνια.

Γίνεται σεβαστή η αξιοπρέπεια και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό της γειτονικής χώρας. Η επιβεβαίωση στη Συμφωνία της γλώσσας (όπως επί πάρα πολλές δεκαετίες έχει αναγνωρισθεί και από τη χώρα μας) και της ιθαγένειας της γειτονικής χώρας αποδεικνύει έμπρακτα τη βούληση της Ελλάδας για την οικοδόμηση ενός σταθερού μέλλοντος φιλίας και ειρήνης με τη «Βόρεια Μακεδονία». Η Ελλάδα, μια δημοκρατική, ευρωπαϊκή χώρα σέβεται τις αποφάσεις και τις θεμελιώδεις αρχές του ΟΗΕ.

Σε αυτές τις ιστορικές στιγμές, όπου στην Ευρώπη παρατηρείται η άνοδος της ακροδεξιάς, του εθνικισμού, του σοβινισμού και του ρατσισμού, φαινόμενα, εξαιτίας των οποίων έχουν κυλήσει ποταμοί αίματος στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια• σ’ αυτές τις ιστορικές στιγμές, όπου στη χώρα μας,  με αυτή τη Συμφωνία, ερχόμαστε στην πράξη αντιμέτωποι με το τέρας του φασισμού και με όσους το τροφοδοτούν, κύκλοι που εκφράζουν το πιο σκοτεινό παρελθόν, διχάζουν τον ελληνικό λαό και τις πολιτικές δυνάμεις σε εθνοπροδότες και εθνοσωτήρες. Ο διχασμός αυτός πλήττει τα θεμέλια της Δημοκρατίας, όταν στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη γειτονιά μας επινοούνται επικίνδυνοι αναθεωρητισμοί που προοιωνίζουν σκοτεινό μέλλον.

Εμείς, αριστεροί, δημοκράτες, προοδευτικοί πολίτες, στηρίζουμε τη Συμφωνία, γιατί είμαστε κατά των εθνικισμών και των αναθεωρητισμών, γιατί είμαστε υπέρ μιας ειρηνικής, αλληλέγγυας ευρωπαϊκής, βαλκανικής γειτονιάς, γιατί η Συμφωνία υπερβαίνει τις εθνικιστικές και θρησκευτικές εντάσεις. Είμαστε υπέρ της αξιοπρέπειας των λαών. Στηρίζουμε τη Συμφωνία γιατί πιστεύουμε ότι είναι πατριωτικό, διεθνιστικό και δημοκρατικό μας καθήκον."

Το ομολογώ: δεν είμαι οπαδός της αισθητικής της μαζικής ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας. Το «είμαστε αριστεροί, δημοκράτες, προοδευτικοί πολίτες» με πήγε κατευθείαν σε εποχές Ανδρέα και μού έφερε γέλιο. Όμως, σκέφτηκα μετά, σε επίπεδο κοινής γνώμης κρίνονται σημαντικότερα πράγματα από την αισθητική. Αν στη δημόσια σφαίρα υπάρχει μια δέσμη φωνών μίσους και εθνικιστικού παραληρήματος θα πρέπει να υπάρξει και μια άλλη. Όχι για να… τις μετρήσουμε και να δούμε ποια είναι μεγαλύτερη, αλλά γιατί υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που δεν έχουν επηρεαστεί και καλό θα ήταν να μην πέσουν από την μαύρη πλευρά του φράχτη.       

Με πόνο ψυχής λοιπόν απαρνήθηκα για λίγο την σαρκαστική ουδετερότητά μου και υπέγραψα. Το πολύ- πολύ να μας πάρουν για κυβερνητικούς, είπα.      

        

SPONSORED LINKS

"1792 - Γαλλική Επανάσταση: Η Εθνική Συνέλευση (Convention Nationale), η οποία είχε αναδειχθεί με καθολική ψηφοφορία, κατάργησε την μοναρχία. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ και η οικογένειά του φυλακίστηκαν.
1934 - Γέννηση του Λέοναρντ Κόεν, Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συγγραφέας
1937 - Πρώτη έκδοση του Χόμπιτ από τον Τόλκιν.
1964 - Ανεξαρτησία της Μάλτας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1981 - Το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει πλήρη ανεξαρτησία στο Μπελίζε
1991 - Ανεξαρτησία της Αρμενίας από την ΕΣΣΔ."

Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

  • Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά.

© 2002-2018 MEDIA2DAY