Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Τα εν οίκω και τα εν δήμω

Τα εν οίκω και τα εν δήμω

Να που μια παρέμβαση με επιστημονική ιδιότητα, αυτή του γλωσσολόγου Γιώργου Μπαμπινιώτη κλήθηκε να επιλύσει μια πολιτική διαφορά, δηλαδή το αν η κυβέρνηση Καραμανλή είχε ή δεν είχε αναγνωρίσει την «μακεδονική γλώσσα» το 1977. Ο πανεπιστημιακός καθηγητής χρησιμοποίησε την επιστημονική του ιδιότητα για να ερμηνεύσει τα όσα συζητήθηκαν το 1977- του ιδίου παρόντος- στην διάσκεψη του ΟΗΕ στην Αθήνα και να διαλύσει τις κατηγορίες περί τότε αναγνώρισης εκ μέρους της Ελλάδας.

Δεν νομίζω ότι το τι συνέβαινε πριν τις αρχές της δεκαετίας του 1990 με το ομόσπονδο κρατίδιο της ΠΓΔΜ είναι κάτι που μας συμφέρει να πολυσυζητάμε.

Για την ιστορία, να πω ότι στρατιωτικός που υπηρετούσε στη Μακεδονία μου είχε προ ετών αναφέρει ότι στα θεωρητικά μαθήματα που έκαναν στη δεκαετία του ’80 στον στρατό, οι ιθύνοντας μιλούσαν για μακεδονική γλώσσα, ενώ οι χάρτες που χρησιμοποιούνταν έδειχναν την περιοχή της ΠΓΔΜ ως Μακεδονία. Αλλά τότε δεν έτρεχε και τίποτα, καθώς δεν προμήνυε κάτι ότι η ενιαία Γιουγκοσλαβία θα έπαυε να υπάρχει.

Ίσως όντως η ελληνική διπλωματία να μην εξάντλησε τότε τη διορατικότητά της και να μην προέβλεψε σωστά τους κινδύνους τεχνικών συναντήσεων όπως εκείνη του ΟΗΕ το 1977. Το ερώτημα είναι πώς χειρίζεται την όλη αυτή κατάσταση η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών. Αν μου επιτρέπετε, την χειρίζεται με εκ πρώτης όψεως αμφίβολη… εθνική ηθική- πράγμα απολύτως κατανοητό από πολιτικής απόψεως: Ναι μεν να μην αναφέρουμε τίποτα για την εποχή που δεν είχαμε ιδέα ότι θα γίνει το μπάχαλο, αλλά να μην μας χτυπάνε το θέμα της γλώσσας και αυτοί που ΑΝ θέλαμε να πούμε κάτι θα μπορούσαμε να πούμε ότι η τότε κυβέρνησή τους είχε ψιλοαναγνωρίσει…

Δεν το λες και παράλογο από τη μια, ενώ από την άλλη μπορεί να αποδειχθεί κλειδί για την ολοκλήρωση μιας συμφωνίας που θα ήταν και προς το ελληνικό συμφέρον μια που το «βέτο» αν παρατραβήξει χάνει και τη δύναμή του. Όλη αυτή η εμπλοκή, την οποία έφερε στο φως της ελληνικής δημοσιότητας το υπουργείο Εξωτερικών δείχνει ότι μέρος της χρόνιας κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι πιο περίπλοκο από ό,τι μπορεί να φαίνεται. Λογικό. Οι σχέσεις όμορων τόπων, διπλωματικές, εμπορικές ή άλλες, είναι πολυεπίπεδες και δημιουργούν πλέγματα όχι πάντα εύκολα αποκωδικοποιήσιμα.

Δείχνουν όμως και κάτι ακόμη. Την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ενιαία και όσο το δυνατόν διαρκής εθνική στρατηγική. Και την ευθύνη για την απουσία μιας τέτοιας πρωτοβουλίας την έχουμε όλοι μας: Οι μεν και οι δε, αλλά και οι ψηφοφόροι τους που νοιάζονται μόνο στο πλαίσιο της εθνικής γκρίνιας. Ε, τα αποτελέσματα που παράγονται θα εξακολουθήσουν να είναι ανάλογα του ενδιαφέροντος που δείχνουμε όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά.     

  

SPONSORED LINKS

"Μερικοί άνθρωποι δεν κάνουν ποτέ τρέλες. Τι τρομακτική πρέπει να είναι η ζωή που ζουν!"

Τσαρλς Μπουκόφσκι, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1096 - Ξεκινά η Α' Σταυροφορία, με σκοπό την κατάληψη των Αγίων Τόπων
    1534 - Ιδρύεται στο Παρίσι από τον Ιγνάτιο Λογιόλα το θρησκευτικό Τάγμα των Ιησουϊτών
    1914 - Το πρώτο πλοίο που διαπλέει τη Διώρυγα Παναμά
    1945 - Η Ιαπωνία παραδίδεται "άνευ όρων" στις ΗΠΑ
    1947 - Ινδία και Πακιστάν κηρύσσονται ανεξάρτητες στα πλαίσια της Βρετανικής Κοινοπολιτείας

© 2002-2018 MEDIA2DAY