Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Η βία από όπου και αν προέρχεται

Η βία από όπου και αν προέρχεται

Τις προάλλες κάποιοι τύποι που αυτοπροσδιορίστηκαν ως μέλη του αντιεξουσιαστικού χώρου, εισέβαλαν στο Εναλλακτικό βιβλιοπωλείο των Εξαρχείων και το έκαναν καλοκαιρινό- προφανώς χαιρετίζοντας την ζεστή έλευση του πρώτου μήνα του θέρους. Ιδεολογικά υποστήριξαν την πράξη τους με επίκληση στις πολιτικές-ιδεολογικές επιλογές του Γιώργου Καραμπελιά, ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου και ιστορικής προσωπικότητας της ελληνικής εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.

Τα τελευταία χρόνια ο Γιώργος Καραμπελιάς περιλαμβάνει στον πολιτικό του λόγο αρκετές παρεμβάσεις για τα εθνικά θέματα, τα οποία έχουν ξενίσει όλο τον επί παλαιοτέρω λεγόμενο «Χώρο»- μια ασαφή έννοια που έρχεται από τα ‘70s και περιλαμβάνει ομάδες της άκρας αριστεράς και αντιεξουσιαστές- αναρχικούς.   

Υπάρχει ένα μικρό θέμα με το πως στεκόμαστε απέναντι σε αυτό που λέμε «βία από όπου και αν προέρχεται». Τα τελευταία χρόνια, κυρίως μετά τη δολοφονία Φύσσα, μια άποψη φαίνεται να θεωρεί αδιανόητο να υπάρχει οτιδήποτε που να μπαίνει στον ίδιο παρανομαστή με το τραγικό αυτό γεγονός: «Άλλο η βία άλλο η δολοφονία Φύσσα». Στην άλλη άκρη, η γραφική παρατήρηση «για τη Marfin όμως δεν λέτε» θέλει- λίγο με το ζόρι- να χρεώσει γενικώς στην κινηματική δράση τον τραγικό θάνατο των τριών εργαζομένων στην τράπεζα.    

Τι θέλω να πω; Δεν γίνεται να δέχεται μπούλινγκ όποιος θελήσει να καταδικάσει μια βίαιη ενέργεια, όπως αυτή της επίθεσης στο βιβλιοπωλείο, και να πρέπει να σκεφτεί ότι θα παρεξηγηθεί πολιτικά.

Η σκέψη ότι η βία είναι βία και ως τέτοια είναι καταδικαστέα σε όλες τις εκφάνσεις της πρέπει να μπορεί να σταθεί στη δημόσια σφαίρα από μόνη της. Δεν είναι δυνατόν όποιος χαρακτηρίζει κάτι ως βία να του προσάπτεται ότι δεν αναφέρει ταυτόχρονα και την δολοφονία Φύσσα. Οι διαβαθμίσεις εντός ενός φαινομένου είναι σημαντικές εκ του αποτελέσματος. Εκ των προθέσεων πολύ λιγότερο. Ο μηχανισμός μας ως κοινωνίας να στηλιτεύουμε την βία έχει αμβλυνθεί, μια που «τίποτα δεν φτάνει τα αίσχη των φασιστών της Χρυσής Αυγής». Αυτό όμως δεν κάνει καλό σε μια κοινωνία που αναζητά τη θωράκιση έναντι των νοσταλγών του ναζισμού.

Βεβαίως και η στάση κάθε σκεπτόμενου πολίτη θα πρέπει να είναι έντονα επικριτική έναντι οποιασδήποτε πράξης βίας εκκινεί από φασιστικές λογικές, αλλά αλίμονο αν αυτό λειτουργεί καθαρτικά για όλες τις υπόλοιπες!    

Ας αποφεύγουμε τους συμψηφισμούς. Στην περίπτωση των βιαιοτήτων δεν φαίνεται να λειτουργούν ούτε νοηματικά, ούτε καν επικοινωνιακά. Οι συμψηφισμοί είναι η άλλη όψη της αντιπαράθεσης. Είναι αντέγκληση με αντεστραμμένα πρόσημα. Ε, και δεν είναι πια και τόση ανάγκη να αθροίζουμε όλα τα φαινόμενα. Αν και οι γενικεύσεις είναι που παράγουν τη γνώση, πολλές φορές η χρήση τους είναι μάλλον πολιτική, παρά οτιδήποτε άλλο. Και είναι κρίμα να χάνονται ευκαιρίες να ξορκίσουμε πραγματικά τη βία από την κοινωνία μας για να έχουν αυτοί ή οι άλλοι ένα πολιτικό επιχείρημα παραπάνω. Για να καταδειχθεί η διαφορά της ιδεολογικής ποιότητας.

Θα μπορούσε να πει κανείς: είναι ποτέ ακατάλληλη ώρα για να διακηρυχθεί το δίκαιο; Όταν καταδικάζουμε τη βία να μην λέμε ότι άλλη η βία, επί παραδείγματι, της καταστολής και άλλη η βία που φιλοδοξεί να εξαλείψει τις αδικίες; Κατά τη γνώμη μου όχι. Όταν έχεις απέναντί σου επεισόδια βίας, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να περάσεις ταυτόχρονα και άλλο μήνυμα πέρα από το ότι η βία δεν αποδεκτή σε καμία μορφή της. Όλα τα άλλα είναι λιγότερο ξεκάθαρα και άρα πιο επικίνδυνα. Αρκεί να νοιαζόμαστε όλοι για το ίδιο πράγμα, ε;

SPONSORED LINKS

"Μερικοί άνθρωποι δεν κάνουν ποτέ τρέλες. Τι τρομακτική πρέπει να είναι η ζωή που ζουν!"

Τσαρλς Μπουκόφσκι, Αμερικανός συγγραφέας

  • 1096 - Ξεκινά η Α' Σταυροφορία, με σκοπό την κατάληψη των Αγίων Τόπων
    1534 - Ιδρύεται στο Παρίσι από τον Ιγνάτιο Λογιόλα το θρησκευτικό Τάγμα των Ιησουϊτών
    1914 - Το πρώτο πλοίο που διαπλέει τη Διώρυγα Παναμά
    1945 - Η Ιαπωνία παραδίδεται "άνευ όρων" στις ΗΠΑ
    1947 - Ινδία και Πακιστάν κηρύσσονται ανεξάρτητες στα πλαίσια της Βρετανικής Κοινοπολιτείας

© 2002-2018 MEDIA2DAY