Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Τι μας λέει η βία κατά Μπουτάρη;

Τι μας λέει η βία κατά Μπουτάρη;

Η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη είναι από μόνη της καταδικαστέα, όπως θα ήταν και κάθε πράξη βίας- ειδικά όταν διενεργείται από όχλο κατά ενός ηλικιωμένου. Εκείνο που την καθιστά περισσότερο προβληματική είναι ότι εκδηλώθηκε σε συνέχεια δηλώσεων του Δημάρχου Θεσσαλονίκης- δηλώσεων που ορισμένοι τις βρήκαν δυσάρεστες, ακόμη και αντεθνικές, και θεώρησαν ότι έπρεπε να αντιδράσουν.

Και ποια είναι η ενδεδειγμένη αντίδραση έναντι των προσώπων- θεσμών; Όλο και συχνότερα η βίαιη απόρριψη της αυθεντίας τους. Είτε αυτή η βία είναι σωματική είτε είναι διαδικτυακό μπούλινγκ που ασκείται μέσω τνω social media.

Αυτό δείχνει την έλλειψη ασφαλιστικών δικλείδων λειτουργίας της κοινωνίας και την χαλαρότητα των ηθικών της φραγμών. Ακόμη, δείχνει την ύπαρξη στρεβλώσεων, οι οποίες διοχετεύουν τις όποιες αντιδράσεις κοινωνικών ομάδων (όπως οι Πόντιοι) σε κανάλια τυφλής βίας και όχι σε κανάλια οργανωμένης  διαμαρτυρίας, όπως θα έπρεπε.        

Η σκέψη της επόμενης ημέρας καλώς είναι στην καταδίκη των φαινομένων αυτών. Αν και έτσι λειτουργούν οι διαδικασίες αυτές, θεωρώ ανόητο και άχρηστο να δαιμονοποιούνται τα πρόσωπα των δραστών, λες και η βία που επέδειξαν οφείλεται σε κάποιο μη συστημικό φαινόμενο. Το «κράξιμο» ωστόσο έχει τη σημασία του. Θέτει- έστω και κατόπιν εορτής- τα στάνταρτς των αξιών. Από την άποψη αυτή η μεταμέλεια είναι σημαντική και δείχνει (κακά έστω) αντανακλαστικά.        

Είναι όμως η ελληνική κοινωνία πιο βίαιη από όσο ήταν παλιά; Από όσο ήταν ας πούμε το ’50 το ’60 ή το ’80; Δεν είναι ένα ερώτημα στο οποίο μπορεί να δοθεί μια εύκολη απάντηση χωρίς προηγούμενη έρευνα. Θα έλεγα ότι κάθε εποχή ζει την δική της βιαιότητα που της ταιριάζει και αυτό σημαίνει διαφοροποίηση σε ποσότητα αλλά και σε ποιότητα.

Επί παραδείγματι, διαφορετικού τύπου βία ήταν ο αντικομμουνισμός των μεταπολεμικών δεκαετιών με φυλακίσεις, εξορίες και λοιπά, διαφορετικού η τρομοκρατική δράση ακροαριστερών οργανώσεων τύπου 17 Νοέμβρη, και διαφορετικού τύπου βία είναι η απότομη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου μιας χώρας σαν αυτή που πέρασε η Ελλάδα την τελευταία οκταετία ή σαν αυτή που εισάγουν στη δημόσια σφαίρα οι δράσεις φασιστικών οργανώσεων όπως η Χρυσή Αυγή.  

Ωστόσο, δεν γίνεται να πέφτουμε από τα σύννεφα όταν υπάρχουν τέτοιες εκδηλώσεις βίας, όπως η επίθεση στον Γιάννη Μπουτάρη, όπως δεν γίνεται και να μην μας κάνει καμία διαφορά. Εν ολίγοις, οι κοινωνικές εντάσεις και ο τρόπος που εκδηλώνονται είναι ένα πολύ καλό σημείο για να αρχίσει κανείς να θέτει ερωτήσεις για το πώς και γιατί, αλλά ας μην είναι σίγουρος πως θα βρει απαντήσεις.       

 

SPONSORED LINKS

"1792 - Γαλλική Επανάσταση: Η Εθνική Συνέλευση (Convention Nationale), η οποία είχε αναδειχθεί με καθολική ψηφοφορία, κατάργησε την μοναρχία. Ο Λουδοβίκος ΙΣΤ΄ και η οικογένειά του φυλακίστηκαν.
1934 - Γέννηση του Λέοναρντ Κόεν, Καναδός τραγουδιστής, τραγουδοποιός και συγγραφέας
1937 - Πρώτη έκδοση του Χόμπιτ από τον Τόλκιν.
1964 - Ανεξαρτησία της Μάλτας από το Ηνωμένο Βασίλειο.
1981 - Το Ηνωμένο Βασίλειο δίνει πλήρη ανεξαρτησία στο Μπελίζε
1991 - Ανεξαρτησία της Αρμενίας από την ΕΣΣΔ."

Φρήντριχ Νίτσε, 1844-1900, Γερμανός φιλόσοφος

  • Τα όνειρα είναι η ρίζα της μεταφυσικής, η πηγή της ιδέας ότι ψυχή και σώμα είναι ξεχωριστά.

© 2002-2018 MEDIA2DAY