Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Καλό ψόφο

Καλό ψόφο

Μόνο ευχάριστα συναισθήματα μου έδωσε η είδηση της υποβοηθούμενης αυτοκτονίας του υπεραιωνόβιου Αυστραλού επιστήμονα, ο οποίος επέλεξε να αποχωρήσει από τον κόσμο αυτόν σε ηλικία 104 ετών. Για τον σκοπό αυτόν μάλιστα ταξίδεψε έως την Ελβετία με την οικογένειά του, μια που (και) στη χώρα του η αυτοκτονία είναι απαγορευμένη.

O Ντέιβιντ Γκούντολ, βοτανολόγος και περιβαλλοντολόγος δεν έπασχε από κάποια ασθένεια που να σήμαινε τον επικείμενο θάνατό του, αλλά η όραση και η κινητικότητά του είχαν επιβαρυνθεί σημαντικά τα τελευταία δέκα χρόνια και η ποιότητα ζωής του είχε σημαντικά επιδεινωθεί.

Έτσι λοιπόν έφαγε το αγαπημένο του γεύμα και επιδόρπιο, κάπνισε ένα τσιγάρο με το κρασί του και αφού άκουσε την 9η συμφωνία του Μπετόβεν γύρισε μόνος του τη στρόφιγγα για να χυθεί το δηλητήριο στο αίμα του. Ευ-θανασία.

Μπορεί να φαίνεται μακάβριο, αλλά δεν είναι. Ο Αργύρης Μπακιρτζής των Χειμερινών Κολυμβητών εύχεται συχνά στις συναυλίες του- σε τόνο προβοκατόρικο- «καλό ψόφο να’ χουμε». Μια ευχή που φαίνεται δύσκολη αλλά που είναι ουσιαστική- τουλάχιστον για όσους δεν έχουν άλλη εναλλακτική από το να θεωρήσουν τον θάνατο μέρος της ζωής.

Η ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι δραματικά πίσω σε αυτόν τον τομέα και μαζί της- φυσικά- και η ελληνική. Οι όροι του θανάτου ενός ανθρώπου πρέπει να διέπονται από τα ίδια ακριβώς δικαιώματα όπως και οι όροι ζωής του. Να του δίνεται δηλαδή η ελευθερία να τους επιλέγει.

Αν εξασφαλιστεί και νομικά η διαδικασία, η εξακρίβωση δηλαδή της πραγματικής βούλησης αυτού που θέλει να θέσει τέρμα στη ζωή του, όλα τα υπόλοιπα μου φαίνονται χριστιανικές και οπισθοδρομικές αγκυλώσεις.

SPONSORED LINKS

"Όσο συνεχίζεις να γεννιέσαι, δεν πειράζει να πεθαίνεις και καμιά φορά."

Orson Scott Card, Αμερικανός συγγραφέας επιστ. φαντασίας

  • 1920 - Ψηφίζεται η 19η Αναθεώρηση του Συντάγματος των Η.Π.Α., η οποία παραχωρεί δικαίωμα ψήφου στις γυναίκες.
    1928 - Μεγάλη επιδημία δάγκειου πυρετού μαστίζει την Ελλάδα. Καταμετρήθηκαν 16 θάνατοι ανά 24ωρο
    1941 - Ο Αδόλφος Χίτλερ ανακαλεί την ευθανασία όσων πάσχουν από πνευματικά νοσήματα και αναπηρίες
    1960 - Κυκλοφορεί το πρώτο αντισυλληπτικό χάπι
    1991 - Ο Πρόεδρος της ΕΣΣΔ, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, «φυλακίζεται» στο σπίτι του από πραξικοπηματίες

© 2002-2018 MEDIA2DAY