Άγιο Φως με ξένα κόλυβα

Να το μεταφέρουμε το Άγιο Φως, από την Ιερουσαλήμ, γιατί όχι; Αλλά γιατί να πληρώνει το ελληνικό δημόσιο για αυτό;
Άγιο Φως με ξένα κόλυβα
Δεν είμαι κατά της μεταφοράς του Αγίου φωτός από την Ιερουσαλήμ ή από οπουδήποτε αλλού κρίνουν οι πατέρες της εκκλησίας μας ότι πηγάζει ιερότητα ή υπάρχουν αποθέματα θεϊκής δύναμης. Άλλωστε αυτά είναι θέματα της πίστης και της οικοδόμησης τυπικών γύρω από αυτήν, τα οποία σε ένα βαθμό είναι και απαραίτητα για να τροφοδοτηθεί η ευλάβεια των πιστών.   

Εκείνο που αδυνατώ να καταλάβω είναι γιατί δεν πληρώνει η ίδια η εκκλησία της μεταφορά και καταλήγει αυτή να επιβαρύνει τους φορολογούμενους- Για την ακρίβεια, όλους τους φορολογούμενους, ακόμα και αυτούς που δηλώνουν ετερόδοξοι ή άθεοι. Αν θυμάμαι καλά, όταν είχε τεθεί το θέμα εν όψει, τότε, του πρώτου Πάσχα με Σύριζα το κόστος της ενιαύσιας μεταφοράς είναι γύρω στις 600.000 ευρώ- διόλου ευκαταφρόνητο στους χαλεπούς καιρούς που ζούμε.

Κινούμενος στο όριο του λαϊκισμού αλλά με καλές προθέσεις, συνδέω αυτή την πληροφορία με το γεγονός ότι η υλική συμβολή της εύπορης ελληνικής εκκλησίας στην αντιμετώπιση της κρίσης ήταν, πανθομολογουμένως, λιγότερη από ό,τι θα περίμενε κάποιος. Τουλάχιστον κάποιος που ακούει επί δεκαετίες το πόσο «αλληλένδετοι είναι οι δύο θεσμοί», δηλαδή η ελλαδική εκκλησία και το ελληνικό κράτος. Έτσι, θα θεωρούσα δίκαιη την παραίτηση της εκκλησίας από την κρατική χρηματοδότηση της μεταφορά του φωτός και εξαγγελία ανάληψης του κόστους εξ ιδίων κεφαλαίων.

Σιγά μην το κάνει μόνη της η εκκλησία, θα πει κάποιος! Τείνω πάντως να πιστέψω ότι πιο εύκολο να το κάνει η εκκλησία από μόνη της, παρά να εξαναγκαστεί από την παρούσα κυβέρνηση- και, εδώ που τα λέμε, και από την επόμενη.

Βοήθειά μας!      

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v