Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Στου ΚΑΣίδη του κεφάλι

Στου ΚΑΣίδη του κεφάλι

Στην υπόθεση της αδειοδότησης ή μη του ΚΑΣ για την χρήση του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου από το συνεργείο του BBC οι περισσότεροι προέβαλαν αυτό που θεωρούν το «αφήγημα της σύγχρονης Ελλάδας». Ο καθένας από τη δική του σκοπιά, βέβαια. 

Οι μεν θεώρησαν ότι έχουμε ένα τυπικό δείγμα δράσης του «κολλημένου και στριμμένου δημόσιου τομέα» που αντιδρά στα πάντα μόνο και μόνο από αντικυβερνητικό μένος ή από παλιά καλή αντίσταση σε κάθε τι που συμβαίνει και αλλάζει την ρουτίνα των πραγμάτων. Οι δε ότι οι δούλοι της κοινωνίας του θεάματος νομίζουν ότι μπορούν να εξαγοράσουν τον πολιτισμό μας με λίγες δεκάρες και μας συμπεριφέρονται σαν να είμαστε μπανανία.

Τίποτα από αυτά όμως δεν είναι όπως φαίνεται. Ούτε αυτοί που στελεχώνουν το ΚΑΣ είναι ταμένοι ακροαριστεροί που βρίσκουν πρόσχημα την αρχαιολογική σημασία των τοποθεσιών για να μπλοκάρουν την ανάπτυξη, ούτε το ΚΑΣ είναι ως φορέας εντελώς απαλλαγμένος από τη νοοτροπία του «αν μας θες κάτι θα πας με τους δικούς μας ρυθμούς, τους οποίους δεν πρόκειται να αλλάξω για να εξυπηρετηθεί οποιοσδήποτε».

Αυτό συνέβη και με την εταιρία παραγωγής, η οποία ζήτησε τον χώρο του Σουνίου διατεθειμένη να πληρώσει το ημερήσιο ενοίκιο των 1.600 ευρώ την τελευταία στιγμή, ενώ η προηγούμενη ενημέρωση του ΚΑΣ ήταν μόνο για παραχώρηση της Ακρόπολης για βραδινό γύρισμα. Το ΚΑΣ φέρεται να σκέφτηκε- και σωστά- ότι δεν πρέπει να κλείσει ο χώρος για όλη την ημέρα, αν το επιθυμητό αποτέλεσμα μπορεί να επέλθει με λιγότερες ώρες αποκλειστικής χρήσης του χώρου.

Όπερ και έγινε και η εταιρία παραγωγής μίσθωσε τον χώρο για ορισμένες μόνο ώρες. Με δυο λόγια τα όσα ζητούσε το ΚΑΣ δεν ήταν παράλογα. Από την άλλη, να που τελικά βρέθηκε συμβιβαστική λύση, θα γίνει το γύρισμα και θα υπάρξει και η απαραίτητη προβολή των τοποσήμων αυτών στο εξωτερικό, όπως- σωστά- επισημαίνουν αρκετοί. Θα βρισκόταν όμως τελικά λύση αν δεν είχε δημοσιοποιηθεί η γκρίνια που υπήρξε για το τι κάνει το ΚΑΣ; Πιθανότατα όχι και αυτό αποτελεί πρόβλημα. Γιατί σκοπός μιας δημόσιας υπηρεσίας είναι να εξυπηρετεί και όχι μόνο να προστατεύει τα συμφέροντα της πολιτείας.

Ιδανική νοοτροπία προκειμένου για θεσμούς με εξουσία είναι να δίνουν λύσεις και όχι να δημιουργούν αδιέξοδα. Όχι για το BBC ή για την προβολή μας. Αλλά για την τάξη των πραγμάτων.

SPONSORED LINKS

"Όταν πρόκειται για λεφτά, όλοι έχουν την ίδια θρησκεία."

Βολταίρος, 1694-1778, Γάλλος φιλόσοφος & συγγραφέας

 • 622 - Ολοκληρώνεται η φυγή του Μωάμεθ από τη Μέκκα στη Μεδίνα («Εγίρα»).
  787 - Ξεκινά τις εργασίες της η 7η Οικουμενική Σύνοδος (2η της Νίκαιας). Η Ειρήνη η Αθηναία αναστηλώνει τις εικόνες.
  1493 - Ο Χριστόφορος Κολόμβος αναχωρεί για το δεύτερο ταξίδι του στο Νέο Κόσμο.
  1664 - Η Ολλανδία παραδίδει το Νέο Άμστερνταμ στην Αγγλία. Το Νέο Άμστερνταμ μετονομάζεται σε Νέα Υόρκη.
  1706 - Σαξονία και Σουηδία υπογράφουν τη Συνθήκη του Άλτρανσταντ (άρθρο: Μεγάλος Βόρειος Πόλεμος).
  1828 - Ο Ιωάννης Καποδίστριας οργανώνει τα ταχυδρομεία.
  1852 - Παρουσιάζεται σε πτήση από το Παρίσι στην Τραπ το πρώτο αερόπλοιο από τον Ανρί Γκιφάρ .
  1908- Κηρύσσεται η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.
  1908- Κυκλοφορεί στην αγορά το μοντέλο Τ της Φορντ γνωστό και ως Tin Lizzie.
  1927- Ιδρύεται αυτόνομος οργανισμός διοίκησης του Λιμένα Πειραιώς, ο γνωστός ΟΛΠ.
  1948- Ίδρυση της αυτοκινητοβιομηχανίας Χόντα, στην Ιαπωνία.

© 2002-2018 MEDIA2DAY