Όλα με υπερβολή

Αυτό το «σκάνδαλο» θα διυλισθεί από την αγαπημένη μας υπερβολή και θα προστεθεί στις απίστευτες ιστορίες της ελληνικής πολιτικής.
Όλα με υπερβολή
Αντάξιο του πολιτικού κλίματος που επικρατεί στην ελληνική πραγματικότητα είναι από ό,τι φαίνεται το σκάνδαλο Novartis. Αν και τίποτα δεν είναι αποδεδειγμένο ή εύκολα αποδείξιμο, μοιάζει απίθανο να μην υπάρχουν εμπλεκόμενοι από την εγχώρια διοίκηση ή/και την πολιτική.

 Όπως όμως όλα τα πράγματα, έτσι και αυτό το «σκάνδαλο» θα διυλισθεί από την αγαπημένη μας υπερβολή και πριν μάθουμε ότι πιθανότατα ούτε ήταν «το μεγαλύτερο σκάνδαλο της ελληνικής ιστορίας» ούτε «απλώς μια σκευωρία κατασκευασμένη από τον Τσίπρα», θα έρθουμε αντιμέτωποι με απίστευτα τέρατα. Το κάθε, μα το κάθε παραμικρό πράγμα θα γίνεται αντικείμενο λυσσαλέας επικοινωνιακής διαμάχης και οι αλήθειες θα συρρικνωθούν ακόμη περισσότερο.  

Εκεί που θα περίμενε κανείς όσο περνούν τα χρόνια οι πολιτικές αντιπαραθέσεις να είναι πιο ήπιες και πιο ουσιαστικές, συμβαίνει ακριβώς το ανάποδο. Εδώ που τα λέμε όμως γιατί να υπήρχε μια τέτοια προσδοκία; Τι βελτιώθηκε για να βελτιωθεί και η ποιότητα του πολιτικού λόγου; Το επίπεδο του κόσμου; Η ποιότητα της πληροφορίας που λαμβάνει; Το πολιτικό προσωπικό;

Βρίσκω ανόητη την άποψη που θέλει τα πράγματα γενικώς να γίνονται «ολοένα και χειρότερα». Δεν θεωρώ ότι γενικώς οι επιδεινώσεις έχουν μια γραμμικότητα. Μάλλον έχουν αυξομοιώσεις. Σε κάθε περίπτωση, τώρα φαίνεται ότι είμαστε σε ένα «ναδίρ».            

Πάντως, δεν μπορώ να μην αναγνωρίσω την ικανότητα του κυβερνητικού στρατοπέδου σε αυτό που λέμε «παιχνίδια επικοινωνίας». Ο τρόπος που αλλάζουν την συζήτηση όταν δεν τους βολεύει (βλέπε Μακεδονικό) και ο τρόπος που δημιουργούν διχόνοια εντός της αντιπολίτευσης δείχνει ότι η κυβέρνηση έχει βρει επικοινωνιακό βηματισμό που της επιτρέπει να μην φοβάται τις εκλογές και να μην αγχώνεται για τον χρόνο που αυτές θα γίνουν. «Αυτούς, θα τους ζηλεύει και ο Λαλιώτης», που λέει και ένας φίλος.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v