Οι προστευόμενοι μάρτυρες και η απροστάτευτη λογική

Κάποιοι άγνωστης ταυτότητας κατηγορούν κάποιους επώνυμους και αυτό όλο κυκλοφορεί στα ΜΜΕ. Κάτι δεν μου πάει καλά.
Οι προστευόμενοι μάρτυρες και η απροστάτευτη λογική
Με αφορμή τα όσα συμβαίνουν με το σκάνδαλο Novartis πρέπει λίγο να ξαναδούμε το τι ισχύει με τους προστατευόμενους μάρτυρες- έναν θεσμό που μας είναι οικείος από τις ταινίες του Χόλυγουντ, αλλά που δεν έχουμε ιδέα πως λειτουργεί στην ελληνική πραγματικότητα.

Εδώ και λίγες ημέρες ακούω για «μαρτυρίες» που ενοχοποιούν ονομαστικά φερόμενους ως εμπλεκόμενους στις δωροδοκίες της φαρμακευτικής εταιρίας. Οι μάρτυρες αυτοί δεν αποκαλύπτονται ποιοι είναι χωρίς αυτό να αποτελεί εμπόδιο να δουν «χαρτί και καλαμάρι» το φως της δημοσιότητας τα όσα λένε οι αφανείς αυτοί πρωταγωνιστές για κάποια πολιτικά πρόσωπα.

Κάτι ανώνυμοι που δίνουν μαρτυρίες για επώνυμους και αυτές οι μαρτυρίες γίνονται παντιέρα στον τύπο. Συγγνώμη παιδιά, αλλά αυτό μου μοιάζει με γκεμπελικού τύπου προπαγάνδα και αν είναι σύμφωνο με τις νομοθετικές διατάξεις να συμβαίνει, τότε κάτι σάπιο υπάρχει στις συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις.     

Δέχομαι οι μάρτυρες να έχουν δώσει συγκεκριμένα στοιχεία για πρόσωπα, τα οποία στη μαρτυρία τους να έχουν κατονομάσει. Δέχομαι οι μάρτυρες αυτοί να παραμείνουν ανώνυμοι, αν θεωρήσουμε ότι κινδυνεύει η ζωή τους. Μου φαίνεται όμως απίστευτο να τροφοδοτούνται μέσα ενημέρωσης με τις μαρτυρίες αυτές και να ποτίζεται η κοινή γνώμη με κατηγορίες για τους εμπλεκόμενους που οι ενδιαφερόμενοι δεν μπορούν να αντικρούσουν, μια και δεν ξέρουν από ποιους προέρχονται.    

Οι μαρτυρίες αυτές θα πρέπει να είναι απόρρητες μέχρι να γίνει γνωστή και η ταυτότητα του πομπού τους. Υπάρχει άραγε νομοθετική πρόβλεψη για αυτού του τύπου τις διαρροές; Υπάρχει πρόβλεψη προστασίας της δικογραφίας από τη δημοσιότητα; Δεν μπαίνω στην ουσία της υπόθεσης- δικονομικά μιλάω.

Δεν έχω την απαραίτητη γνώση των περιστατικών για να πω αν υπάρχουν ευθύνες του πολιτικού μας κόσμου, οι οποίες να προκύπτουν από τη δραστηριότητα της Novartis. Η λογική μου μού λέει, ωστόσο, ότι αν σε τόσες πολλές χώρες του κόσμου πολιτικοί ή διοικητικοί παράγοντες έπαιρναν μίζες από τη Novartis θα είναι τουλάχιστον έκπληξη αν το σύνολο των Ελλήνων στις κατάλληλες θέσεις επέδειξε άμεμπτο ηθική.

Στο πλαίσιο της πόλωσης των πάντων και της κυβερνητικής θέσης «όποιος δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας», βλέπω ακόμη και φωνές που με τίποτα δεν τοποθετούνται στον αντιπολιτευτικό χώρο να κατηγορούνται από φιλοκυβερνητικά μέσα αν τολμήσουν να διαφωνήσουν δημόσια με τον τρόπο που προχωρά αυτή η υπόθεση. Ή και άλλες.

Παιδιά, μην χάνουμε το μέτρο.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v