Το Facebook κλείνει την στρόφιγγα της ενημέρωσης

Λιγότερες ειδήσεις θα βλέπουμε εντός ολίγου να περνούν στο timeline μας. Που θα πει: θα βλέπουμε λιγότερες ειδήσεις γενικώς
Το Facebook κλείνει την στρόφιγγα της ενημέρωσης
Έχουμε και από εδώ σχολιάσει το πόσο κυριαρχούμενη από το «κανάλι» των Social Media είναι τα τελευταία χρόνια η ενημέρωση στον δυτικό κόσμο. Οι περισσότεροι χρήστες του διαδικτύου δεν ξοδεύουν πλέον χρόνο για να «ανοίξουν» τις σελίδες με τις ειδήσεις που περνούν από μπροστά τους, αλλά απλώς χαζεύουν τους τίτλους και τις φωτογραφίες (βασικά τις φωτογραφίες!) στο timeline τους.

Θεωρώ ότι ελάχιστος είναι πια ο κόσμος που επισκέπτεται απευθείας ιστοσελίδες ενημέρωσης- οι περισσότεροι δε εξ αυτών που το κάνουν έχουν κάποιο άμεσο επαγγελματικό όφελος από το να γνωρίζουν την επικαιρότητα και δεν πρόκειται για αυτόν τον ιδεότυπο του «ενημερωμένου πολίτη» για τον οποίο γράφαμε στις σχολικές εκθέσεις.        

Στο πλαίσιο αυτό, η πρόσφατη είδηση που αφορά τις αποφάσεις του FB σχετικά με την προβολή των posts που κάνουν Μέσα μαζικής Ενημέρωσης, έχει πραγματικά πολύ ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τα όσα έγιναν γνωστά, το Facebook θα αλλάξει τη στάθμιση, δηλαδή τη σημασία που δίνει στα post- ειδήσεις. Μολονότι η επίσημη δικαιολόγηση της απόφασης περιλαμβάνει το πρόκριμα των φιλικών posts, ήδη αρκετοί μιλούν για εμπορική κίνηση του FB που ψάχνει τρόπους να αποκομίσει έσοδα από τις εταιρίες παραγωγής ενημερωτικού περιεχομένου. Και είναι βέβαιο πως τελικά θα τους βρει.

Έτσι, οι λίγες επαφές των περισσότερων σοσιαλμιντιανθρώπων με την επικαιρότητα θα γίνουν ακόμη λιγότερες. Το πράγμα θα είναι απλό: Ό,τι δεν περνά από το timeline τους δεν θα «συμβαίνει». Άρα θα «συμβαίνουν» πολύ λιγότερα πράγματα. Από την άλλη σκεφτόμουν ότι όσους συνήθιζαν μέχρι το πρόσφατο παρελθόν να έχουν και ένα- δύο ενημερωτικά sites που παρακολουθούν, πιθανότατα θα τους οδηγήσει ξανά λίγο πιο κοντά στην «κανονική» ενημέρωση και όχι στην ενημέρωση των (κίτρινων) τίτλων που προσπαθούν να σε κάνουν να κάνεις το κλικ.

Ίσως σε κάποιους να λείψει ακόμη και αυτή η σπασμωδική λάμψη πληροφορίας. Για τους περισσότερους δεν τρέφω αυταπάτες.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v