Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Το τέλος της διαδίκτυακής ελευθερίας;

Το τέλος της διαδίκτυακής ελευθερίας;

Μια ενδιάμεση θέση είσπραξης χρημάτων ανάμεσα σε αυτόν που θέλει να «εκπέμψει» μήνυμα μέσω διαδικτύου και στον παραλήπτη του βάζει η πρόσφατη απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών των ΗΠΑ (FCC). Μέσω της απόφασης αυτής, υποστηρίζεται ότι τίθεται τέλος στην ουδετερότητα του διαδικτύου. Πρακτικά, δίνεται η δυνατότητα σε εταιρίες- παρόχους internet να προμοτάρουν το περιεχόμενο ιστοσελίδων, οι οποίες έχουν πληρώσει για κάτι τέτοιο.

Αυτό στην πραγματικότητα θα ανοίξει τον δρόμο για μεγαλύτερη πρόσβαση των εταιριών με μεγάλο πορτοφόλι στην ευρεία κοινή γνώμη, αφήνοντας τους φτωχούς συγγενείς σε υποδεέστερες θέσεις. Σύμφωνα με τα όσα ίσχυαν έως τώρα, οι πάροχοι έπρεπε να αντιμετωπίζουν ισότιμα όλες τις ιστοσελίδες χωρίς να μπορούν να δυσκολεύουν με χαμηλότερες ταχύτητες ορισμένες απο αυτές ή να χρεώνουν ιστότοπους για τέτοιου είδους προτεραιότητα.

Η ειδησεογραφία συνδέει την απόφαση του οργάνου με την πολιτική ταυτότητα του επικεφαλής του, ο οποίος είναι διορισμένος από την Κυβέρνηση Τραμπ. Δεν είναι τυχαίο ότι η προηγούμενη απόφαση- αυτή περί αναγκαστικής «ισότιμης αντιμετώπισης» των ιστοσελίδων- προήλθε από τον Μπάρακ Ομπάμα.      

Στο αιτιολογικό της πρόσφατης απόφασης αναφέρεται ότι έτσι «αποκαθίσταται η ελευθερία του διαδικτύου» και «ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα». Στην πραγματικότητα, λένε οι επικριτές, η απόφαση αυτή αναμένεται να αλλάξει το τοπίο του παγκόσμιου διαδικτύου, καθώς, πέρα από την διαδικτυακή αναψυχή, θα ευνοήσει τις μεγάλες εταιρίες ενημέρωσης που θα μπορούν να πλασάρουν την δική τους εκδοχή των ειδήσεων σε βάρος των εναλλακτικών παρόχων ενημέρωσης, όπως τα μικρά μέσα ενημέρωσης, αλλά και τα προσωπικά ιστολόγια.  

Δεν ξέρω αν ο σκοπός μιας τέτοιας κίνησης είναι να χτυπηθούν οι μηχανές αναζήτησης ή απλώς να δοθεί ένα επιπλέον έσοδο στις μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες. Σίγουρα θα πλήξει την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και απόψεων- ακόμη και αν δεν ειναι αυτός ο στόχος. Για την ακρίβεια θα την "χρηματοποιήσει".  Σκεφτόμουν με αφορμή αυτό ότι σε κάτι τέτοιες αποφάσεις καταλαβαίνω πρακτικά τι είναι η «ελεύθερη αγορά». Κάτι σημεία- ας πούμε- ισονομίας, τα οποία ξαφνικά παύουν να υφίστανται και το πράγμα γίνεται λίγο ζούγκλα, με κέρδη για ορισμένους. 

Το διαδίκτυο ευθύνεται για την μεγαλύτερη δημοκρατικοποίηση της πληροφορίας από την εποχή της εφεύρεσης της τυπογραφίας. Εν μέρει είναι σίγουρο ότι, όπως συνέβη και στο βιβλίο, αργά ή γρήγορα θα βρεθεί τρόπος ή τρόποι να τιθασευτεί αυτή η δημοκρατικότητα και από τον περιορισμό αυτόν να προκύπτει κέρδος. Ας ελπίσουμε ότι η πρωτοβουλία που ετοιμάζονται να αναλάβουν αμερικάνοι εισαγγελείς και γερουσιαστές κατά της απόφασης,  θα καθυστερήσει για λίγο το μοιραίο.

 

 

SPONSORED LINKS

"Αυτό που δε θέλει κανείς να ξέρει για τον εαυτό του καταλήγει να επέρχεται σαν πεπρωμένο."

Καρλ Γιούνγκ, 1875-1961, Ελβετός ψυχίατρος

  • 1862 - Έξωση του Όθωνα.

    1912 - Ο Ελληνικός Στρατός μπαίνει στην Κοζάνη.

© 2002-2018 MEDIA2DAY