Η κατάντια του τύπου και η αξιοπιστία των ειδήσεων

Αμετάπειστη από την ανακοίνωση της τουρκικής διπλωματίας περί μη έλευσης του κ. Ερντογάν στην Αθήνα, μεγάλη μερίδα του κυριακάτικου τύπου δημοσίευσε την είδηση της συνάντησης (!) του Τούρκου Πρωθυπουργού με τον Έλληνα ομόλογό του. Δείτε την... εικόνα της αλήθειας.       
Το τι είναι είδηση και πως αυτή μεταφέρεται από τον τύπο στο κοινό είναι ένα θέμα που όσο περνά ο καιρός γίνεται όλο και ασαφέστερο, πλήττοντας την αξιοπιστία (;) του κλάδου των δημοσιογράφων.

Αυτό απέδειξε για μία ακόμη φορά η χθεσινή λαμπρή στιγμή μέρους του κυριακάτικου τύπου, ο οποίος στην πρώτη του έκδοση ευθαρσώς έγραψε για την πραγματοποιηθείσα επίσκεψη Ερντογκάν στην Ελλάδα (με αφορμή τα εγκαίνια του νέου Μουσείου της Ακρόπολης), η οποία είχε ήδη ματαιωθεί για λόγους υγείας του Τούρκου Πρωθυπουργού!

Ορισμένοι δε εκ των γραφόντων, όπως στο «Βήμα», δεν περιορίστηκαν να γράψουν απλώς ότι ο κ. Ερντογάν ήρθε στην Αθήνα, αλλά υπεισήλθαν σε λεπτομέρειες τύπου «ψυχρά χαμόγελα στη συνάντηση», «παγωμένο κλίμα», «τον κ. Ερντογάν συνόδευσαν…» και λοιπά όμορφα που κάνουν όλα τα blogs, που δεν πληρώνουν ρεπόρτερς για να έχουν πρώτα τις ειδήσεις, να… σκάνε από το κακό τους.

Εκτός από το Βήμα, του οποίου παρακάτω φιλοξενούμε σκαναρισμένο το εν λόγω απόσπασμα, από ό,τι μαθαίνει ο Ιοβόλος, οι εφημερίδες που υπέπεσαν στον πειρασμό να… “φέρουν” μόνες τους τον κ. Ερντογάν στην Αθήνα ήταν ακόμη η Ελευθεροτυπία, το Έθνος και η Real.

Δεν είναι παράλογο όλο αυτό. Όταν έχεις να διαλέξεις ανάμεσα στο να κάνεις σωστά τη δουλειά σου ή να δώσεις την ύλη από το μεσημέρι της Πέμπτης (που «κλείνουν» οι κυριακάτικες εκδόσεις) το λογικό είναι να προτιμήσεις το δεύτερο. Γιατί... άνθρωπος είσαι.  

Άλλωστε, πια είσαι και έμπειρος δημοσιογράφος. Ξέρεις τι γίνεται σε αυτές τις συναντήσεις. Στην ουσία δεν αλλάζει τίποτα και οι εθιμοτυπίες πρωταγωνιστούν. Ετσι, μπορείς να γράψεις γλαφυρά για το ύφος των ηγετών κατά τη συνάντησή τους, και για το κλίμα μεταξύ τους που δεν βελτιώνεται...
















Βέβαια, όταν το θέμα «που κατέχεις» αφορά τη γνώμη που σχηματίζουν οι πολίτες για σημαντικά θέματα, όπως τα εθνικά καλό είναι να το ξανατσεκάρεις. Τουλάχιστον μέχρι να χαθεί και η τελευταία ικμάδα αξιοπιστίας του τύπου, ώστε να μην έχουμε να ανησυχούμε.

Το όλο περιστατικό μού θύμισε το θρυλικό πρωτοσέλιδο δημοσίευμα, αν δε λανθάνω, της εφημερίδας Ακρόπολη το δεκαπενταύγουστο του 1940, όταν ευρισκόμενη εντός του λιμανιού της Τήνου για να τιμήσει τη γιορτή της Παναγίας, η ελληνική ναυαρχίδα «Έλλη» τορπιλίστηκε από Ιταλικό υποβρύχιο. Την επόμενη ημέρα ο ρεπόρτερ- συγγραφέας του κύριου άρθρου, έχοντας λουφάρει και γλιτώνοντας το συνηθισμένο ταξίδι στην Τήνο, ξεκίνησε το άρθρο του με μαι φράση του στυλ «με λαμπρότητα και κατά τον προγραμματισμό εορτάστηκε χθες…»

Η αλήθεια είναι ότι τα blogs και τα διαδικτυακά μέσα ενημέρωσης δεν έχουν στη συνείδηση του κόσμου την εγκυρότητα που έχουν τα έντυπα.

Παλεύουμε όμως, παιδιά.
 
Υ.Γ.Εδώ η "συγγνώμη" του Βήματος από την... αξιοπιστία  


Υ.Γ. 2 Δείτε
εδώ μια άλλη ατυχή στιγμή του τύπου, αυτή τη φορά του αθλητικού, της οποίας μάλσιτα η αποκάλυψη ξεκίνησε από το In2life.gr.  
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v