Δος ημίν σήμερον

Το να αναρωτιέται κανείς αν η Κυβέρνηση καλοπιάνει την εκκλησία για να μην χάσει συντηρητικές ψήφους, θυμίζει το ρητορικό ερώτημα για το αν αφοδεύουν οι αρκούδες στο δάσος.
Δος ημίν σήμερον
Το να κατηγορείς μια ελληνική κυβέρνηση, ειδικά αν αυτή είναι δεξιά, για το ότι κάνει τα χατίρια της εκκλησίας, είναι σαν να κατηγορείς έναν κάβουρα ότι βαδίζει στραβά. Κάποια πράγματα είναι «έτσι τα βρήκαμε- έτσι θα τα αφήσουμε» και όποιος θέλει να μην απορεί κάθε λίγο και λιγάκι θα πρέπει να συμβιβαστεί με αυτή την αλήθεια.  

Προφανώς και η εξαίρεση των ναών από τον υποχρεωτικό έλεγχο κατά την είσοδό τους σε αυτές έχει να κάνει με τα εκλογικά ακροατήρια της Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Το ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός όμως σχολιάζει τον αρχηγό της Αξιωματικής αντιπολίτευσης λέγοντας ότι «Ίσως ο κ.Τσίπρας δεν έχει νιώσει ποτέ την ανάγκη να μπει σε μία Εκκλησία να ανάψει ένα κερί», είναι μια πραγματική λιτανεία στον ευλαβή λαϊκισμό (μεγάλη η χάρη του) και μια φτηνή επανάληψη του παλαιοδεξιού «αριστερός δηλαδή άθεος, δηλαδή κατάπτυστος». Το σχόλιο αυτό του κ. Μητσοτάκη ήταν ακριβώς η επιβεβαίωση εκείνου που ήθελε να διαψεύσει: ό,τι γίνεται σε σχέση με την εκκλησία γίνεται προκειμένου να μην δοθεί στους πιστούς αντιχριστιανικό μήνυμα που θα μπορούσε να κοστίσει στα ποσοστά.     

Από την άλλη, η κίνηση της εκκλησίας να προχωρήσει με δική της εγκύκλιο στην θεσμοθέτηση ελέγχου πιστοποιητικών εμβολιασμού ή rapid test, εξέθεσε την Κυβέρνηση. Περίπου με τον ίδιο τρόπο που την εξέθεσε στην πρώτη καραντίνα η κίνηση του Βαγγέλη Μαρινάκη να επιστρέψει τις ενισχύσεις που έλαβαν τα Μέσα του μέσω της «λίστας Πέτσα», μετά τον σάλο που είχε ξεσπάσει για επιδοτήσεις ημετέρων. Τι έκανε η εκκλησία; Αφού εξασφάλισε ότι θα το κάνει μόνο αν θέλει και κρίνει η ίδια ότι είναι απαραίτητο, έδειξε ότι η ηγεσία της θα μπορούσε να το δεχθεί μια και καταλαβαίνει την σημασία μιας τέτοιας κίνησης.

Αφού έγινε η δουλειά τι μας νοιάζει θα μπορούσε να αναρωτηθεί κανείς. Δεν είναι όμως έτσι, μια που η συγκεκριμένη αλληλουχία γεγονότων δείχνει ότι οι θεσμοί παρακάμπτονται, αφού η απόφαση του κράτους που βασίζεται σε γνωμοδότηση των ειδικών επιστημόνων δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί,  και μόνο από… σύμπτωση μπορεί το αποτέλεσμα να είναι το επιθυμητό. Αν αύριο ο Αρχιεπίσκοπος ξυπνήσει στραβά ή αν αλλάξει ο Αρχιεπίσκοπος, θα πρέπει στο Μαξίμου να κάνουν τάμα για να πάνε όλα καλά. Και όσο να πεις, κάτι ξέρουν εκεί από τάματα. Όχι σαν τον άπιστο τον Τσίπρα που ούτε κεράκι…
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v