Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Η αξιολόγηση πρέπει να γίνει

Η αξιολόγηση πρέπει να γίνει

Αξιολόγηση στα σχολεία είναι κάτι που πρέπει να γίνει. Μπορεί να μην είναι η συγκεκριμένη αξιολόγηση, αλλά μια κάποια τύπου αξιολόγηση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί.

Λόγους που να στηρίζουν μια τέτοια ανάγκη μπορώ να φανταστώ πολλούς. Ο καλύτερος είναι ότι σήμερα διδάσκουν αρκετοί καθηγητές και δάσκαλοι που είναι ακατάλληλοι για να μπαίνουν σε τάξη. Είτε έγιναν ακατάλληλοι με τα χρόνια, είτε ήταν ακατάλληλοι από την αρχή, αλλά με τα συστήματα επιλογής που υπήρχαν και υπάρχουν (επετηρίδα, ΑΣΕΠ, προσλήψεις με βάση το προσοντολόγιο κλπ)  και επιλέγουν ανθρώπους με διάφορες ικανότητες και πιθανώς καμία διδακτική δεξιότητα, δεν το ξέραμε καν.    

Πλην των τελευταίων τάξεων του Λυκείου, που είναι μια επαγγελματοποιημένη προετοιμασία για τις πανελλαδικές εξετάσεις, το ιδιαίτερο επίπεδο γνώσεων δεν είναι απαιτούμενο για τους διδάσκοντες. Εκείνο που είναι απολύτως απαραίτητο είναι η σωστή παιδαγωγική στρατηγική, και αρετές όπως η υπομονή, η κατανόηση της παιδικής και εφηβικής ψυχολογίας, η αγάπη για την εκπαιδευτική διαδικασία και άλλα τέτοια, εν πολλοίς μη μετρήσιμα.  Κανείς από όσους υπηρετεί τώρα την εκπαίδευση δεν εξετάστηκε ποτέ σε κάτι παρόμοιο. Και πώς θα μπορούσε άλλωστε αφού η διδασκαλία της παιδαγωγικής στα ελληνικά πανεπιστήμια περιορίζεται σε κάτι θεωρητικά εγχειρίδια;

Είναι άμεση ανάγκη λοιπόν να γίνει μια αξιολόγηση μέσα στις τάξεις προκειμένου να εντοπιστούν άνθρωποι που είναι ανεπαρκείς για να μπαίνουν σε τάξη, αλλά και κάποιοι- θέλω να ελπίζω λίγοι- που είναι επικίνδυνοι. Αφού θα έχουμε αυτά τα αποτελέσματα, θα δούμε τι θα κάνουμε. Θα τους απομακρύνουμε; Θα τους επιμορφώσουμε; Θα τους βάλουμε να κολλάνε γραμματόσημα; Τόσες δουλειές γραφείου υπάρχουν- ας γίνει μια πιο ορθολογική κατανομή του προσωπικού, ώστε και οι άνθρωποι να μην χάσουν τη δουλειά τους, και να μπαίνουν στις τάξεις οι καλύτεροι δυνατοί.

Στη βάση αυτή και για να αφαιρεθεί κάθε επιχείρημα από τον εκάστοτε υπουργό Παιδείας, η γνώμη μου είναι ότι την αξιολόγηση θα πρέπει να την οργανώσουν και, εν μέρει, να την διεκπεραιώσουν οι ίδιοι οι διδάσκοντες. Αυτοί άλλωστε γνωρίζουν καλύτερα τι χρειάζονται τα σχολεία και οι μαθητές, και τα συνδικαλιστικά τους όργανα θα μπορούσαν να εκπονήσουν έναν οδικό χάρτη για μια τέτοια αξιολόγηση. Με τον τρόπο αυτό θεωρώ ότι οι διδάσκοντες θα αποκτούσαν περισσότερα ερείσματα και στην κοινωνία. Γιατί, όπως έλεγα σε έναν φίλο εκπαιδευτικό γινόμενος οπωσδήποτε δυσάρεστος, η εικόνα που κρατά κάθε φορά η ελληνική κοινωνία από την αντίσταση των εκπαιδευτικών στην αξιολόγηση είναι αυτή ενός φυγόπονου δημοσίου υπαλλήλου- και αυτό είναι κάτι που βαραίνει συνολικά τον κλάδο της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης.

Όσο αυτό διαιωνίζεται, το υπουργείο θα βάζει μπροστά αξιολογήσεις όπως η τρέχουσα, οι οποίες μάλιστα θα δίνουν πάσα σε διάφορα φρικώδη, όπως τις χορηγίες εταιριών στα σχολεία, την ανάδειξη σχολείων- «πρωταθλητών» με φοβερές επιδόσεις και "κακών" σχολείων που ίσως θα πρέπει να κλείσουν, και σε ενδοεκπαιδευτικούς ανταγωνισμούς. Ακόμη και αυτή η διαδικασία να ναυαγήσει, θα έρθει η επόμενη.  

       

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2