Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Ο Μίκης όλων μας

Ο Μίκης όλων μας

Παρότι εδώ και καιρό ζούσε οικουρών σε αποστρατεία, ο θάνατος του Μίκη Θεοδωράκη απελευθέρωσε μια σειρά από ατομικά και συλλογικά συναισθήματα που νομίζω κανένας δεν περίμενε.

Αυτό που με τον τρόπο του (σχεδόν) ο καθένας διαπίστωσε τα τελευταία 24ωρα είναι ότι ένα κομμάτι της ζωής του είναι με κάποιον τρόπο συνδεδεμένο με τον Θεοδωράκη, τη μουσική του ή- το πιθανότερο- και τα δύο. Είτε κάποιος έζησε μαζί με τον Θεοδωράκη τα βάσανα και την γέννηση της ελληνικής δημοκρατίας, είτε βρέθηκε δίπλα του στα μέτωπα που έστησε η ελληνική αριστερά, είτε συγκινήθηκε σε μια παρέα που μια κιθάρα έλεγε ψιλοφάλτσα την «Δραπετσώνα» είτε απλώς τραγούδησε τα τραγούδια του σε κάποια γιορτή της 17ης Νοέμβρη.

Μπορεί ακόμα τα θεοδωρακικά ακούσματα κάποιου να προέρχονται από τους γονείς του και ένα δικό τους κρυφό περιγιάλι που το μνημόνευσαν σε κάποιο μεσημεριανό γεύμα ή από την επίκτητη κλίση προς την αριστερά και την γενεαλογία της ή και από απλό ενδιαφέρον για την «έντεχνη» μουσική- δεν είναι και λίγες οι επιτυχίες του συνθέτη που παίζονται καθημερινά στα ραδιόφωνα. Πρακτικά οι περιπτώσεις κάποιος να έχει «συναντηθεί» με τον Θεοδωράκη δεν μπορούν να απαριθμηθούν. Και αυτό γιατί ο Θεοδωράκης ήταν παντού. Ήταν ριζωμένος σε μια συλλογική συνείδηση που οι περισσότεροι από εμάς δεν ξέρουμε ότι έχουμε και η οποία συνήθως ενεργοποιείται σε πολύ έκτακτες περιστάσεις.

Σε αυτό το «όλοι μαζί» του οποίου το καθήκον της εκπροσώπησης ένιωθε ο Θεοδωράκης διάλεξε πολλές φορές να χτίσει. Όχι πάντα επιτυχημένα και όχι πάντα αποβάλλοντας τα ελαττώματα της ανθρώπινης φύσης. Αυτή τη συλλογικότητα εκείνων των γενιών, αυτούς τους κοινούς στόχους (παρεών, πολιτικών, κατατρεγμένων, αδικημένων) εξέφρασε, υπηρέτησε και επιδίωκε να ανασυνθέσει. Είναι συλλογικότητες που λείπουν σήμερα. Που «μάς» λείπουν όπως δείχνει η πλημμύρα της δημόσιας σφαίρας με αναφορές σε εκείνον και αναμνήσεις που σχετίζονται με αυτόν.

Η κίνησή του να δηλώσει κομμουνιστής στο τέλος του βίου του, μέσω της επιστολής στον γ.γ,. του ΚΚΕ μοιάζει με μεταλαβιά μελλοθάνατου. Ως τέτοια, σφραγίζει με ειλικρίνεια και χωρίς κανένα περιθώριο αμφισβήτησης το τι ήταν και σε τι πίστεψε ο Θεοδωράκης. Όπως είπε το βράδυ της Πέμπτης ο Φοίβος Δεληβοριάς στην πολύ ωραία «Ταράτσα» του, αν σήμερα ζούμε και αναπνέουμε ελεύθεροι, αυτός ο άνθρωπος έχει βάλει το χέρι του. Υπάρχει μεγαλύτερο χρέος από αυτό;

SPONSORED LINKS

"Ζει κανείς μονάχα μια φορά και, για τον τρόπο που ζω εγώ, μια φορά είναι αρκετή."

Frank Sinatra

 • 610 - Ο Ηράκλειος φτάνει με πλοίο από την Αφρική στην Κωνσταντινούπολη και ανατρέπει τον Βυζαντινό Αυτοκράτορα Φωκά.
  1883 - Ξεκινά για το παρθενικό του ταξίδι το θρυλικό τρένο Οριάν Εξπρές.
  1908 - Φονεύεται στο χωριό Ράκοβο Φλώρινας ο οπλαρχηγός του Μακεδονικού αγώνα Παύλος Ρακοβίτης.
  1916 -Ολοκληρώνεται η Ιταλική κατοχή στη Βόρειο Ήπειρο.
  1919 - Απελευθέρωση της Ξάνθης από τον Ελληνικό Στρατό (ΙΧ Μεραρχία).
  1943 - Σε τρίωρη ομιλία του μπροστά σε συγκέντρωση των Γερμανών τοποτηρητών στο κατεχόμενο Πόζναν, ο Χάινριχ Χίμλερ περιγράφει την εξολόθρευση των Εβραίων με λεπτομέρεια. Η ομιλία αυτή μαγνητοσκοπήθηκε και σώζεται μέχρι σήμερα. Στη δίκη της Νυρεμβέργης αποτέλεσε σημαντικότατο αποδεικτικό στοιχείο για τα εγκλήματα των εθνικοσοσιαλιστών.
  1944 - Η Ιταλική Φρουρά της Σάμου παραδίδεται στο διοικητή του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχη Χριστόδουλο Τσιγάντε.
  1957 - Οι Σοβιετικοί εκτοξεύουν τον πρώτο τεχνητό δορυφόρο, τον Σπούτνικ 1.
  2005 - Επίσημη έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
  2009 - Νίκη του ΠΑΣΟΚ με 10,5 μονάδες διαφορά και 160 έδρες «έβγαλε» η κάλπη. Πεντακομματική Βουλή με ΠΑΣΟΚ 43,92%, Νέα Δημοκρατία 33,48% 91, Κ.Κ.Ε. 7,54% 21, ΛΑ.Ο.Σ 5,63% 15 και ΣΥ.ΡΙΖ.Α. 4,60% 13 να την αποτελούν. Την επόμενη μέρα ο Γιώργος Παπανδρέου ορκίστηκε πρωθυπουργός.

© 2002-2021 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2