Η 11η εντολή: Αγάπα την εκκλησίαν σου ως εαυτόν  

Απροσδιόριστο ύψος επιχορήγησης προς την εκκλησία της Ελλάδος (και άλλες εκκλησίες, μην γκρινιάζετε) ανακοίνωσε η Κυβέρνηση.
Η 11η εντολή: Αγάπα την εκκλησίαν σου ως εαυτόν

Την έκτακτη οικονομική επιχορήγηση της εκκλησίας προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν στη βουλή οι υπουργοί Οικονομικών και Παιδείας. Όπως ανακοινώθηκε, η επιχορήγηση δίνεται για την ενίσχυση του φιλανθρωπικού έργου της Εκκλησίας και την κάλυψη έκτακτων αναγκών της λόγω κορονοϊού: «προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις έκτακτες ανάγκες τους λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορωvοϊού COVID –19», αναφέρει συγκεκριμένα το κείμενο της τροπολογίας.

Ενώ το ύψος της επιχορήγησης δεν έχει γίνει γνωστό και θα καθοριστεί μελλοντικά με κοινή υπουργική απόφαση, δεν είναι λίγα τα ερωτήματα που δημιουργούνται σχετικά με την κίνηση αυτή της κυβέρνησης. Στέκομαι στα πρώτα που μπορώ να σκεφτώ: Για ποιο ακριβώς φιλανθρωπικό έργο πρόκειται; Ποιο είναι αυτό το φιλανθρωπικό έργο που διενεργείται σε καιρούς κορωνοϊού και, κυρίως, γιατί χρειάζεται επιπλέον κονδύλια για να συνεχιστεί;

Η κυβερνητική εκπρόσωπος απαντώντας την Παρασκευή σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου απάντησε αφενός ότι όλες οι θρησκευτικές κοινότητες στην Ελλάδα θα πάρουν επιχορήγηση, και όχι μόνο «η εκκλησία», και αφετέρου ότι είναι ντροπή «και μόνο που το συζητάμε». Η αλήθεια είναι ότι για τους πολιτισμένους ανθρώπους αυτού του κόσμου είναι πάντα ντροπή να μιλούν για χρήματα.

Αυτό το αγνοούν μόνο οι κάφροι που δεν καταφέρνουν να βγάλουν τη χυδαιότητα του επιούσιου από την καθημερινότητά τους. Για αυτούς η κ. Πελώνη νιώθει οίκτο- τι άλλο; Τι και αν αυτοί ψελλίζουν ότι το θέμα των χρημάτων και του κόστους το προέταξε πρώτη η Κυβέρνηση για να μην δημιουργήσει περισσότερες ΜΕΘ από το περασμένο καλοκαίρι, για να μην λύσει το θέμα του συνωστισμού στο Μετρό και τα ΜΜΜ, ή το άλλο των σχολικών αιθουσών και των επιπλέον αναγκών σε διδάσκοντες; Η Κυβέρνηση δια της εκπροσώπου της φαίνεται αποφασισμένη να μην τους ακολουθήσει σε αυτόν τον βούρκο της επιχειρηματολογίας από όπου απουσιάζουν παντελώς οι υψηλότερες αξίες, όπως το θρησκευτικό αίσθημα.

Θρησκευτικό αίσθημα, όπως αυτό που πιθανότατα πλημμύρισε τον Πρωθυπουργό μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, και όπως αυτό που τον βοήθησε πιθανότατα να συναισθανθεί τις ανάγκες της Εκκλησίας της Ελλάδας, η οποία θα είναι σχεδόν ο μόνος αποδέκτης της ενίσχυσης που περιγράφεται στην τροπολογία- ας μην γελιόμαστε.

Μην το κοροϊδεύετε, Δεν είναι μικρό πράγμα να έχει ο ηγέτης της χώρας μας την ευλογία του Κυρίου μαζί του. Ειδικά όταν στα καθήκοντά του είναι να μας οδηγήσει στην γη της Επαγγελίας μέσα από την Ερυθρά θάλασσα της κρίσης.

Ε, πως; Τσάμπα τα έχουμε τα παρατσούκλια;

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v