«Κυρία, γιατί δεν μαλώνετε και τα άλλα παιδιά;»  

Αν η Βίλα Τσίπρα αποτελεί θέμα για να ενημερωθεί ο κόσμος, θα πρέπει αυτή η ενημέρωση να γίνει. Και θα πρέπει να μην καπελώνει την ενημέρωση για άλλα θέματα.
«Κυρία, γιατί δεν μαλώνετε και τα άλλα παιδιά;»
Είναι θέμα η βίλα που νοικιάζει ο Τσίπρας ή δεν είναι; Πρέπει να γίνεται τόσος ντόρος και να πιάνει τόσο χώρο από την επικαιρότητα ή δεν πρέπει; Το παιχνίδι της επικοινωνίας είναι αυτό ακριβώς να τραβάς την προσοχή εκεί που συμφέρει εσένα και δεν συμφέρει τον αντίπαλο. Το παιχνίδια της επικοινωνίας δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια ως αξία. Δεν την αντιπαθεί, ούτε την συμπαθεί. Αν υπάρχει διαθέσιμη, είναι λίγο πιο εύκολο (δηλαδή πιο οικονομικό) να πείσεις. Αν δεν υπάρχει, θα πρέπει να πείσεις για μία αλήθεια που να σε βολεύει.

Έχει στηρίξει μέρος του πολιτικού του προφίλ ο πρόεδρος του Σύριζα στον απλό τρόπο με τον οποίο ζει; Ναι, το έχει κάνει. Συνιστά η συμπεριφορά του «αλλαγή» στάσης; Αν ναι, τότε αξίζει να δημοσιευθεί. Το να μην μένει ένας πρώην Πρωθυπουργός σε ένα διαμέρισμα στην Κυψέλη και να μένει σε ένα άνετο σπίτι 150 τετραγωνικών, πολλώ μάλλον νοικιασμένο, δεν το θεωρώ «υπέρβαση ορίων». Υπέρβαση ορίων το κατέστησαν μόνοι τους οι εκ του Σύριζα σφυρίζοντας αδιάφορα και εκδίδοντας ανακοινώσεις με στρεψοδικίες και ασάφειες. Δεν θεωρώ ότι το έκαναν για να καλύψουν ρυπαρές σχέσεις του αρχηγού της Αντιπολίτευσης με επιχειρηματικά συμφέροντα, αλλά ότι απλώς επρόκειτο περί ενοχικής γκάφας.

Αυτό με το σπίτι Τσίπρα είναι, λοιπόν, ένα ζήτημα.

Ένα άλλο, ξεχωριστό, είναι το κατά πόσον πρέπει να ασχολούμαστε με αυτό εις βάρος της άλλης επικαιρότητας- αυτής των 100 νεκρών ανά ημέρα, και των κρίσιμων θεμάτων της εξωτερικής πολιτικής. Εδώ το πράγμα είναι πιο σύνθετο, και αυτό απορρέει από το επίπεδο της κοινής μας γνώμης. Δεν μπορεί κανείς να επιβάλει στο κοινό σε τι θα δώσει σημασία και πόση σημασία θα είναι αυτή. Το τι θα μπορούσε να έχει διαφορετικά η Κυβέρνηση στην διαχείριση της πανδημίας ή το ποιες κυρώσεις κατά της Τουρκίας- όπως ένα αυτονόητο εμπάργκο πώλησης όπλων- θα μπορούσε να είχε πετύχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι προφανώς πιο δύσπεπτα θέματα από το «τη βίλα Τσίπρα» και το συμπέρασμα ότι «όλοι τα παίρνουν» ή και εγώ δεν ξέρω τι άλλο σχετικό.

Όμως οι συμψηφισμοί είναι επικίνδυνοι για την ποιότητα της δημόσιας ενημέρωσης. Τόσο το «αφήστε τη Βίλα Τσίπρα και κοιτάξτε τους νεκρούς της πανδημίας», όσο και το «τι μας λέει για πανδημία το «δήθεν παιδί του λαού;”» είναι λάθος. Είναι ίσως σωστά στα εγχειρίδια του παιχνιδιού της επικοινωνίας που λέγαμε, αλλά στην συνείδησή μας ως πολιτών δεν κάνουν καθόλου μα καθόλου καλό.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v