Πριν λίγα χρόνια ήταν τρίτο κόμμα

Κανείς δεν περισσεύει στην προσπάθεια να περιθωριοποιήσουμε την Χρυσή Αυγή (και όσους σκέφτονται έτσι και θα φτιάξουν την επόμενη)
Πριν λίγα χρόνια ήταν τρίτο κόμμα
Μου φαίνεται παράλογο να ακούω από διάφορο κόσμο, που πραγματικά επιθυμεί να τελειώνει η ιστορία με την Χρυσή Αυγή, να στρέφεται κατά της συμμετοχής «άλλων» σε αυτή την προσπάθεια. Τα μεγάλα και τα σπουδαία δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός ανθρώπου ή μιας κατηγορίας ανθρώπων. Αν νομίζουμε ότι είναι, αυτό είναι ανυπόφορα εγωιστικό και- το χειρότερο- δεν πρόκειται να πετύχουμε αποτέλεσμα. Τα μεγάλα και τα σπουδαία, όπως το να νικηθούν οι φασιστικές συμπεριφορές, τα καταφέρνουν οι μάζες.

Άρα δεν μπορώ να αναγνωρίσω καμία χρησιμότητα σε μια συμπεριφορά που δεν επιδοκιμάζει την πρωτοβουλία της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών να εκπέμψει μήνυμα συσπείρωσης μέσω της αλλαγής της πρόσοψης του κτιρίου της. Παρομοίως δεν βρίσκω τίποτα μεμπτό στην πρωτοβουλία της Εφημερίδας των Συντακτών να καλέσει και τον Αντώνη Σαμαρά να αρθρογραφήσει εν όψει της έκδοσης της απόφασης, μαζί με άλλους πολιτικούς. Όσο περισσότεροι, τόσο καλύτερο. Τα άλλα είναι πόζες και καμώματα.

Η απόφαση της Τετάρτης δεν θα φέρει από μόνη της καταιγιστικές αλλαγές. Εάν πρόκειται να αλλάξει κάτι και να μην ξαναεμφανιστεί Χρυσή Αυγή θα αλλάξει μέσω των βαθύτερων συνθηκών- αυτών που γεννούν "Χρυσές Αυγές"- και όχι με το να πάνε μια δράκα εγκληματίες στη φυλακή. Και αυτό γιατί τα πρόσωπα έχουν συμβολικό μόνο νόημα. Έτσι, ο Μιχαλολιάκος μπορεί να πάρει σύνταξη και να πάει στην φυλακή ή στο σπίτι του, αλλά κάποιος άλλος να πάρει την θέση του. Τότε η οργάνωση δεν θα λέγεται Χρυσή Αυγή αλλά «Μπακιρένιο Σούρουπο». Πόση σημασία έχει;

Εκείνο που κάνει σημαντική την έκταση της συγκέντρωσης για την ανακοίνωση της απόφασης είναι η εντύπωση που θα κάνει στους ανθρώπους, οι οποίοι δεν έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να περιθωριοποιούνται οι ακραίοι. Μόνο και μόνο για όσους σκεφτούν ότι «το πράγμα έχει αλλάξει» και «δεν είναι ωραίο να είσαι χρυσή Αυγή» αξίζει να υπάρχει πλήθος κόσμου. Γιατί, ας μην ξεχνάμε ότι ζούμε στην χώρα που η Χρυσή Αυγή πριν από λίγα χρόνια ήταν τρίτο κόμμα στο Κοινοβούλιο.

Αυτό θα πει ότι κανείς δεν περισσεύει στην μάχη αυτή και όλες οι διαθέσιμες φωνές θα πρέπει να ενωθούν. Έτσι και μόνο τα παράσιτα θα πεταχθούν από το σώμα της δημοκρατίας.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v