Live your ατομική ευθύνη in Greece

Πάει και το μικρό μας success story
Live your ατομική ευθύνη in Greece
Πάει και το μικρό μας success story. Ως εδώ έφτασε η επιτυχία που καρπώθηκε η κυβέρνηση Μητσοτάκη περί σωστής διαχείρισης της πανδημικής απειλής.

Μου θυμίζει μια ιστορία που με είχε σοκάρει προ 20ετιας σχεδόν, όταν ήμασταν ακόμα νέοι και αθώοι και δεν είχαμε χάσει το προνόμιο να σοκαριζόμαστε. Μια φίλη είχε πιάσει την πρώτη της δουλειά ταμίας σε σούπερ μάρκετ. Στο κλείσιμο κάθε μέρα, έπρεπε να μετρήσει τα χρήματα στην ταμειακή μηχανή (οι κάρτες τότε ήταν σχεδόν επιστημονική φαντασία) και να τα συγκρίνει με "το ζήτα" που λέμε, το ποσό που έλεγε η ταμειακή ότι θα έπρεπε να έχει. Αν τα λεφτά ήταν λιγότερα, η φίλη δηλαδή είχε δώσει λάθος ρέστα, η διαφορά κρατούνταν από τον μισθό της. Αν ήταν περισσότερα, η διαφορά δεν πήγαινε φυσικά στον μισθό της, αλλά κατευθείαν στα ταμεία της επιχείρησης.

Κάπως έτσι φαίνεται ότι λειτούργησε και η περιβόητη ατομική μας ευθύνη. Όσο τα κρούσματα ήταν ανάμεσα στα χαμηλότερα της Ευρώπης και το R μας σχεδόν μηδενικό, η κυβέρνηση έγραφε δελτία τύπου για το πόσο σωστά διαχειρίστηκε την πανδημία, πόσο έγκαιρα και τολμηρά πήρε την απόφαση του lockdown, πόσο αυστηρά το εφάρμοσε και πώς μετέτρεψε την χώρα σε καταφύγιο ασφαλών διακοπών. Κλείστε εισιτήρια κι ελάτε να το γιορτάσουμε, έχουμε ήλιο, έχουμε θάλασσα, ο κορωνοϊός εδώ δε θα σας βρει.

Και με το που άνοιξαν τα σύνορα τι έγινε; Μετρήσαμε σχεδόν 800 νέα κρούσματα μέσα σε μία εβδομάδα, και κατηγορήσαμε τους πολίτες μας για ανευθυνότητα. Πού είναι η ατομική σου ευθύνη; Γιατί χαλάρωσες τόσο γρήγορα; Γιατί στέκεσαι όρθιος στο μπαρ; Δεν μπορούσες να αναβάλλεις τον γάμο σου για του χρόνου δηλαδή; Ορίστε, ήρθαν οι τουρίστες και τους κόλλησες. Άσε που δε μας βγαίνουν και τα νούμερα, γιατί δεν ήρθαν ούτε οι μισοί τουρίστες από αυτούς που ελπίζαμε να πληρώσουν τα σπασμένα του λοκντάουν. Και εν πάση περιπτώσει εσύ γιατί δε φοράς κράνος; Πάρε ένα τοπικό λοκντάουν για να μάθεις να φέρεσαι. Στον Πόρο όμως. Δεν θέλουμε να τρομάξουμε τους τουρίστες της Μυκόνου και να φύγουν.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v