Ο Ιοβόλος έγινε blogger! Το blog έχει ως σκοπό την καταγραφή προσωπικών εντυπώσεων των συντακτών του, αλλά και την αποτύπωση των όσων λέγονται ή εννίοτε... ψιθυρίζονται, μακριά από τους προβολείς της δημοσιότητας.

ΑΠΟΨΕΙΣΙΟΒΟΛΟΣ

Ζωή, όπως λέμε Ιστορία

Ζωή, όπως λέμε Ιστορία

Δεν είναι πολλοί οι άνθρωποι που έχουν την ευκαιρία να ζήσουν πολλές ιστορικές περιόδους. Ο Μανώλης Γλέζος έζησε ένα μεγάλο μέρος της νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αλλά και κάτι παραπάνω: Αλληλεπέδρασε με όλες τις πτυχές της και έβαλε επάνω τους τη σφραγίδα της δράσης και της σκέψης του. Μέλος του ΕΑΜ και αργότερα της ΕΔΑ, αντιστασιακός κατά την διάρκεια της Δικτατορίας, αργότερα συντάχθηκε με την «Αλλαγή», αντιτάχθηκε με μένος στα Μνημόνια της πρόσφατης κρίσης, πολιτεύτηκε και εξελέγη ευρωβουλευτής με τον Σύριζα, ενώ τάχθηκε κατά της συμφωνίας των Πρεσπών.

Η ιστορία δεν είναι βιογραφία, λέει σωστά ο Ιστορικός Αντώνης Λιάκος. Το να ταυτίζουμε μια εποχή με οποιοδήποτε πρόσωπο είναι προβληματικό και δεν μας δίνει την αναγκαία προοπτική των πραγμάτων. Μεγεθύνει τον ρόλο των «αγαπημένων της Ιστορίας», αυτών που έχουν πρόσβαση στη λήψη αποφάσεων, εις βάρος των ανώνυμων μαζών. Αυτά είναι γνωστά.   

Μέσα από τόσο εμβληματικές προσωπικότητες όμως όσο στάθηκε ο Μανώλης Γλέζος, όχι μόνο για τον χώρο της αριστεράς, όπως ακούστηκε, μπορεί ο ιστορικός να μιλήσει για το επιφανειακό, το προφανές νόημα των πραγμάτων, αλλά και για το άλλο, το πολλές φορές κρυμμένο. Αυτό που δείχνει πώς διαγράφονται οι τροχιές απλών ανθρώπων που δημιουργούν τη μοίρα τους και, συχνά, την μοίρα των άλλων.

Υ.Γ. Καταλαβαίνω την ανάγκη να δούμε ό,τι συμβαίνει μέσα από το πρίσμα της δικής μας επικαιρότητας- πολλώ μάλλον που δεν είναι και ευχάριστη ή εύκολα διαχειρίσιμη επικαιρότητα. Ωστόσο βρήκα γραφικά τα σχόλια που επιχείρησαν να συνδέσουν «τις μάχες του έδωσε ο Μανώλης Γλέζος» με «τις μάχες που δίνουμε εμείς σήμερα» και που πρέπει να μας δώσουν κουράγιο και λοιπά. Με το να τα ανακατεύουμε όλα σε ένα καζάνι χάνουμε τα νοήματα.

"Κάθε άνθρωπος της δράσης είναι άνθρωπος με όνειρα."

James Gibbons Huneker, Αμερικανός κριτικός

  • 1703 - Ο Μέγας Πέτρος ιδρύει την Αγία Πετρούπολη και την ανακηρύσσει πρωτεύουσα της Ρωσίας.
    1905 - Ο ρωσικός στόλος καταστρέφεται από τον ιαπωνικό στην Ναυμαχία της Τσουσίμα.
    1942 - Δολοφονείται από Τσέχους αντιστασιακούς στην Πράγα ο Ράινχαρντ Χάιντριχ, υψηλόβαθμο στέλεχος των SS.

© 2002-2020 MEDIA2DAY

Managed Cloud by C2