Η Εκκλησία κάνει τη δουλειά της

Η Ιερά Σύνοδος κάνει τη δουλειά της. Η Κυβέρνηση κάνει τη δική της άραγε;
Η Εκκλησία κάνει τη δουλειά της
Δεν βρισκω παράλογα τα όσα ανακοίνωσε την Δευτέρα η Ιερά Σύνοδος να προκαλούν αντιδράσεις σε όλους όσους θεωρούν ότι ο μεσαίωνας έχει περάσει ανεπιστρεπτί και ότι οι απαντήσεις για να δεινά του ανθρώπου βρίσκονται στην επιστήμη και όχι σε οποιουδήποτε είδους πίστη.

Δεν βρίσκω ακόμη παράλογο ότι ορισμένοι απαίτησαν να τιμωρηθούν όσοι από τους ιεράρχες προτρέπουν τους πιστούς να αγνοήσουν τους κανονισμούς υγιεινής για την μη διάδοση του ιού και όσους αφήνουν να εννοηθεί ότι η θεία παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει το ανοσοποιητικό τους.

Από την άλλη, μού φαίνεται λιγότερο λογικό να αξιώνει κανείς από την εκκλησία να μην κάνει τη δουλειά της. Ποια δουλειά της; Να αντιπαραθέτει στα κοσμικά γεγονότα την μεταφυσική της πρόταση· να υπόσχεται ουράνιες λύσεις σε επίγειους προβληματισμούς και να κηρύττει την θεϊκή κυριαρχία στην ανθρώπινη φύση. Οι περίοδοι μάλιστα των μεγάλων φόβων μοιάζουν ιδανικές για να πολλαπλασιάσει την απήχηση του λόγου της.

Τότε είναι που οι άνθρωποι βρίσκουν την λογική ανεπαρκή μπροστά στο άγνωστο, και νιώθουν ότι χρειάζονται να επιστρατεύουν και αυτοί μια «μεγαλύτερη δύναμη». Ε, αυτή η μεγαλύτερη δύναμη είναι ο Θεός, η ιαματική ιδιότητα της θείας κοινωνίας η ίδια η εκκλησία.

Και οι κοσμικοί θέλουν τι ακριβώς; Να απαρνηθεί η Εκκλησία ένα επιτυχημένο σύστημα λειτουργίας αιώνων για να εφαρμοστούν επιμελώς οι οδηγίες της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες; Θα αυτοϊσοπεδωθεί ως θεσμός δηλαδή η Εκκλησία για να μην κινδυνέψουν να κολλήσουν μια γρίπη γριές και παιδάκια; Όποιοι το σκέφτηκαν είναι μακριά νυχτωμένοι.

Τέλος πάντων αυτή είναι η Εκκλησία, αυτή είναι η ουσία της λειτουργίας της και όποιος είχε αντίθετη γνώμη καλό θα είναι να αναθεωρήσει. Σκοπιμότητα; Ναι, αλλά «θεσμική». Σε όσους πέφτει βαρύ, ας το πάρουν απόφαση: αυτό το κράτος έχουμε.

Αντίθετα, απαράδεκτη είναι η στάση του Προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Γ. Πατούλη, ο οποίος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι «δεν υπάρχουν έρευνες που να συσχετίζουν την μετάδοση του ιού με την μετάληψη».     

Απαράδεκτη επίσης είναι η στάση της Κυβέρνησης ή εν πάση περιπτώσει κάποιου κυβερνητικού αξιωματούχου που δεν βγαίνει ευθαρσώς να πει ότι αυτά που λέει η Ιερά Σύνοδος, ο Αμβρόσιος και ο απανταχού ιεράρχης καλά είναι, αλλά δεν ισχύουν και ο κορονοϊός διαδίδεται και από τον συναναγελασμό στους ναούς και από τα σκεύη της Θείας Κοινωνίας.

Κατανοητή και η οικονομία στο… πολιτικό κόστος, αλλά ασυγχώρητη.
Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v