Και ο ιός "Σώτος" θέλει ψυχραιμία

Τέτοιες συμπεριφορές δεν θέλουν (μόνο) κράξιμο. Θέλουν και αντιμετώπιση "Χρυσής Αυγής": Περιθωριοποίηση και έλλογη αποδοκιμασία.
Και ο ιός Σώτος θέλει ψυχραιμία
Με τα social media μπορεί να καταλήξει να είναι «θέμα» η άποψη ή η θέση ενός άσημου χρήστη που απέκτησε δημόσιο λόγο από σπόντα ή εξ αντανακλάσεως. Αν και κάθε άλλο παρά πρόβλημα έχω με την δημοκρατικοποίηση της δημοσιότητας που συντελείται μέσω της ανάπτυξης των κοινωνικών δικτύων, δεν συνηθίζω να σχολιάζω αυτές τις αναφορές.

Το «ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει» έχει δύο αναγνώσεις: Αφενός πρόκειται για το δικαίωμα των ανθρώπων να εκφράζονται ελεύθερα, αφετέρου στο δικαίωμά τους να μην στηρίζουν κάπου αυτά που διαλέγουν να πουν. Έτσι, τελικά τι να σχολιάσει μια στήλη σαν τον Ιοβόλο όταν ο τυχαίος χρήστης δεν έχει αρμοδιότητα να λέει κάτι, αλλά ούτε και ευθύνη αυτό το «κάτι» να είναι μετρημένο;

Στην περίπτωση του αγαπητού Σώτου, θα κάνω μια εξαίρεση. Θυμίζω ότι πρόκειται για την αποτρόπαια φιγούρα της φωτογραφίας που έγινε viral όταν ανέβασε στο προφίλ του την συγκεκριμένη εικόνα όπου κρατά αλιευμένη μια παιδική κάλτσα, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «απομεινάρι από πνιγμένο λαθρομεταναστόπουλο».

Δεν ξέρω καν αν όντως αλίευσε την κάλτσα και δεν ξέρω καν αν όντως η κάλτσα αυτή ανήκε όντως σε κάποιο παιδάκι που βρέθηκε να παλεύει μαζί με άλλος στα νερά του Αιγαίου- και δεν έχει και τόση σημασία, μολονότι βοηθά στο να γίνει πιο μισητός ο «Σώτος».

Το κακό με τις παραπάνω πληροφορίες που κάνουν πραγματικά μισητό τον Σώτο σε κάθε έλλογο ον είναι ότι πρόκειται για ανορθολογικό, για συναισθηματικό μίσος. Το συναίσθημα αυτό είναι πολύ καλό για να συνεγείρει τα πλήθη και να προκαλεί (δικαιολογημένα) οξύτατες αντιδράσεις, αλλά σπάνια κάνει καλό στο να μας κάνει να σκεφτούμε σε ποιο πλαίσιο εντάσσεται η συμπεριφορά του.

Το να κράζεις τον «Σώτο» που έχεις δίπλα σου μοιάζει λίγο με καθήκον. Και η αλήθεια είναι ότι μπορείς να το κάνεις, αλλά μόνο στον ελεύθερο χρόνο σου. Στον υπόλοιπο, πρέπει να προσπαθείς να εξορίσεις όσο πιο μακριά γίνεται την λογική που επιτρέπει σε τέτοιες φιγούρες να λένε τις αθλιότητές τους και να μην αισθάνονται καμία ηθική αναστολή στο να το κάνουν.

Δεν ξέρω πόσοι τέτοιοι υπάρχουν. Το ότι η Χρυσή Αυγή βγήκε τρίτο κόμμα στις προτελευταίες εκλογές όμως δεν είναι κάτι που πρέπει να ξεχνάμε- όσο και αν κάποιοι από τους ψηφοφόρους της όντως «πλανήθηκαν». Ο φασισμός και ο ρατσισμός υπάρχουν στην ελληνική κοινωνία, όπως υπάρχουν σε όλες. Οι «Σώτοι» μάς επιτρέπουν να κάνουμε αυτόν τον φασισμό εικόνα και αυτό είναι πολύ δυνατό όπλο υπέρ μας. Αν φυσικά ξέρουμε να το εκμεταλλευτούμε.

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v