Η αναγνώριση του προβλήματος

Η παραδοχή ότι στα σύνορα υπάρχει πρόβλημα και οι κάτοικοι δεν ειναι "απλώς ρατσιστές" δείχνει ωριμότητα. Τουλάχιστον εκ μέρους της αριστεράς.
Η αναγνώριση του προβλήματος

Το 65% των κατοίκων των ανατολικών μας νησιών θεωρούν ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές/ προσφυγικές ροές αποτελούν «απειλή για τη χώρα». Ακόμη, το 90% πιστεύει ότι οι αυξημένες μεταναστευτικές ροές έχουν επηρεάσει αρνητικά ή μάλλον αρνητικά την περιοχή τους. Αυτό προέκυψε από σχετική δημοσκόπηση που είδε την Παρασκευή τη δημοσιότητα. 

Διαβάζοντας σχόλια -λιγότερα από όσα περίμενα- για τα αισθήματα των κατοίκων σκεφτόμουν με αυτή την προσφυγική αφορμή τον Άγιο Παντελεήμονα και την έντονη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί εκεί προ 5-6 ετών.

Τότε, οι απηυδισμένοι κάτοικοι της περιοχής διαμαρτύρονταν σε όλους τους τόνους για την συνύπαρξη με έναν υπέρογκο αριθμό μεταναστών. Εις απάντησή τους οι της αριστεράς έσπευδαν να χαρακτηρίσουν την δυσφορία τους ένδειξη ρατσισμού και τους ίδιους μισάνθρωπους. Ήταν και η στάση αυτή που μπορεί να κατηγορηθεί για την άνοδο της Χρυσής Αυγής σε εκείνες της γειτονιές δυτικά της Πατησίων.

Σήμερα, ευτυχώς τα πράγματα φαίνονται να είναι λίγο διαφορετικά αν και δεν είμαι σίγουρος γιατί.  Ας πούμε, μοιάζει εντελώς περιττό να λέμε πόσο μεγάλο πρόβλημα είναι το πρόβλημα των ανθρώπων που θέλοντας να αλλάξουν ζωή φτάνουν εδώ για να διοχετευτούν στην Ευρώπη. Φαίνεται απλοϊκό να λέμε ότι η παραμονή τους σε έναν τόπο, στον οποίο δεν προορίζονται να μείνουν κάνει πιο δύσκολη και την ζωή τους και την ζωή των κατοίκων του τόπου όπου βρέθηκαν. Αυτά είναι δεδομένα. 

Έχουμε να κάνουμε με μια ωριμότερη κοινωνία; Με μια αριστερά πιο πρόθυμη να καταλάβει ότι δεν υπάρχει μόνο το δίκιο και το άδικο σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και η καθημερινότητα; 

Τι δεν κάνει ούτε αυτή όπως δεν έκανε και η προηγούμενη Κυβέρνηση; Νομίζω ότι δεν εξηγεί στους κατοίκους των νησιών ότι ο πραγματικός υπαίτιος των όσων περνούν είναι οι ευρωπαϊκές πολιτικές τους παρελθόντος και του παρόντος που σε μεγάλο βαθμό δημιούργησαν την μετακίνηση των πληθυσμών και αρνούνται να αναλάβουν έστω και μέρος της φροντίδας τους.    

Οι ακρίτες κάτοικοι δεν είναι σώνει και καλά αποφασισμένοι να μετατρέψουν σε εχθρό αυτούς τους κακομοίρηδες που φτάνουν στις παραλίες τους. Αλλά η καθημερινή δυσκολία και συντηρητικά ερωτηματολόγια σαν αυτό που τους απευθύνθηκε φτιάχνουν για τον εαυτό τους μια ξενοφοβική εικόνα που είναι εύκολο να αναπαραχθεί.

Ας τους βοηθήσουμε να μην το κάνουν, κατ΄αρχάς ακούγοντας και καταλαβαίνοντάς τους. Θα ωφεληθούμε όλοι και κυρίως οι άμοιροι που φτάνουν στη χώρα έχοντας περάσει τα πάνδεινα. 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v