Με λένε Ευφροσύνη, ζω στην Αθήνα & είμαι δημοσιογράφος. Αγαπώ τη μόδα, τη διακόσμηση, τα ταξίδια, τη φωτογραφία, τα βιβλία. Με αυτό το blog θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις εικόνες, τις εμπειρίες, τις εμπνεύσεις, τις πληροφορίες, που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε την όμορφη, τη σαγηνευτική πλευρά της ζωής.

ΑΠΟΨΕΙΣE-FRONTROWtravel

Μια μοναδική εμπειρία οινογευσίας και φιλοξενίας στο Semeli Estate

Μια μοναδική εμπειρία οινογευσίας και φιλοξενίας στο Semeli Estate

Kτήμα Σεμέλη: επενδύοντας στον οινοτουρισμό στο Κούτσι Νεμέας, με στόχο την ανάδειξη μίας περιοχής, η οποία ήταν γνωστή για το κρασί της από τα αρχαία χρόνια, όταν ονομαζόταν Φλιάσιον Πεδίον.  

Η εταιρεία Semeli (Κτήμα Σεμέλη) είναι μία υποδειγματική μεγάλη οινοποιητική μονάδα της Νεμέας- από τα πιο εντυπωσιακά εγχειρήματα στο χώρο του κρασιού στην Ελλάδα-  σκαρφαλωμένη σε υψόμετρο 600 μέτρων, στην περιοχή Κούτσι. 

Μέσω ενός Wine Tour Experience και της μοναδικής φιλοξενίας, είχαμε την ευκαρία να απολαύσουμε από κοντά την υπέροχη θέα, αλλά και να γνωρίσουμε κάθε γωνιά του οινοποιείου. 

Τους αμπελώνες, το χώρο της παραγωγής, της εμφιάλωσης, να κάνουμε οινογευσία, να δοκιμάσουμε τα μοναδικά κρασιά Semeli Grande Reserve, Τhea Mantinia και φυσικά το ξεχωριστό ροζέ Delear. Να κάνουμε yoga, να χαλαρώσουμε στο Semeli Estate Bistro και να γευτούμε παραδοσιακά εδέσματα, άψογα συνδυασμένα με τα κρασιά του Κτήματος. Μα πάνω από όλα, να γνωρίσουμε τους ανθρώπους του Κτήματος, τον Οινολόγο και Γενικό Διευθυντή, Λεωνίδα Νασιάκο και τη Μαργαρίτα Σιγκυρίδου, υπεύθυνη φιλοξενίας.

Η διαδικασία οινοποίησης- αλλά και η πορεία της ξενάγησης (Semeli Wine Experience) ξεκινά από το 4ο επίπεδο- που είναι η παραλαβή των σταφυλιών και οι είσοδοι του μούστου και σιγά-σιγά ακολουθώντας την φυσιολογική ροή του οίνου που γίνεται με την βαρύτητα, φτάνει στο τρίτο που είναι οι δεξαμενές, στο δεύτερο που γίνεται η εμφιάλωση και στο πρώτο ένα τεράστιο σαλόνι με όμορφη αισθητική, με καναπέδες, με τζάκια όπου γίνονται οι οινογνωσίες και στο ισόγειο, ο χώρος με τα κελάρια με τα βαρέλια για τη ωρίμανση των κρασιών. 

Στο πλαίσιο των προγραμμάτων ξενάγησης οι επισκέπτες έχουν επιπλέον τη δυνατότητα να δοκιμάσουν στην κεντρική αίθουσα φιλοξενίας ή στο κελάρι, διαφορετικές ετικέτες του οινοποιείου, μαζί με τοπικά τυριά, χωριάτικα παξιμάδια, κριτσίνια και κράκερς. Όλα τα προγράμματα οινογευσίας μπορούν να συνδυαστούν με ελαφρύ ή κανονικό γεύμα, κατόπιν παραγγελίας, έτσι ώστε ο επισκέπτης να απολαμβάνει στο μέγιστο την εμπειρία Semeli στον τόπο, όπου γεννιούνται και ωριμάζουν τα κρασιά. Το οινοποιείο διαθέτει μια μεγάλη κεντρική αίθουσα χωρητικότητας 300 ατόμων, ένα εστιατόριο χωρητικότητας 25 ατόμων και μεγάλη βεράντα με υπέροχη θέα στον κάμπο της Νεμέας έως και τη Ζήρεια και τους γύρω ορεινούς προορισμούς. 


Σε αυτόν τον ευρύτερο χώρο η Semeli  (υπό την επίβλεψη της Μυρτώς Σάλλα, η οποία έχει αναλάβει τα τελευταία χρόνια τα ηνία της οινικής εταιρείας που ιδρύθηκε το 1979 από την οικογένεια Γ. Κοκοτού) υλοποιούνται επενδύσεις, που θα ξεπεράσουν τα 2 εκατ.  Σκοπός η επέκταση στον οινοτουρισμό, σε νέα αμπελοτόπια, και στην αναβάθμιση των υποδομών και των διαδικασιών παραγωγής, που θέλει να δημιουργήσει σε αυτή την ευλογημένη περιοχή τα ελληνικά...Chianti.  Οι επενδύσεις ξεκίνησαν πριν σχεδόν ενάμιση χρόνο και σε πρώτη φάση αφορούσαν στον εκσυγχρονισμό των μηχανημάτων οινοποίησης.

Η δεύτερη φάση είναι σε εξέλιξη και επικεντρώνεται στο οινοποιείο και τους χώρους παραγωγής, ενώ σύντομα θα ανακαινιστούν τα δωμάτια του ξενώνα, προκειμένου να διαμορφωθούν σε 10-12 σουίτες. 

Κλείνοντας να προσθέσουμε ότι στα συν του Semeli Estate, είναι και η εύκολη πρόσβαση που προσφέρει σε αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά ή πολιτιστικά μνημεία με παγκόσμια εμβέλεια, όπως ο Ναός του Δία, το Αρχαίο Στάδιο και το Μουσείο της Αρχαίας Νεμέας, το αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου, η ακρόπολη των Μυκηνών, η γοητευτική πόλη του Ναυπλίου, καθώς και το Μουσείο Περιβάλλοντος Στυμφαλίας.

Για το παρόν και το μέλλον του Semeli Estate μίλησε στο in2life,  ο γενικός διευθυντής του οινοποιείου «Semeli» και χημικός οινολόγος, Λεωνίδας Νασιάκος.

Κρίνοντας από το 3πτυχο ανάπτυξης της Semeli Estate (επενδύσεις σε υπερσύγχρονο εξοπλισμό, ανάπτυξη του οινοτουρισμού και εξαγωγές) ποιοι είναι οι στόχοι για την επόμενη 3-5ετία; Θα μπορούσε να αποτελέσει, όπως δείχνει, την ελληνική εταιρεία που θα ανέβει επίπεδο εντός όσο (κυρίως ) εκτός συνόρων; 

Κατ’ αρχήν, θα ήθελα εδώ να τονίσω πως μέσα από τη στοχοθεσία έρχεται και η εξέλιξη. Εμείς, ενώ βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης επενδυτικού σχεδίου ύψους άνω των 1,5 εκατ. ευρώ, συγχρόνως έχουμε θέσει και τους στόχους για την επόμενη πενταετία, οι οποίοι ασφαλώς είναι άμεσα συνδεδεμένοι με την εν εξελίξει επένδυση. Πρωταρχικός μας στόχος, είναι να αυξήσουμε την έκταση των ιδιόκτητων αμπελώνων μας στα 600 στρέμματα, ώστε να μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις σε πρώτη ύλη, τουλάχιστον για όλους τους Π.Ο.Π. και premium οίνους που παράγουμε. Συγχρόνως, ακολουθούμε συγκεκριμένη εμπορική πολιτική με ταυτόχρονη διαφημιστική προβολή, που θα μας δώσει ισχυρή ώθηση στις πωλήσεις των προαναφερθέντων οίνων.

Ο επόμενος στόχος για την ερχόμενη πενταετία είναι η ανάπτυξη των εξαγωγών του Κτήματος, σε βαθμό που το 35% της παραγωγής μας να διατίθεται στις αγορές του εξωτερικού. Ήδη το έχουμε επιτύχει σε ποσοστό 20%, ενώ συγχρόνως έχουμε θέσει γερές βάσεις με την παρουσία μας σε ώριμες και αναπτυσσόμενες αγορές όσον αφορά στο ελληνικό κρασί, όπως αυτή των Η.Π.Α., Καναδά, Ηνωμένου Βασιλείου, Γερμανίας, Ιαπωνίας, Αυστραλίας κ.α.

Γνωρίζοντας τη δυναμική που έχει η ζώνη Π.Ο.Π. Νεμέα, επενδύουμε σημαντικά κεφάλαια στον οινοτουρισμό και συγκεκριμένα στους επισκέψιμους χώρους, όπως στο κελάρι, την αίθουσα υποδοχής και τους ξενώνες μας. Πιστεύουμε πολύ στη δύναμη του ονόματος Νεμέα και στην ποιότητα των προϊόντων μας και επιδιώκουμε να φέρουμε στο οινοποιείο όσο το δυνατόν περισσότερους επισκέπτες, είτε από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό. Με τον τρόπο αυτό, επιθυμούμε να δημιουργήσουμε όλο και πιο πολλούς φίλους του ποιοτικού ελληνικού οίνου και των προϊόντων Semeli ειδικότερα. Στόχος μας είναι να παίξουμε πρωταρχικό ρόλο στον οινοτουρισμό της χώρας μας, καθώς διαθέτουμε υψηλού επιπέδου χώρους φιλοξενίας, αλλά και μία μοναδική τοποθεσία σε υψόμετρο 600 μέτρων στο Κούτσι όπου βρίσκεται το Κτήμα, με εκπληκτική θέα και προσανατολισμό.

Πόσο εφικτό είναι να εξελιχθεί η Νεμέα σε...Κιάντι ή...Αλσατία, να γίνει το...Castelnuovo ή το...Obernai της Ελλάδος;  Σε ποιο βαθμό έχει αποτέλεσμα η προσπάθεια που καταβάλετε ώστε να αναγνωριστεί, η ιδιαιτερότητα/ποικιλομορφία (αρχαία μνημεία, φυσική ομορφιά, κλίμα κ.λ.π) της περιοχής. 

Παρ’ όλο που η Νεμέα έχει όλες τις προδιαγραφές για να εξελιχθεί στο σημαντικότερο οινοτουριστικό προορισμό της Ελλάδας (διαφορετικά είδη εδάφους και κλιματολογικών συνηθκών, άρα και πολλοί διαφορετικοί τύποι κρασιού από την ποικιλία Αγιωργίτικο, αρχαιολογικοί χώροι, εκπληκτική φυσική ομορφιά) θεωρώ πως θα περάσει αρκετός καιρός μέχρι να κατακτήσει τη θέση που της αξίζει. Για να εξελιχθεί η περιοχή σε σημαντικό κέντρο ενδιαφέροντος για τους απανταχού οινόφιλους, δεν αρκεί μόνο η προσπάθεια των οινοποιών. Θα πρέπει να βοηθήσει και η τοπική κοινωνία με επενδύσεις σε χώρους εστίασης και φιλοξενίας, αλλά και η Δημοτική Αρχή είναι αναγκαίο να πιστέψει στη δυναμική του οινοτουριστικού προϊόντος και να προβεί σε παρεμβάσεις τέτοιες, που ο επισκέπτης να περιβάλλεται από εικόνες και στοιχεία που θα υποδηλώνουν την αμπελοκαλλιέργεια και την οινοπαραγωγή.

 
Γιατί κάποιος να επισκεφτεί το Semeli Estate;

 Ένα από τα σημαντικά πλεονεκτήματά μας, είναι πως διαθέτουμε αμπελώνες –συνεπώς και προϊόντα- σε δύο από τις σημαντικότερες Π.Ο.Π. ζώνες της Ελλάδας, τη Νεμέα και τη Μαντινεία. Κατά συνέπεια ο επισκέπτης θα δοκιμάσει ετικέττες με βάση το Αγιωργίτικο και το Μοσχοφίλερο, σε διάφορες ποιοτικές βαθμίδες όπως τα Semeli Νεμέα Reserve ή Semeli Νεμέα Grande Reserve, καθώς και τα Semeli Μαντινεία ή ΤΗΕΑ Μαντινεία, ενώ οι ίδιες ποικιλίες συμμετέχουν και σε πολύ ενδιαφέρουσες αναμίξεις είτε στον Ορεινό Ήλιο Ερυθρό με Αγιωργίτικο και Syrah, είτε με Μοσχοφίλερο και Sauvignon Blanc στο Λευκό. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον οινόφιλο, έχει επίσης και η νέα σειρά προϊόντων μας Delear ροζέ και Aetheria Μαλαγουζιά-Chardonnay, τα οποία από την πρώτη χρονιά κυκλοφορίας τους απέσπασαν σημαντικές διακρίσεις σε διεθνείς διαγωνισμούς, ενώ η ανταπόκριση του κοινού δείχνει πως θα έχουν πολύ δυναμική πορεία.

Ο επισκέπτης του Κτήματος Semeli, θα χαλαρώσει στη βεράντα του οινοποιείου έχοντας μοναδική θέα προς τον αμπελώνα της Νεμέας, τις πλαγιές και τα γύρω βουνά αλλά και τον Κορινθιακό κόλπο, ενώ συγχρόνως μπορεί να απολαμβάνει ένα ποτήρι κρασί ή και το γεύμα του το οποίο ετοιμάζεται στο χώρο μας και σερβίρεται στο εστιατόριο που διαθέτουμε. Για να εντείνουμε τη γευστική απόλαυση, έχουμε αρμονικά «παντρέψει» παραδοσιακά πιάτα της περιοχής με τα κρασιά παραγωγής μας, οπότε δίνουμε την ευκαιρία στον οινόφιλο να ανακαλύψει νέους συνδυασμούς φαγητού-κρασιού.

Οι ξεναγήσεις στους χώρους παραγωγής και στο κελάρι είναι αναμφίβολα μία μοναδική εμπειρία, ενώ από το Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους και μετά, θα μπορούν να πραγματοποιηθούν γευστικές δοκιμές και γεύματα για ολιγομελείς ομάδες, στο νέο χώρο του ιστορικού κελαριού που μόλις δημιουργήσαμε εντός της πλήρως ανακαινισμένης κάβας παλαίωσης, δίπλα στα δρύινα βαρέλια και σε φιάλες παλαιών εσοδειών.

Τέλος, εντός του 2020 θα επαναλειτουργήσει ο ξενώνας μας με 10 δωμάτια-σουίτες πλήρως ενταγμένες στο χώρο και στο περιβάλλον, οπότε και οι επισκέπτες μας θα έχουν τη δυνατότητα να βιώσουν την πλήρη φιλοξενία και μία ολοκληρωμένη οινική εμπειρία, διανθισμένη με αρώματα, χρώματα και γεύσεις.

 

 

photo @nmastoras  @efrontrow

video Irini Karagianni 

"Το ταλέντο δεν υπάρχει. Ταλέντο είναι να έχεις τη λαχτάρα να κάνεις κάτι."

Jacques Brel

  • 1943 - Πρώτη εκτέλεση στο Στρατόπεδο συγκέντρωσης Χαϊδαρίου. Νεκρός πέφτει από τα πυρά ο έφεδρος υπολοχαγός του Ελληνικού Στρατού Λεβί από τα Ιωάννινα «επειδή αποπειράθηκε να δραπετεύσει την ημέρα της σύλληψής του»

© 2002-2019 MEDIA2DAY