Ταξίδι στην παραμυθένια Μπριζ

Aν μία πόλη αξίζει τον τίτλο “παραμυθένια” αυτή σίγουρα είναι η Μπριζ. Με κανάλια και γραφικές γέφυρες, πέτρινα δρομάκια που νομίζεις πως θα εμφανιστούν ιππότες από κάθε γωνιά τους, μπαρόκ πύργους, καθεδρικούς ναούς με αναγεννησιακά γλυπτά, άμαξες και μυρωδιές από φρεσκοψημμένη βάφλα με σοκολάτα, αυτό το “διαμάντι” της φλαμανδικής/ολλανδόφωνης περιφέρειας του Βελγίου, θα σας μαγέψει. 




Ας περιηγηθούμε μαζί, έστω και νοερά, στα πιο σημαντικά αξιοθέατα της πόλης 

Μarkt

Η κεντρική πλατεία με την αγορά περιστοιχίζεται από χρωματιστά κτίρια με κλιμακωτές στέγες - ξεχωρίζει το Provinciaal Hof (επαρχιακό δικαστήριο). 


Στην πλατεία στήνεται τις Τετάρτες μια υπαίθρια αγορά και μια μικρή, κλειστή χριστουγεννιάτικη αγορά, με παγοδρόμιο, μέσα στον Δεκέμβριο. 


Belfort

Αν έχετε καλή φυσική κατάσταση, αξίζει να ανεβείτε τα 366 σκαλιά του Belfort (κωδωνοστάσιο), καθώς η θέα στους μεσαιωνικούς δρόμους της πόλης είναι συγκλονιστική.

Περιλαμβάνει 47 καμπάνες που χτυπάνε με μηχανισμό, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1748. 



Burg

Είναι η δεύτερη πλατεία της πόλης και αποτελεί πραγματικά δειγματολόγιο ευρωπαϊκών αρχιτεκτονικών στιλ! Δίπλα στο γοτθικό δημαρχείο βρίσκεται το Παλιό Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού σε αναγεννησιακό ύφος κ.ο.κ. Εδώ βρίσκονται και όλες οι διοικητικές υπηρεσίες της πόλης. 



Το Gronerei, η μεσαιωνική πιάτσα της πόλης, με το κεντρικό κανάλι. 




Η μαγευτική λίμνη Minnerwater στην άκρη της πόλης, με πλήθος κύκνων στα νερά και τις όχθες της, με το πολύχρωμο δάσος να την περιβάλλει.







Περπατήστε στα πλακόστρωτα στενά του κέντρου, δείτε τον Πύργο του Ναού της Παναγίας (αποτελεί το ψηλότερο τούβλινο κτήριο της Ευρώπης και φιλοξενεί το μοναδικό γλυπτό του Μιχαήλ Αγγέλου), περιηγηθείτε στην γραφική γειτονιά των Μουσείων Gruunthuse, στο ιστορικό νοσοκομείο Sint Janshospitaal που στεγάζει έργα του Πικάσο, κάντε τις αγορές σας στην κεντρική οδό (στην Shopping Street, όπου και το μεγαλύτερο εμπορικό μέρος της πόλης). 


Δοκιμάστε οπωσδήποτε το φημισμένο κοκκινιστό στην κατσαρόλα (μαγειρεμένο σε μπύρα), τα μύδια αγαπημένο πιάτο των βέλγων και οπωσδήποτε τις ξακουστές τηγανιτές πατάτες. Εθνικό...ποτό η μπύρα, σε όλες τις μικρές και μεγαλύτερες μπρασερί, σε κάθε γωνιά της πόλης, “παράδεισος” για τους λάτρεις του ζύθου, ξεπερνώντας τις 350 ποικιλίες (τοπικές, φλαμανδικές, βέλγικες). 




Η βόλτα στα κανάλια με βαρκάκι προτείνεται (ακόμη και τις κρύες μέρες) δίνει τη δυνατότητα να δείτε κτήρια και “γωνιές” της πόλης από τα μέσα. Σαφώς φθηνότερη μίας αντίστοιχης διαδρομής με ιππήλατη άμαξα στα πλακόστρωτα του κέντρου.

  

Η πόλη μικρή “γυρίζεται” σε ένα 24ωρο (3 διανυκτερεύσεις αρκούν) μεταφέρει τον επισκέπτη στον 13ο -14ο αιώνα, και δικαιολογημένα επιλέχτηκε από την UNESCO που την ενέταξε στα SOS της πολιτιστικής λίστας της. 





Η Μπριζ το βράδυ











Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v