Μια επίσκεψη στο Musée Atelier Audemars Piguet

Το Musée Atelier Audemars Piguet μεταφέρει τους επισκέπτες στο πολιτιστικό σύμπαν του Ελβετικού κολοσσού και προσφέρει ένα ταξίδι στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, ως ένας χώρος ζωντανής τέχνης, όπου συναντιούνται η σύγχρονη αρχιτεκτονική, η πρωτοποριακή σκηνογραφία και το κλασσικό savoir - faire και ενσαρκώνει το ελεύθερο πνεύμα και την αφοσίωση του κατασκευαστή στη διαιώνιση της Υψηλής Ωρολογοποιίας στο Vallée de Joux, αλλά κυρίως πέρα από αυτό.
Μια επίσκεψη στο Musée Atelier Audemars Piguet

Το Musée Atelier Audemars Piguet μεταφέρει τους επισκέπτες στο πολιτιστικό σύμπαν του Ελβετικού κολοσσού και προσφέρει ένα ταξίδι στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον, ως ένας χώρος ζωντανής τέχνης, όπου συναντιούνται η σύγχρονη αρχιτεκτονική, η πρωτοποριακή σκηνογραφία και το κλασσικό savoir - faire και ενσαρκώνει το ελεύθερο πνεύμα και την αφοσίωση του κατασκευαστή στη διαιώνιση της Υψηλής Ωρολογοποιίας στο Vallée de Joux, αλλά κυρίως πέρα από αυτό.



Το 2014, η BIG (Bjarke Ingels Group) κέρδισε τον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό της Audemars Piguet για να επεκτείνει τις ιστορικές της εγκαταστάσεις. Η εταιρεία σχεδίασε ένα σύγχρονο γυάλινο υπόστεγο σε σπειροειδές σχήμα που αγκαλιάζει το παλαιότερο κτίριο της εταιρείας, όπου οι Jules Louis Audemars και Edward Auguste Piguet δημιούργησαν το 1875 εργαστήρι τους, μία start up του 19ου αιώνα.



Αυτός ο αρχιτεκτονικός συνδυασμός συμβολίζει το μείγμα παράδοσης και τεχνογνωσίας στην καρδιά της χειροτεχνίας της Audemars Piguet, ενώ τιμά τις ρίζες της στο Vallée de Joux. Το σπειροειδές υπόστεγο της BIG, που αναδύεται από το έδαφος, προσφέρει ένα αυθεντικό σκηνικό για τα αριστουργήματα τεχνικής και σχεδιασμού που έχουν διαμορφωθεί, χρόνο με το χρόνο, στην Jura, αυτήν την απόκρημνη κοιλάδα της Ελβετικής οροσειράς των Άλπεων.



Παραδοσιακά εργαστήρια, όπου μερικά από τα πιο Complicated Watches (ΣΤΜ: αυτά με εξαιρετικά πολύπλοκο μηχανισμό) του κατασκευαστή τελειοποιούνται μέχρι και σήμερα, έχουν συμπεριληφθεί στην εμπειρία του μουσείου για να φέρουν τους επισκέπτες σε στενή επαφή με τους τεχνίτες της Audemars Piguet. Οι τεχνίτες των Grandes Complications και Métiers d'Art Ateliers, που βρίσκονται στην καρδιά της σπείρας, εμποτίζουν ζωή στα πολυάριθμα επιτεύγματα της μηχανικής γνώσης και του σχεδιασμού που εκτίθενται σε όλο το μουσείο.

ΜΙΑ ΕΚΘΕΣΗ ΜΕ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300 ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΡΟΛΟΓΙΑ

Η έκθεση φιλοξενεί περισσότερα από 300 ρολόγια, μία ιστορία 2 αιώνων, συμπεριλαμβανομένων των Complications, των μικρογραφιών και των μη συμβατικών σχεδίων. Αυτά τα εξαιρετικά ρολόγια αφηγούνται την ιστορία του πως κάποιοι σεμνοί τεχνίτες του 19ου αιώνα από μια απομονωμένη κοιλάδα στην καρδιά της ελβετικής Jura παρήγαγαν δημιουργίες που τράβηξαν το βλέμμα των μητροπολιτικών πελατών στο εξωτερικό και συνεχίζουν να γοητεύουν τους λάτρεις των ρολογιών σε όλο τον κόσμο μέχρι και σήμερα. Τα Complications (περίπλοκα) αριστουργήματα της κατασκευάστριας εταιρείας, βρίσκονται στο κέντρο της σπείρας όπου η αρχιτεκτονική ένταση είναι στο αποκορύφωμά της.

Οι αστρονομικές, μελωδικές και χρονογραφικές περίπλοκες (Complications) που βρίσκονται στον πυρήνα της Audemars Piguet από την ίδρυσή της, μπαίνουν σε τροχιά γύρω από το εξαιρετικά περίπλοκο ρολόι τσέπης Universelle από το 1899. Εμπνευσμένο από το ηλιακό σύστημα, οι σφαιρικές προθήκες αυτού του τμήματος παραπέμπουν στους αστρονομικούς κύκλους του χρόνου στην καρδιά της ωρολογοποιίας. Η έκθεση ρολογιών τελειώνει με μια πλούσια συλλογή των Royal Oak, Royal Oak Offshore και Royal Oak Concept.


ΤΙΜΩΝΤΑΣ ΓΕΝΙΕΣ ΤΑΛΕΝΤΩΝ

Συμπληρώνοντας την εμφάνιση των Complicated ρολογιών, το Musée Atelier Audemars Piguet προβάλλει την ιστορία και το savoir – faire της κατασκευάστριας εταιρείας μέσα από δύο εξειδικευμένα ατελιέ που βρίσκονται στην καρδιά της σπείρας. Το πρώτο είναι αφιερωμένο στα Grandes Complications, όπου κάθε ρολόι αποτελούμενο από περισσότερα από 648 εξαρτήματα περνά από 6 έως 8 μήνες στα χέρια ενός και μόνο ωρολογοποιού πριν φύγει από το εργαστήριο.



Το δεύτερο ατελιέ φιλοξενεί το Métiers d'Art, όπου οι δημιουργίες Haute Joaillerie σχεδιάζονται και δημιουργούνται από εξειδικευμένους κοσμηματοπώλες, εξειδικευμένους τεχνίτες πολύτιμων λίθων (gem setters) και χαράκτες.

ΕΝΑ ΠΑΡΑΘΥΡΟ ΣΤΟ VALLÉE DE JOUX ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΔΕΞΙΟΤΕΧΝΙΑ ΤΗΣ AUDEMARS PIGUET

Το υπόστεγο σε σπειροειδές σχήμα του Musée Atelier, που σχεδιάστηκε από την BIG και κατασκευάστηκε από το γραφείο ελβετικής αρχιτεκτονικής CCHE, υψώνεται απρόσκοπτα σε τοίχους από δομικό καμπύλο γυαλί. Ένα επίτευγμα μηχανικής και σχεδιασμού, είναι η πρώτη κατασκευή του είδους της που στέκει σε τέτοιο υψόμετρο. Το κυρτό τζάμι υποστηρίζει πλήρως τη χαλύβδινη οροφή, ενώ ένα πλέγμα από ορείχαλκο τρέχει κατά μήκος της εξωτερικής επιφάνειας για ρύθμιση του φωτός και της θερμοκρασίας. Η «πράσινη» οροφή βοηθά περαιτέρω στη ρύθμιση της θερμοκρασίας, ενώ απορροφά και το νερό. Η σπείρα έχει σχεδιαστεί για να ενσωματώνει τέλεια το περιβάλλον τοπίο. Τα δάπεδα ακολουθούν διαφορετικές κλίσεις για να προσαρμοστούν στη φυσική κλίση της γης και παρέχουν τη βάση της εσωτερικής διάταξης του μουσείου που εκτείνεται σε μια γραμμική συνεχή χωρική εμπειρία.



Στο εσωτερικό, οι καμπύλοι γυάλινοι τοίχοι συγκλίνουν δεξιόστροφα προς το κέντρο της σπείρας, προτού κινηθούν προς την αντίθετη κατεύθυνση: οι επισκέπτες ταξιδεύουν μέσα στο κτίριο όπως θα ταξίδευαν μέσα σε ένα ρολόι.

Για να γιορτάσει το άνοιγμα του Musée Atelier, η Κατασκευάστρια δημιούργησε μια νέα προσέγγιση σε έναν από τους εξαιρετικά σπάνιους χρονογράφους της από το 1943.

Τα vintage ρολόγια χειρός της Audemars Piguet είναι από τα πιο σπάνια στον κόσμο με μόλις 307 κομμάτια να έχουν παραχθεί μεταξύ της δεκαετίας του 1930 και του 1950. Με την ονομασία [Re]master01, αυτός ο νέος αυτοτροφοδοτούμενος χρονογράφος flyback αντικατοπτρίζει το μείγμα της παράδοσης και της πρωτοποριακής σκέψης που συνεχίζει να διαπερνά τις δημιουργίες της Audemars Piguet. Αυτή η περιορισμένη έκδοση 500 ρολογιών θυμίζει όλα τα χαρακτηριστικά σχεδίασης του πρωτότυπου, με μια στρογγυλή κάσα από ανοξείδωτο ατσάλι και ριπές δακρύων, ενισχυμένες με ροζ χρυσή στεφάνη 18 καρατίων, κορώνα και μπουτόν. Ο χρυσός επιλογέας συμπληρώνεται με μπλε ταχυμετρική κλίμακα, ροζ χρυσούς δείκτες ώρας, λεπτών και δευτερολέπτων, καθώς και μπλε χρονογράφο. Το ρολόι διαθέτει ανοιχτό καφέ λουράκι από δέρμα μόσχου ραμμένο στο χέρι, καθώς και ένα επιπλέον λουράκι σε καφέ σκούρο χρώμα από δέρμα αλιγάτορα.

 

 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v