Τόνια Φουσέκη η δημιουργός της AXDW στο in2life.gr

Για το θεσμό της AXDW μιλά στο in2life η δημιουργός του, Τόνια Φουσέκη
Τόνια Φουσέκη η δημιουργός της AXDW στο in2life.gr

H 21η Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας, Athens Xclusive Designers Week, ξεκινά σήμερα και θα διαρκέσει έως τις 3 Απριλίου στο Ζάππειο Μέγαρο. Όπως κάθε σεζόν, έτσι και φέτος θα απολαύσουμε τις επιδείξεις μόδας σημαντικών σχεδιαστών μόδας, fashion brands καθώς και ανερχόμενων σχεδιαστικών ταλέντων.  Φέτος, η AXDW έχει τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσει τον διεθνή οίκο μόδας DSQUARED2 και τους ίδιους τους σχεδιαστές και τους ιδρυτές της μάρκας, Dean και Dan Caten, σε ένα μοναδικό special appearance, όπου θα παρουσιάσουν κάποια κομμάτια της F/W 17-18 συλλογής τους, μέσα από την πρωτοποριακή “GLUNGE” ματιά τους, απόρροια του συνδυασμού του glamour με το grunge.

 



Για το θεσμό της AXDW μιλά στο in2life η δημιουργός του, Τόνια Φουσέκη

 

Γεννημένη στην Αθήνα και με ακαδημαϊκές σπουδές στους τομείς του Marketing και της Ψυχολογίας, η Τόνια Φουσέκη είναι μια επιχειρηματίας με μακρά πορεία στο χώρο της Επικοινωνίας και του Marketing. Το 2005 ίδρυσε την εταιρεία Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων So Fine!, με accounts από το χώρο της μόδας, του αθλητισμού, της ψυχαγωγίας, του Δημοσίου κ.ά. Έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας, με διεθνείς οίκους μόδας, με μεγάλες διοργανώσεις του εξωτερικού, με σχεδιαστές και brands μόδας, αθλητές, καλλιτέχνες και εταιρείες, ενώ έχει σχεδιάσει και υλοποιήσει μεγάλες διοργανώσεις στη χώρα μας, με εθνική και παγκόσμια προβολή, οι οποίες αναμεταδόθηκαν και διεθνώς. Το 2007 η Τόνια Φουσέκη δημιούργησε την Διεθνή Εβδομάδα Μόδας της Αθήνας, Athens Xclusive Designers Week, έχοντας ως στόχο την υποστήριξη, την προβολή και την προώθηση των Ελλήνων σχεδιαστών εντός και εκτός Ελλάδας και την εξωστρέφεια της Ελληνικής μόδας εν γένει. Αυτή τη σεζόν, η Διοργάνωση διανύει τα 10 χρόνια επιτυχημένης πορείας της.


Είστε η γυναίκα που βρίσκεται πίσω από την Athens Xclusive Designers Week!  Πως και γιατί αποφασίσατε να δημιουργήσετε την AXDW;

Η μόδα, κυρίως η Ελληνική αποτελούσε πάντα μία μεγάλη αγάπη για εμένα. Κατά τη διάρκεια των σπουδών μου είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ με διάφορους fashion designers, γεγονός που με ενέπνευσε αρκετά για την περαιτέρω ενασχόλησή μου με το χώρο της μόδας έχοντας ως όραμα να αποκτήσει η Ελληνική μόδα μια καλύτερη θέση στο διεθνές fashion business. Πίστεψα οτι έπρεπε να δοθεί η ευκαιρία στους έλληνες σχεδιαστές να παρουσιάζουν τη δουλειά τους σε μια διοργάνωση διεθνών προδιαγραφών που τους προσφέρει μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα, για να αναδειχθούν και να επεκτείνουν τα δίκτυα συνεργασιών τους εντός και εκτός των Ελληνικών συνόρων. Έτσι ξεκίνησε η AXDW, με σκοπό να καλύψει αυτό που έλειπε από την, κατά τα άλλα πλούσια σε σχεδιαστές και σε έμπνευση, Ελληνική μόδα: μια διεθνή εβδομάδα μόδας που θα καθιέρωνε την Αθήνα σε προορισμό και μητρόπολη μόδας και θα ανταποκρινόταν στα διεθνή standards, συμβάλλοντας στην εξωστρέφεια της Ελληνικής μόδας.

 




Ποια είναι η θέση της μόδας στην Ελλάδα της μεγάλης οικονομικής κρίσης;

Παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε, η οποία έχει σίγουρα επηρεάσει δραστικά το χώρο της μόδας, οι Έλληνες σχεδιαστές συνεχίζουν δυναμικά να παράγουν με συνέπεια, έμπνευση, δημιουργικότητα και κέφι! Υπάρχουν παραδείγματα της ελληνικής μόδας, μέσα από τα οποία αποδεικνύεται εμπράκτως πως παρά τη δυσμενή οικονομική συγκιρία, οι σχεδιαστές μας «επινοούν» μεθόδους για να παρακάμψουν τις τρέχουσες δυσκολίες και να προχωρήσουν στην παραγωγή των συλλογών τους,  καταφέρνοντας να μην κάνουν «εκπτώσεις» στην ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιούν, που φέρουν όμως το προσωπικό τους στοιχείο, δίνοντας το στίγμα του σχεδιαστή και της διαφορετικότητας του και καταφέρνουν να διατηρούν, να χτίζουν σταδιακά  και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και να επεκτείνουν τον κύκλο της δραστηριότητάς τους.  Υπάρχουν ελπιδοφόρα παραδείγματα σχεδιαστών και οίκων μόδας, που μέσα από σωστά δομημένες εσωτερικές διαδικασίες παραγωγής έχουν καταφέρει να μειώσουν τα κόστη, ώστε να ενδυναμώσουν τη θέση τους στην Ελληνική αγορά και κατά συνέπεια να αποκτήσουν σταδιακά και μία ενδιαφέρουσα εξαγωγική δρασηριότητα.

 




Πόσο έχει βοηθήσει η AXDW τους Έλληνες σχεδιαστές; Τι ευκαιρίες τους παρέχει; και ποιά είναι η ανταπόκριση του ελληνικού κοινού στη διοργάνωση;

Θα ήθελα να ξεκινήσω τονίζοντας, πως η ανταπόκριση του κοινού στη διοργάνωση είναι πραγματικά συγκινητική για αυτό και ξεπερνάμε τους 25.000 επισκέπτες στοχευμένου κοινού, κάθε φορά. ‘Οσον αφορά στο πρώτο σκέλος της ερώτησης, ο στόχος της Διοργάνωσης, είναι η ανάδειξη των Ελλήνων σχεδιαστών εντός και εκτός συνόρων η δημιουργία νέων ευκαιριών ανάπτυξης και εξωστρέφειας του κλάδου της μόδας μέσω ενός ολοκληρωμένου δικτύου συνεργασιών διεθνώς. Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια ζωής του θεσμού, έχουμε δώσει βήμα σε εκατοντάδες σχεδιαστές μόδας, Έλληνες και ξένους, καθιερωμένους και νέους, τους έχουμε φέρει σε επαφή με ΜΜΕ, αγοραστές και ευρύ κοινό ενώ έχουμε δημιουργήσει μια πλατφόρμα διαλόγου και επιχειρηματικής συνάντησης για όλη την αγορά και εκτιμάμε ότι έχουν κλειστεί πολλές συμφωνίες.

    
Τι θα δούμε στην εβδομάδα μόδας που ξεκινά σήμερα με την special appearance των DSQUARED2 και θα ολοκληρωθεί την Δευτέρα 3 Απριλίου;

Στην εβδομάδα μόδας θα έχουμε τη δυνατότητα να απολαύσουμε μόδα, δημιουργικότητα, έμπνευση, ταλέντο, ομορφιά, νέες τάσεις από νέους, αλλά και καταξιωμένους Έλληνες σχεδιαστές καθώς και fashion brands, διεθνείς προσκεκλημένους και   Θα δώσουμε βήμα έκφρασης και δημιουργίας σε νέα σχεδιαστικά ταλέντα μέσω του θεσμού των New Designers Awards by Amstel Radler, ενώ θα θαυμάσουμε το αποτέλεσμα της σύμπραξης νέων σχεδιαστών με fashion bloggers για μια μοναδική δημιουργία lemon –inspired την οποία και θα ψηφίσει και θα αναδείξει το κοινό. Θα θαυμάσουμε την αξιόλογη δουλειά δημιουργών αξεσουάρ μόδας, στο Xclusive Elements Corner.  Eίμαστε επίσης ιδιαίτερα χαρούμενοι για το Starwalk by Bioten , μία πρωτοβουλία της ADXW για τη στήριξη της MDA Hellas, με Πρόεδρο την κυρία Βάνα Λαβίδα, για τη φροντίδα ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις. Στο catwalk θα παρελάσουν διάσημα μοντέλα των προηγούμενων δεκαετιών φορώντας ρούχα των σημαντικότερων Ελλήνων σχεδιαστών. Φυσικά δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη την εντυπωσιακή special εμφάνιση των DSQUARED2, στην είσοδο του ιστορικού Ζαππείου Μεγάρου!

 


 

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια για την AXDW;

Πιστεύω πως η Ελληνική μόδα, τόσο σε επίπεδο δημιουργικότητας, έμπνευσης αλλά και ποιότητας αγγίζει διεθνή στάνταρντ. Ένας από τους βασικούς μου στόχους λοιπόν είναι να μεγιστοποιήσουμε τις δυνατότητες της AXDW και τις διεθνείς συνεργασίες της για να δοθούν ακόμα μεγαλύτερες ευκαιρίες προβολής και επιχειρηματικών συνεργασιών στους έλληνες σχεδιαστές. Επιπλέον, μία από τις κατακτήσεις της AXDW, ο θεσμός πλέον των βραβείων των Νέων Σχεδιαστών, είναι να συνεχίσει να εξελίσσεται συνεχώς και να τροφοδοτεί την Ελληνική και όχι μόνο μόδα με νέα ταλέντα. Πιστεύω πολύ στους νέους ανθρώπους, στο πάθος τους και το ταλέντο τους και θέλω να συμβάλλω όσο περισσότερο μπορώ στην εξέλιξη, ανέλιξη αναγνώριση και καταξίωση τους.



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v