Με λένε Ευφροσύνη, ζω στην Αθήνα & είμαι δημοσιογράφος. Αγαπώ τη μόδα, τη διακόσμηση, τα ταξίδια, τη φωτογραφία, τα βιβλία. Με αυτό το blog θέλω να μοιραστώ μαζί σας αυτές τις εικόνες, τις εμπειρίες, τις εμπνεύσεις, τις πληροφορίες, που μας βοηθούν να ανακαλύψουμε την όμορφη, τη σαγηνευτική πλευρά της ζωής.

ΑΠΟΨΕΙΣE-FRONTROWevents

«Beware of Greeks» η έκθεση ελληνικού design στην καρδιά της Ευρώπης

«Beware of Greeks» η έκθεση ελληνικού design στην καρδιά της Ευρώπης

«Beware of Greeks» (Φοβού τους Έλληνες), ήταν ο τίτλος της έκθεσης που παρουσιάστηκε στον κεντρικό χώρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες, από τις 16 έως τις 20 Οκτωβρίου.

Μία έκθεση που διοργανώθηκε με πρωτοβουλία της ανεξάρτητης ευρωβουλευτού Σοφίας Σακοράφα, με σκοπό την προβολή και ανάδειξη του ελληνικού design, καθώς και την ενίσχυση της εξωστρέφειας της σύγχρονης ελληνικής δημιουργικής επιχειρηματικότητας. Θεματικός άξονας ήταν η επανάχρηση στοιχείων από την παράδοση και την ελληνική πραγματικότητα. Για πέντε ημέρες παρουσιάστηκαν οι δημιουργίες έξι σχεδιαστών που ζουν, εργάζονται και παράγουν στην Ελλάδα, καθώς και οι προτάσεις 16 ομάδων φοιτητών από τα τμήματα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΜΣΠΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου και Σχεδιασμού και Τεχνολογίας Ξύλου και Επίπλου (ΣΤΞΕ) του ΤΕΙ Θεσσαλίας. “Στη σημερινή εποχή, της παγκόσμιας επικοινωνίας, το design , είναι μια μορφή κοινής γλώσσας,  αλλά και μιας έμμεσης διαμόρφωσης κουλτούρας και εκπαίδευσης του τελικού αποδέκτη” είπε η ανεξάρτητη ευρωβουλευτής, Σοφία Σακοράφα στην ομιλία της, στα εγκαίνια της έκθεσης.

Η κυρία Σακοράφα ανέφερε ότι στις σημερινές συνθήκες, που είναι δύσκολες για όλους τους λαούς της Ευρώπης, το μόνο στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει αφυπνιστικά, είναι ο πολιτισμός που έχει παράξει αυτή η ήπειρος διαχρονικά. Μέσα από μια πορεία δύσκολη, επίπονη, και πολλές φορές τραγικά αιματηρή. “Αυτό που ίσως δυσκολευόμαστε να δούμε ή προσπαθούν να μας κρύψουν”, τόνισε, “είναι ότι οι λαοί, οι απλοί άνθρωποι, δεν έχουν ούτε φόβο, ούτε ενοχές, στην επικοινωνία τους”.  Στη σημερινή εποχή, της παγκόσμιας επικοινωνίας, ανέφερε ότι το design είναι μια μορφή κοινής γλώσσας, αλλά και μιας έμμεσης διαμόρφωσης κουλτούρας και εκπαίδευσης του τελικού αποδέκτη. Στην έκθεση, εξήγησε ότι αποφάσισαν να βάλουν ένα πλαίσιο δημιουργίας χρηστικών αντικειμένων, εμπνευσμένα από την ελληνική παράδοση και πραγματικότητα, με τη σκέψη ότι η παράδοση δεν είναι κάτι νεκρό μουσειακό, αλλά πηγή έμπνευσης για το σήμερα. Όπως το σήμερα θα είναι πηγή έμπνευσης για το αύριο. “Και αποφασίσαμε ακριβώς να συνυπάρχει το σήμερα, οι σύγχρονοι δηλαδή δημιουργοί με το αύριο, αυτούς που σπουδάζουν και κάνουν σχέδια για το αύριο της ζωής τους”.

 
Για τη συμμετοχή τους στην έκθεση μίλησαν από το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτων (ΤΜΣΠΣ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο καθηγητής κύριος Βασίλης Παπακωστόπουλος και από το Τμήμα Σχεδίασης και Τεχνολογίας Επίπλου και Ξύλου του ΤΕΙ Θεσσαλίας ο καθηγητής κύριος Γιάννης Ντιντάκης.

Μαρία Όλγα Βλάχου, Λούλα Λεβέντη, Σοφία Σακοράφα

Με την παρουσία τους τίμησαν τα εγκαίνια οι ευρωβουλευτές: Τάκης Χατζηγεωργίου, Μανώλης Κεφαλογιάννης, Νίκος Χουντής, Ιβο Βάιγκλ, Δημήτρης Παπαδάκης, Σεσίλια Γουιλκστρομ, Ελίζα Βοζεμπεργκ, Θοδωρής Ζαγοράκης, Νεοκλής Συλικιώτης, Γιώργος Γραμματικάκης, Στέλιος Κούλογλου, Κωνσταντίνα Κούνεβα. 


Στην έκθεση πήραν μέρος οι σχεδιαστές:

Στρατής Ανδρεάδης, Σπύρος Ντάικος και Χρύσα Χαλικιοπούλου, www.saltybag.com

Μαρία Όλγα Βλάχου, www.postfolk.com

 

Λούλα Λεβέντη, www.atotemfurelita.com


Σοφία Παπακώστα, κόσμημα

Χριστίνα Σκουλούδη, www.skouloudi.com

Σέργιος Φωτιάδης, www.wedesign.gr


SPONSORED LINKS

"Ο καθένας πιστεύει εύκολα ό,τι φοβάται και ό,τι επιθυμεί."

Jean de La Fontaine, 1621-1695, Γάλλος συγγραφέας

  • 1812 - Ο Ναπολέων Α΄ Βοναπάρτης υποχωρεί από την Μόσχα.

    1935 - Η Κοινωνία των Εθνών επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στην φασιστική Ιταλία για την εισβολή της στην Αιθιοπία.

    1960 - Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν την επιβολή εμπάργκο στην κομμουνιστική Κούβα.

© 2002-2018 MEDIA2DAY