Στρίψε αριστερά γιατί θα βρεις

Πρέπει να ανοίξουμε τον φράκτη στον έβρο για να σώσουμε όσους μπορούμε. Αυτή είναι η αριστερή πολιτική που ψάχνει η Κυβέρνηση.
Στρίψε αριστερά γιατί θα βρεις

Όλα μια χαρά λοιπόν! Με τα Μνημόνιά μας, με τα μέτρα μας, με τις αδικίες μας και με τις ελπίδες μας για μείωση του χρέους. Τελικά, ακόμη και το ελληνικό κράτος έχει συνέχεια.

Η προσαρμογή στην πραγματικότητα είναι πάντα δύσκολη. Αυτό το ξέρουν καλά όσοι ψήφισαν Σύριζα τον Ιανουάριο και, σταδιακά, το μαθαίνουν όλο και περισσότεροι. Το μόνο που σώζει τους πολλούς είναι ότι ανάμεσα στις προσδοκίες και στην πραγματικότητα μεσολαβεί η ορθή κρίση που, αν λειτουργεί καλά, γλιτώνει τον ιδιοκτήτη της από τις μεγάλες εκπλήξεις.

Όσοι πίστεψαν ότι θα μπορούσαμε να είμαστε και εντός της ΕΕ και να έχουμε πραγματικά αριστερή Κυβέρνηση είχαν μια κρίση που δεν λειτούργησε σωστά και πρέπει να της ζητήσουν ευθύνες.

Και ενώ όλο αυτό το πανηγύρι είναι σε εξέλιξη, ανθρώπινες ψυχές από την ανατολή άρχισαν να πεθαίνουν στην πόρτα μας, στερώντας μας τη δυνατότητα να κάνουμε ότι δεν βλέπουμε. Μια από τις μεγαλύτερες ανθρωπιστικές κρίσεις του καιρού μας μάς αφήνει αμήχανους, όχι τόσο για τα δικά μας αντανακλαστικά όσο για τον ρόλο της πολιτισμικά θεωρούμενης «προηγμένης Ευρώπης» που ενδιαφέρεται απλώς για κάγκελα, τα οποία θα κρατήσουν τους πρόσφυγες μακριά και το χαλάκι της καθαρό.

Όσο περνούν οι μέρες και τα θύματα αυξάνονται η φρίκη της κοινής γνώμης μειώνεται, αφού η συνείδηση καταγράφει μόνο αριθμούς πτωμάτων. Εκεί που ο ένας νεκρός μπορεί να σοκάρει με την προσωπική του περίπτωση, οι τριακόσιοι νεκροί δεν είναι κάτι που μπορεί εύκολα να αντιληφθεί ο νους. Σε αυτή τη στατιστικοποίηση της τραγωδίας πρέπει να αντισταθούμε. Ο καθένας με τη συνείδησή του πρέπει να κάνει αυτή τη δουλειά.

Οι πραγματικές λύσεις όμως θα πρέπει να αναζητηθούν σε θεσμικό επίπεδο. Αφού η ροή των ανθρώπων δεν σταματά και η θαλάσσια μετακίνησή τους θα σημάνει όλο και περισσότερα θύματα, η άμεση λύση που θα σταματήσει τους θανάτους, είναι να ανοίξουμε τον φράκτη του Έβρου. Ναι θα είναι «ξεβόλεμα» για την Κυβέρνηση μια που αρκετοί θα βρεθούν να μιλήσουν για «ξέφραγκα αμπέλια», για «άνοιγμα των συνόρων» και διάφορα τέτοια, αλλά οι άνθρωποι θα έχουν σωθεί. Και αυτό είναι το σημαντικό. Το να περιμένουμε τη λύση από το παζάρι της Μέρκελ με τον Ερντογάν είναι απλό παραμύθιασμα, που ίσως να μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα με τον εαυτό μας, αλλά δεν μοιάζει αποτελεσματικό.

Βλέπω μεγάλη αποφασιστικότητα και ταχύτητα στην προώθηση των μεταρρυθμίσεων που ζητούν οι δανειστές. Περιμένω να δω αντίστοιχη και στο θέμα αυτό της ανθρωπιστικής κρίσης των προσφύγων.         

Με αυτόν τον κόμπο στο λαιμό υποδεχθήκαμε το νέο In2life που άλλαξε πρόσωπο, αλλά όχι περιεχόμενο, διάθεση ή όρεξη να είναι χρήσιμο, να δίνει πληροφορίες, να φέρνει τις καλύτερες προτάσεις διασκέδασης και να εκφράζει την άποψή του με παρρησία και αμφισβήτηση. Με γεια μας!  

Μακάρι η επόμενη ανανέωση να μας βρει σε ευτυχέστερες συνθήκες ή, έστω, με περισσότερες ελπίδες.

Δημήτρης Γλύστρας

[email protected] 

Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v