Φίλοι με σπίτι

Ο ψαλμός είναι κοντός και η έκβαση του κυβερνητικού εγχειρήματος θα φανεί. Όσοι ήδη γελάτε, σταματήστε. Τα πράγματα είναι σοβαρά. Φίλους με σπίτι για διακοπές έχετε;  
Φίλοι με σπίτι
Αρκετοί από όσους ξέρω στεναχωρήθηκαν σοβαρά που δεν βγήκε ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και δεν «είχε η αριστερά την ευκαιρία της». Βρίσκω αυτή την εμπλοκή συγκινητική. Νομίζω δε ότι ασχέτως με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς ιδεολογικά με την πρόταση του Συριζα, το ότι η πιθανότητα να έρθει στα πράγματα «η αριστερά» ταρακούνησε τόσο κόσμο και τον έκανε να ασχολείται με την πολιτική, είναι από μόνο του ελπιδοφόρο.

Γιατί ακόμη και αν κανείς είναι υπέρ της αποχής, είναι σημαντικό να είναι πολιτικοποιημένος. Οι πολιτικοποιημένες κοινωνίες είναι που φέρνουν τις αλλαγές και τις φέρνουν- ασφαλώς- προς την κατεύθυνση των συμφερόντων τους. Εδώ ακριβώς έχω μια μικρή απορία σχετικά με το μίγμα των όσων ψήφισαν ή… συμπάθησαν σε αυτές τις εκλογές τον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αυτό που πραγματικά θέλουν η αλλαγή των συνθηκών; Ή απλώς επιζητούν μια πιο «στρογγυλεμένη» διαχείριση;

Εν ολίγοις, δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος έχει ήδη έλθει στο σημείο στο οποίο «δεν έχει τίποτα να χάσει». Και αυτό φάνηκε από το πόσος κόσμος τσίμπησε στην καμπάνια της Νέας Δημοκρατίας που προσπάθησε να αναδείξει ως διακύβευμα της αναμέτρησης το «ευρώ ή μη ευρώ».

Κακές οι εκλογές για τον τόπο, κακή και η ακυβερνησία, αλλά εγώ την αμαρτία μου θα την πω: τόσο ξένοιαστα όσο αυτούς τους δύο μήνες των εκλογών είχα χρόνια να περάσω, σχολίαζε εύστοχα αν και με ελαφράδα, γνωστός μου.

Εν πάση περιπτώσει, τα κουκιά μετρήθηκαν και για την επιτυχία ή την αποτυχία του εγχειρήματος ο ψαλμός είναι κοντός. Τόσο κοντός, λένε πολλοί, όσο χρόνο θα πάρει για να καταλάβουμε αν μπορεί ή όχι να γίνει «επαναδιαπραγμάτευση» και πόσα παραπάνω τελικά θα πληρώσουμε φέτος στην εφορία.

Το “διακοπές σε σπίτι φίλων” είναι το μοντελάκι που θα φορεθεί πολύ φέτος από ό,τι ακούω, και οι τιμητές των «μίζερων και μικροαστικών» εξοχικών στα πέριξ της Αττικής γίνονται τώρα φανατικοί θαμώνες τους. Αυτή είναι η ζωή, κύκλους κάνει και ότι κορόιδεψες θα το λουστείς, λέει ο σοφός λαός.

Κάπως έτσι και εγώ βρίσκομαι ανάμεσα στον Ωροπό και την Αίγινα, να ξεχνάω τον άλλοτε σαρκασμό μου για τις διακοπές των «οικογενειών» και να προσπαθώ να δροσίσω τα μεσημέρια του αγαπημένου μας καύσωνα- που έκανε σεφτέ στα φετινά «ακραία καιρικά φαινόμενα».

Στη σύσκεψη του μήνα αποφασίσαμε να πάρουμε τα βουνά για καλοκαιρινές διακοπές, να βρούμε τρόπους να περνάμε στις Κυκλάδες με 20 ευρώ την ημέρα, να κάνουμε το γύρο των νησιών «με sleeping bag και με καρπούζι» και να μιλήσουμε με αυτούς που δεν θα κάνουν φέτος διακοπές.

Παίρνω ρίσκο, πετάω το γάντι στο δημοσιογραφικό κλισέ και λέω: Το φετινό καλοκαίρι θα είναι θερμό μόνο εκτός εισαγωγικών. Από Οκτώβριο- Νοέμβριο τα πράγματα θα είναι αλλιώς.

Δημήτρης Γλύστρας
[email protected]



Μπείτε στη συζήτηση

σχόλια

v